Život

Ako dobre poznáte Vůjtekovu družinu v Soči? Otestujte sa!

"Prečítajte si krátky prierez históriou slovenskej hokejovej reprezentácie na olympijských turnajoch. Na záver si môžete urobiť malý kvíz o tom, ako dobre poznáte Vůjtekovu družinu v Soči. "

, 9. februára 2014 6:00
Slovenský reprezentačný tím na tréningu v Ľadovom paláci Boľšoj v Soči. Foto: TASR/Jakub Súkup


Slovenský hokejový tím má pred sebou šiestu olympiádu v ére samostatnosti. Po Lillehammeri, Nagane, Salt Lake City, Turine a Vancouveri nasleduje Soči. Svoj prvý zápas odohrá už o pár dní vo štvrtok 13. februára.

Historicky najúspešnejší olympijský turnaj


Keď sa obzrieme dozadu, tak môžeme skonštatovať, že doposiaľ najúspešnejšie účinkovanie našich hokejistov na ZOH bol turnaj spred štyroch rokov vo Vancouveri, kde po smolnom zápase s Kanadou (neskorším víťazom olympijského turnaja) nám len o chlp ušlo finále.

Na snímke smutní slovenskí hokejisti Zdeno Chára a Marián Hossa (vpravo) odchádzajú po prehre nad Fínskom v boji o bronz na XXI. zimných olympijských hrách 28. februára 2010 vo Vancouveri. Foto: TASR/Martin Baumann
Zápas o tretie miesto s Fínskom už len dokonal veľký smútok zlatých chlapcov, ktorí sa tak nerozlúčili iba s olympiádou, ale pomaly aj s účinkovaním v reprezentácií - Pavol Demitra, Žigmund Pálffy, Miroslav Šatan, Jozef Stümpel, Richard Zedník, Ľubomír Bartečko alebo Martin Štrbák. Bol to koniec jednej úspešnej etapy slovenského hokeja.



Zostava
brankári - Jaroslav Halák, Peter Budaj, Rastislav Staňa
obrancovia - Ivan Baranka, Ľubomír Višňovský, Milan Jurčina, Andrej Meszároš, Andrej Sekera, Zdeno Chára, Martin Štrbák
útočníci - Branko Radivojevič, Martin Cibák, Ľuboš Bartečko, Marián Gáborík, Pavol Demitra, Marián Hossa, Tomáš Kopecký, Marcel Hossa, Žigmund Pálffy,Michal Handzuš, Jozef Stümpel, Miroslav Šatan, Richard Zedník
tréner - Ján Filc


Dve nespravodlivé a smolné kvalifikácie


Ak sa pozrieme aj na ďalšie olympijské turnaje, medzi najsmolnejšie môžeme s určitosťou zaradiť japonské Nagano a americké Salt Lake City. Nedostali sme sa cez nezmyselné kvalifikácie. S okliešteným tímom, iba s niektorými hráčmi NHL sme v Nagane obsadili konečné desiate miesto. Remizovali sme s Rakúskom 2:2, vyhrali s Talianskom 4:3 a klinec do rakvy zatĺkla prehra s Kazachstanom 4:3. Zápas o 9. miesto proti Nemecku bola už iba formalita, ktorú sme nezvládli vôbec. Prehrali sme 2:4.

Marián Hossa vľavo a Jozef Stumpel. Foto: TASR/AP
Waterloo z Nagana sa opakovalo aj o štyri roky neskôr v Salt Lake City. Umiestnili sme sa ešte o tri priečky horšie, na 13. mieste. Opäť kvalifikácia, bez kompletnej zostavy. Naša bilancia bola jedna výhra, dve prehry a jedna remíza. Prehra s Rakúskom 2:3 bola azda najkurióznejšou zo všetkých, ktoré sme doposiaľ utŕžili. Po vynútených odchodoch niektorých hráčov späť do ich klubov v NHL sme mali do poľa iba 13 hráčov.



Zostava Nagano
brankári - Igor Murín, Miroslav Šimonovič, Pavol Rybár
obrancovia - Stanislav Jasečko, Miroslav Mosnár, Jozef Daňo, Ivan Droppa, Ľubomír Sekeráš, Róbert Švehla, Ján Varholík, Ľubomír Višňovský
útočníci - Peter Bondra, Zdeno Cíger, Roman Stantien, Oto Haščák, Ľubomír Kolník, Karol Rusznyák, Roman Kontšek, Branislav Jánoš, Róbert Petrovický, Vlastimil Plavucha, Peter Pucher, Ján Pardavý, Jerguš Bača, Róbert Pukalovič.
tréner - Ján Šterbák

Zostava Salt Lake City
brankári - Ján Lašák, Rastislav Staňa, Pavol Rybár
obrancovia - Richard Lintner, Ivan Majeský, Dušan Milo, Jaroslav Obšut, Richard Pavlikovský, Peter Smrek, Ľubomír Višňovský
útočníci - Rastislav Pavlikovský, Ľuboš Bartečko, Michal Handzuš, Jozef Stümpel, Marián Hossa, Richard Kapuš, Žigmund Pálffy, Ján Pardavý, Jaroslav Török, Róbert Petrovický, Richard Šechný, Miroslav Šatan, Pavol Demitra,
Tréner - Ján Filc.



