Život

Horúce počasie ovplyvnilo aj kamzíkov, ich počet mierne klesol

"Čriedy i samotári, zväčša capkovia, sa snažia nájsť skalné štrbiny a jaskyne s tieňom, kde sa ukrývajú pred ostrým slnkom."

TASR, 2. júla 2017 9:00
Na snímke kamzíky vrchovské tatranské (Rupicapra rupicapra tatrika). Foto: TASR/Milan Kapusta
Na území Vysokých Tatier dobrovoľníci a ochranári počas jarného sčítania kamzíkov napočítali 1042 kamzíkov, čo je oproti vlaňajšiemu jarnému sčítaniu o 190 jedincov menej. Jarné sčítanie je zamerané predovšetkým na zistenie počtu novonarodených mláďat, v tejto sezóne ich bolo 138.

"Napriek tomu, že celkový počet kamzíkov je nižší, neznamená to, že ide o vysoký pokles populácie. Nižšie čísla pozorovaných kamzíkov oproti minulému roku spôsobilo horúce slnečné počasie. Vysoké teploty dali zabrať nielen sčítajúcim, ale i samotným kamzíkom," uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Čriedy i samotári, zväčša capkovia, sa snažia nájsť skalné štrbiny a jaskyne s tieňom, kde sa ukrývajú pred ostrým slnkom. Podľa slov Majka boli dobre viditeľné najmä kamzíky šantiace či ležiace na posledných fliačkoch snehu, kde sa snažia schladiť.

Jarné sčítanie kamzíkov v Tatranskom národnom parku robili v utorok 20. júna 2017. Foto: TASR/Milan Kapusta


Sčítanie kamzíčej zveri je spojené aj s pozorovaním mnohých iných živočíšnych druhov, najmä veľkých šeliem, ich pobytových znakov a samotný monitoring územia. "Ďalším pozitívom je výmena informácií medzi zúčastnenými, ktorá prispieva a posúva mieru nášho poznania v prospech ochrany tohto vzácneho živočícha. Od poľských kolegov sme dostali informáciu o stále pretrvávajúcom pytliactve kamzíkov na poľskej strane Tatier," uzavrel Majko.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Lomcujú vami vášne? Osem miest, kde sa neoplatí dávať to veľmi najavo
Letná sezóna v Terchovej ponúkne návštevníkom veľké podujatia
Sezóna melónov je tu: Ako si vybrať v obchode ten najlepší?
Prečo sa rozvádzame? Toto sú najčastejšie príčiny

Komentáre