Život

8 osobností a ich bizarné jedálne zvyky, niekedy až nechutné

"Čo všetko obsahuje jedálny lístok známych osobností? Zakrúti sa vám hlava z toho, aké zvyky dodržiavajú."

, 25. októbra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Klaus-Dieter Sonntag


Zvyky, rituály. Pre niekoho nič nehovoriace bezvýznamné záležitosti, iní si na nich zakladajú. Dodržiavajú ich striktne pred dôležitým rozhodnutím alebo úkonom, aby sa vec podarila. Rituály sa s ľudstvom tiahnu od nepamäti. Chápali ich a chápu ako niečo, čo sa vynucuje nejakým morálnym alebo duchovným príkazom, ktorého neuposlúchnutie by bolo svätokrádežou alebo prinajmenšom vážnou urážkou.

K rituálom sa občas radia aj bizarné jedálne zvyky. Svoje o tom vedia aj známe a úspešné osobnosti zo sveta filmu, biznisu, vedy či športu. Tu sú tie najbizarnejšie. Veď posúďte sami!

Hugh Hefner


Začneme zakladateľom pánskeho časopisu Playboy. Hugh Hefner si môže vyberať, kde bude jesť. Jedlo mu však zásadne pripravuje iba jeho osobný kuchár.

Hugh Hefner Foto: TASR/AP
Ako sa v jednom rozhovore vyjadril: "Zoberiem svoje modelky kdekoľvek na večeru. Ony si môžu vybrať z menu, ale ja si nechám posielať jahňacie kotlety s opekanými zemiakmi z domu od môjho kuchára."

Mark Zuckerberg


Ďalší úspešný človek dnešnej doby, zakladateľ a CEO manažér najväčšej sociálnej siete Facebook, má na zabíjanie zvierat a ich konzumáciu svoj vlastný názor. Nezje mäso z iného zvieraťa, než z toho, ktoré sám zabije.

Mark Zuckerberg Foto: TASR/AP
Ako sa v roku 2011 vyjadril pre magazín Fortune: "Mnoho ľudí si dostatočne neuvedomuje to, že musia byť vďační za to, že majú čo jesť. Musia si uvedomiť, že zviera je živý tvor, ktorý zomiera preto, aby nasýtil iných."

Steve Jobs


Opäť raz nemôžeme opomenúť veľkého vedca, podnikateľa a vizionára Steva Jobsa, ktorý stál za zrodom dnešného fenoménu pod názvom Apple. Bol známy ako zásadový vegán. Dokázal jesť niekoľko týždňov iba jeden druh zeleniny - mrkvu.

Steve Jobs Foto: TASR/AP
Podľa Waltera Isaacsona, ktorý písal jeho biografiu, Jobs po takej dlhej mrkvovej kúre svietil na oranžovo ako pomaranč. Steve veril, že svojim striktným vegánstvom odstráni telesný zápach, a preto sa podľa neho stačilo sprchovať raz do týždňa.

Novak Djokovič


Srbský špičkový tenista, svetová tenisová dvojka, ktorú trénuje slovenský tréner Marián Vajda, sa pustil do posvätnej wimbledonskej trávy. Srb je známy svojim striktným jedálnym lístkom. Vypúšťa z neho kofeín, mlieko, cukor.

Novak Djokovič Foto: TASR/AP
Trávu na Centrálnom kurte začal pásť v roku 2011, keď porazil svojho veľkého rivala - Španiela Rafaela Nadala. Na tlačovej besede sa vyjadril, že to urobil v eufórii. "Urobil som to spontánne, ani som poriadne nevedel, čo robím, no chutila veľmi dobre," vyjadril sa vtedy.

Henry Ford


Americký vynálezca, vizionár, priemyselník a priekopník automobilového priemyslu zostrojil prvé samohybné vozidlo podobné bicyklu - Qadricycle. Vážilo 230 kg, malo štyri kolesá a iba dva prevodové stupne. Qadricycle nemal žiadnu spiatočku a jazdil rýchlosťou 30 km/h.

Ford mal v skutku zvláštny apetít podobný tomu Djokovičovmu. Jeho filozofiou bolo to, že ľudské telo je ako spaľovací motor. Ford preto nikdy nenakupoval v potravinách, jedol burinu z vlastnej záhrady. Často si nechával servírovať sendviče plnené burinou.

Charles Darwin


Otec evolúcie Charles Darwin o nevšedných jedálnych zvykoch by dnes vedel povedať svoje. Vlastné biologické pozorovania ho inšpirovali k štúdiu transmutácie druhov (premena jedného druhu na iný), a tak v roku 1838 rozvinul svoju teóriu prirodzeného výberu.

Charles Darwin Foto: TASR/AP
Späť ale k jedálnemu lístku. Väčšinu zvierat, ktoré objavil - leguány, pásavcov, sovy či obrie korytnačky, si nechal naservírovať na tanier a ochutnal ich. Počas svojho štúdia na Cambridge bol členom gurmánskeho klubu, ktorého hlavnou ideou bolo jedenie a ochutnávanie vzácnych druhou zvierat.

Lyoto Carvalho Machida


Toto je už asi iba pre silné žalúdky. Bývalý šampión bojových umení vo full contact Lyoto Carvalho Machida zo Salvadoru pije každé ráno svoj vlastný moč. Ako povedal raz v jednej šou, robí to na odporúčanie svojho otca a moč pije ako prírodnú medicínu.

Nicolas Cage


Výlet bizarnosti ukončí hollywoodska hviezda Nicolas Cage. Vo svojom jedálnom lístku má úplne jasno. Pri výbere mäsa kladie dôraz na to, aký sexuálny styk zvieratá udržiavajú.

Nicolas Cage Foto: TASR/AP
Podľa neho je najviac kóšer rybacina, ryby vraj majú dôstojný sex. Za rybami nasledujú operence. Zo svojho jedálnička úplne vylúčil bravčové mäso. Cage tvrdí, že sex ošípaných je nechutný, a preto si nikdy nedá bravčové do úst.

Komentáre