Dvakrát nešťastné štvrťfinále


Ostatné dva, ktoré spomenieme, je turnaj v Turíne 2006 a náš prvý olympijský turnaj v Lillehammeri v roku 1994. V Turíne sme nastupovali ako jeden z favoritov šampionátu. Zvučné mená ako Bondra, Pálffy, Demitra, Chára, Gáborík alebo Hossa nás predurčovali minimálne na semifinále. Priebeh turnaja tomu aj nasvedčoval. Postupne sme zdolali Rusko 5:3, Švédsko 3:0, Kazachstan 2:1, USA 2:1, Lotyšsko 6:3 a suverénne sme vyhrali skupinu.

Na snímke česká radosť, v pozadí časť slovenskej striedačky a sklamaný slovenský útočník Miroslav Šatan. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Vo štvrťfinále sme ale narazili na odvekých rivalov a asi aj našu hokejovú karmu Česko. Prehra 3:1 nám dala stop v ďalšom priebehu. Obsadili sme konečné piate miesto. Navyše, v záverečných minútach zápasu vypálil obranca Jurčina strelu od modrej a do dráhy puku sa mu nešťastne postavil Pavol Demitra. Odnieslo si to jeho oko.



Zostava
brankári - Karol Križan, Peter Budaj, Ján Lašák
obrancovia - Zdeno Chára, Ivan Majeský, Andrej Meszároš, Milan Jurčina, Martin Štrbák, Radoslav Suchý, Ľubomír Višňovský
útočníci - Ľuboš Bartečko, Peter Bondra, Marián Gáborík, Marián Hossa, Pavol Demitra, Richard Kapuš, Marcel Hossa, Ronald Petrovický, Jozef Stümpel, Tomáš Surový, Marek Svatoš, Miroslav Šatan, Richard Zedník.
tréner - František Hossa.


Zo všetkých turnajov je ale najpamätnejší úplne prvý v Lillehameri. Slovensko ako najväčší outsider bol aj najväčším a najpríjemnejším prekvapením turnaja. Družinu mladíkov vtedy s kapitánskym C viedla hokejová legenda Peter Šťastný. Práve on a jeho charizma boli hlavné dôvody, že mladé mužstvo spod Tatier takmer bojovalo o medaile. Naša spanilá jazda sa však skončila v štvrťfinále na hokejke Vinogradova, ktorý nám v predĺžení strelil tretí rozhodujúci gól. Zborná nás tak poslala do bojov o piate až ôsme miesto. Po víťazstve nad Nemeckom 6:5 po predĺžení, nás čakal historicky prvý súboj proti Česku. Po úvodnom góle Šatana však Česi rozstrieľali mužstvo Júliusa Šuplera 7:1 a rozhodli, že sme skončili na konečnom 6. mieste. Na turnaji sme ale zanechali výraznú stopu a ukázali, že nepatríme do C kategórie (Slováci ovládli tabuľku produktivity. Mladík Pálffy bol najproduktívnejši hráč turnaja, Šatan ako najmladší na turnaji sa stal najlepším strelcom a trojku uzatváral veterán Šťastný), kam nás medzinárodné hokejové štruktúry po rozdelení ČSR zaradili. Slováci dokázali, že vedia hrať hokej a o osem rokov neskôr svoju snahu zavŕšili titulom majstrov sveta. Verme a držme naším chlapcom palce aj v Soči.



Zostava
brankári - Eduard Hartmann, Jaromír Dragan, Miroslav Michalek
obrancovia - Róbert Švehla, Ľubomír Sekeráš, Stanislav Medřík, Jerguš Bača, Marián Smerčiak, Miroslav Marcinko, Vladimír Búřil, Ján Varholík.
útočníci - Peter Šťastný (kapitán), Žigmund Pálffy, Miroslav Šatan, Oto Haščák, Róbert Petrovický, Jozef Daňo, Ľubomír Kolník, Branislav Jánoš, Roman Kontšek, René Pucher, Vlastimil Plavucha, Dušan Pohorelec.
tréner - Július Šupler



Kvíz



1. Proti komu odohráme prvý zápas 13. februára?
a) USA
b) Slovinsko
c) Rusko

2. Ako sa volá štadión, na ktorom odohráme svoj prvý olympijský zápas?
a) Ľadový palác Boľšoj
b) Šajba Arena

3. Kto je náš najstarší hráč na turnaji?
a) Zdeno Chára
b) Marián Hossa
c) Michal Handzuš

4. Kto je náš najmladší hráč na turnaji?
a) Tomáš Jurčo
b) Tomáš Tatar
c) Richard Pánik

5. Ktorý slovenský hokejista si zlomil nohu a na ZOH nenastúpi?
a) Marián Gáborík
b) Dominik Graňák
c) Marcel Hossa

6. Vladimir Vůjtek má za zaťa jedného slovenského hokejistu. Ako sa volá?
a) Róbert Švehla
b) Róbert Petrovický
c) Róbert Pukalovič

7. Kto bude kapitánom slovenského tímu na turnaji?
a) Zdeno Chára
b) Marián Hossa
c) Michal Handzuš

8. Ako sa volá jediný zástupca slovenskej extraligy v slovenskom tíme na olympijskom turnaji?
a) Dušan Pašek
b) Tomáš Marcinko
c) Michal Chovan

9. Kto je z kádra v Soči najlepším strelcom reprezentácie?
a) Marcel Hossa
b) Branko Radivojevič
c) Marián Hossa

10. Komu budete fandiť na ZOH v Soči?
a) Slovensku
b) Slovensku
c) Slovensku

Správne odpovede: a-b-c-a-b-b-a-b-c-abc

Komentáre

Anketa:

Veríte naším chlapcom na olympiáde v Soči?