Život

Highlighty týždňa: Zuzana Smatanová ohlásila turné, Vec bol v Afrike

"Miro Žbirka sa stal súčasťou umeleckého diela. Raper Vec skúsil pomáhať v Južnom Sudáne. V Košiciach utvorili netradičný rekord."

Webmagazin.sk, 17. septembra 2018 8:00
Speváčka Zuzana Smatanová počas tlačovej konferencie pred koncertným turné Echo tour. Foto: TASR/Jakub Kotian
Speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová v stredu v Bratislave slávnostne ohlásila turné k úspešnému dvojalbumu Echo. Začne sa 13. novembra v Martine a vyvrcholí 2. decembra v Bratislave. Na sérii 12 koncertoch chce Zuzana predstaviť najmä pesničky z aktuálneho Echa. "Tým, že je to dvojalbum, mám z čoho čerpať, a budú tam určite aj staršie pesničky, hity z iných albumov, bez toho by som, samozrejme, nehrala, pretože ľudia tie piesne poznajú," prezradila s tým, že október bude pre ňu mesiacom intenzívnych skúšok, na ktorých budú dostávať live podobu hlavne nové skladby zo šiesteho štúdiového počinu.

Za dvojalbum si prevzala tiež platinové ocenenie.



Miro Žbirka ako umelecké dielo


Silueta Mira Žbirku sa stala súčasťou nového umeleckého diela známej českej výtvarníčky Míly Fürstovej. Grafika vznikla ako základ obalu nového Double Albumu. Ten Miro Žbirka nedávno dokončil v legendárnom štúdiu č. 3 na Abbey Road v Londýne.

Svetoznáma výtvarníčka, ktorú preslávil aj obal albumu Ghost Stories od Coldplay, zložila nedávno v rozhovore pre český internetový časopis Headliner Mekymu veľkú poklonu: „Chris Martin je môj rovesník, ale Meky je pre mňa hviezda. Keď som ja bola malá, on už bol slávny a mal veľké hity.“

Obal nového albumu Mira Žbirku. Foto: Miro Žbirka


Raper Vec pomáhal


Raper Vec, vlastným menom Branislav Kováč, prijal výzvu humanitárnej organizácie Magna. Pridal sa k Magna zdravotnému tímu a pomáhal liečiť deti v Južnom Sudáne.

Po niekoľkých dňoch strávených v utečeneckom tábore medzi 60.000 ľuďmi opísal svoje pocity takto: "Sú to utečenci vo vlastnej krajine a mnohí z nich prežili celý svoj život v rôznych táboroch. Lebo nemali inú možnosť. Utiecť z utečeneckého tábora je jednak nonsens a navyše pravdepodobnosť, že ťa tam vonku zabijú, sa blíži k istote. Neporovnateľné s naším európskym životom. Nepredstaviteľné."

Vec to nakoniec v Južnom Sudáne po troch dňoch vzdal. "Mám veľký rešpekt pred ľuďmi, ktorí si odoprú osobný komfort a pomáhajú, aby spravili život tisícom ľudí v Južnom Sudáne znesiteľnejším. Ja to nedokážem. Toto ja nedávam a nedám. Je mi ľúto, ale nemám na to žalúdok. Bola to pre mňa – ak už nič iné - silná skúsenosť a vyjadrujem veľký obdiv ľuďom z Magny, ktorí to robia. Budem im pomáhať, ako len viem – ale odtiaľto, zo Slovenska," povedal po svojej skúsenosti.



Rekord v háčkovaní


V Košiciach sa podarilo prekonať slovenský rekord v počte háčkujúcich ľudí na jednom mieste. V Kasárňach Kulturpark sa ich v stredu zišlo 101. Vlaňajší rekord bol zapísaný s počtom 71 účastníkov. Pre TASR to uviedla autorka projektu Silvia Lukačínová.

„Dámy na dôchodku, čiže tá staršia generácia a mamičky - to sú také dve skupiny, kedy ľudia háčkujú. Dovtedy nemajú čas, lebo majú zaujímavejšie veci, kým majú deti a po deťoch sa venujú zase práci, takže neháčkujú. Väčšina z nich sa k tomu opäť vracia na dôchodku, aj keď je pár dám, ktoré háčkujú intenzívne a nevedia si bez toho predstaviť ani deň," uviedla Lukačínová. Ako potvrdila, o prekonanie rekordu sa pokúsia aj na budúci rok.

Komentáre