Život

Highlighty týždňa: Olympiádu otvoril ceremoniál s posolstvom mieru

"Začala sa olympiáda, Milan Lasica krstil album, udeľovali Bratislavskú čučoriedku a Uprising zverejnil prvé veľké meno. "

TASR/Webmagazin.sk, 12. februára 2018 8:00
Na snímke vlajkonosička Veronika Velez - Zuzulová nesie slovenskú vlajku počas otváracieho ceremoniálu na XXIII. zimných olympijských hrách 9. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Foto: TASR/Michal Svítok
V poradí XXIII. zimné olympijské hry v Pjongčangu odštartovali v piatok slávnostným otváracím ceremoniálom. Niesol sa v duchu motta "Peace in motion", teda "Mier v pohybe", pričom pripomenul aj bohatú kórejskú kultúru. Pestrofarebný program odštartoval úderom najstaršieho kórejského zvonu Mieru a pokoja, vážiaceho 750 kilogramov.

Slovenskí športovci prišli ako 39. v poradí, vlajkonosičkou slovenskej výpravy bola lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Symbolické olympijské kruhy vytvorilo 1218 dronov, ktoré sa vznášali nad olympijskou zjazdovkou. Toto predstavenie však videli iba televízni diváci - z decembrového záznamu. Organizátori zrušenie predstavenia zdôvodnili nečakanými "logistickými" problémami.



Bratislavská čučoriedka


Súčasťou Bratislavského bálu bolo aj tento rok odovzdávanie Ceny Júliusa Satinského - Bratislavská čučoriedka.

Čestná rada v pätnástom ročníku udelila ocenenie v kategórii Osobnosť herečke a speváčke Kamile Magálovej za výnimočný umelecký prínos do divadelnej a filmovej kultúry. "Je to pre mňa pocta, pretože ja som naozaj veľký patriot a Bratislavu mám veľmi rada. Narodila som sa tu, v centre som žila 42 rokov," vyhlásila herečka.

V kategórii Idea – Počin patrí ocenenie Tomášovi Berkovi za umelecké pôsobenie v scénografii a plagátovej tvorbe, ako aj za autorstvo knižných publikácií o Bratislave.

Na snímke zľava ocenená herečka Kamila Magálová a ocenený architekt a scénograf Tomas Berka. V Bratislave 11. februára 2018. Foto: TASR/Miroslav Košírer


Molekuly zvuku


Skupina Desmod predstavila v Bratislave nový album Molekuly zvuku. Zároveň s klasickým CD ju vydali aj vo vinylovej verzii. Do života ich uviedol Milan Lasica.

"Pozvať Milana Lasicu bolo prvoplánové. V poslednom čase sa nám s pánom Lasicom križovali cesty, či to bolo na vystúpeniach, v televízii, ale bolo to aj deväť vystúpení v Manéži Bolka Polívku - on tam bol hosť, my sme tam spievali. S malou dušičkou sme sa ho opýtali a pán Lasica súhlasil," povedal pre TASR líder skupiny Mário Kuly Kollár. V poradí deviatu štúdiovku ponúkla kapela z Nitry po šiestich rokoch.



Uprising s prvým headlinerom


Jedenásty ročník festivalu Uprising pozná svojho prvého headlinera. Počas víkendu 24.-25. augusta zavíta na Slovensko svetoznáma jamajská legenda Inner Circle. Na konte majú Grammy za najlepší reggae album roka a ich piesne sa dostali aj do filmov či seriálov. S citom namiešaný mix popu a reggae im zaručil úspech, ktorý rýchlo presiahol hranice ich rodnej Jamajky.

Za pol storočia stihli vydať takmer tri desiatky albumov a množstvo nezabudnuteľných hitov, ktoré zaznejú v posledný augustový víkend na bratislavských Zlatých pieskoch.

Komentáre