Život

Jediná budova s medzinárodným ekologickým certifikátom v Prešove

"V lete začala v Prešove na sídlisku Sekčove výstavba dlho očakávaného nového nákupného centra EPERIA Shopping Mall."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. novembra 2016 11:45
EPERIA bude v Prešove jedinou budovou s medzinárodným ekologickým certifikátom Foto: J&T REAL ESTATE
Stavba bude mať po dokončení dosiaľ ako jediná v meste certifikát BREEAM, čo je medzinárodne hodnotenie ekologických stavieb. Budova bude z tohto pohľadu atraktívnou pre celú komunitu – ako pre návštevníkov, budúcich nájomcov, tak aj pre zamestnancov, ktorým poskytne veľmi komfortné pracovné prostredie.

Ako sa získava BREEAM
Od začiatku sme do projektu šli s ambíciou získať pre EPERIU certifikát BREEAM so stupňom „very good“. Nevyhnutnou podmienkou a základom pre začatie tohto procesu bol kvalitný návrh projektu. Už v rámci neho sme kládli dôraz na viaceré environmentálne kritériá – systém energetiky, možnosti spätného získavania tepla, systém osvetľovacej sústavy, systémy meraní a regulácie, či všeobecne na automatizáciu ako takú a mnohé ďalšie,“ hovorí Ing. Juraj Marko, projektový manažér EPERIA Shopping Mall.

Proces certifikácie BREEAM pokračuje ďalej aj pri výstavbe. Juraj Marko vysvetľuje, že aj tu je potrebné sledovať viaceré parametre: „Dodržiavame predpísanú spotrebu energií, vody, či pohonných hmôt automobilov, ktoré na stavbe používame. Separujeme a recyklujeme, aby čo najmenej odpadu skončilo na skládkach. Podmienkou pre hlavného dodávateľa stavby je tiež medzinárodne uznávaný štandard pre systémy riadenia životného prostredia ISO 14001,“ a uzatvára, že je to len stále zlomok toho, čo si uvedenie ekologickej stavby do života vyžaduje.

Ekologický manažment stavby = zostávame v regióne
BREEAM nie je len o ekologických vlastnostiach budovy ako takej, ale ekologickosť znamená aj racionálne využitie materiálových zdrojov a služieb v čo najbližšej vzdialenosti od miesta stavby. Do procesu výstavby EPERIE boli preto zapojené už viaceré prešovské i regionálne firmy.Lokálne sme kontrahovali práce týkajúce sa rozvodov kanalizácie, prípojky na vodu, elektroinštalácií, betónovania, železobetónových konštrukcií, či zemných úprav. Pokiaľ ide o materiály, na stavbe sme dosiaľ použili kamenivo z lomu v okolí Prešova, betón z prešovskej betonárky a filigrány na stropné konštrukcie z firmy na východnom Slovensku,“ vymenúva Juraj Marko. K miestnym dodávateľom patrí tiež firma, ktorá prenajíma zariadenia staveniska. Ekologicky bola z EPERIE využitá aj časť ornice, ktorá bola zo stavby vyvezená a opätovne použitá v rámci družstva v Prešove.

Definitívne získanie certifikátu odobruje hodnotiteľ až po úplnom dokončení stavby, čo bude v prípade EPERIE koncom budúceho roka.
EPERIA bude v Prešove jedinou budovou s medzinárodným ekologickým certifikátom Foto: J&T REAL ESTATE

O certifikáte BREEAM
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) je najpoužívanejšou svetovou metódou posudzovania vplyvu budov na životné prostredie a na kvalitu prostredia vo vnútri daných budov. Poskytuje širokú škálu úrovne hodnotení budov od energetických po ekologické kritériá a kategórie. V praxi ide o systém kreditov, ktoré sa udeľujú vo viacerých kategóriách – riadenie, zdravie a duševná pohoda, energie, doprava, voda, materiály, odpad, využitie pôdy a ekológia, znečistenie a inovácie. Na činnosť BREEAM dohliada nezávislá Rada pre trvalú udržateľnosť, ktorá reprezentuje široký prierez subjektov zainteresovaných do stavebného priemyslu. Systém BREEAM bol založený vo Veľkej Británii v roku 1990 a je najstarší tohto druhu.

Viac informácií na www.eperia.sk

Komentáre