Život

Highlighty týždňa: Vianočný Meky, divadlo s titulkami a ocenený sekt

"Bratislava zažila vianočný koncert Mira Žbirku, Eminem vydal nový album, sekt zo Serede ocenili na súťaži vo Francúzsku a odpremiérovali nové divadlo o youtuberoch. "

TASR/Webmagazin.sk, 18. decembra 2017 8:00
Miroslav Žbirka počas koncertu v rámci turné Vianočné symphonic tour 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar
Miro Žbirka odohral na vypredanom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave vianočný koncert so symfonickým orchestrom. Playlist vianočného koncertu začínal Meky v sprievode Filharmónie Bohuslava Martinů zo Zlína a dirigenta Adriána Kokoša hitom Balada o poľných vtákoch, pokračoval ďalšími nezabudnuteľnými melódiami zo svojho repertoára, ale aj od svojho vzoru Beatles. Ku skvelej nálade prispeli aj dvaja hostia - pesničkárka Lenka Filipová a husľový virtuóz Jaroslav Svěcený.

Meky zhodnotil atmosféru ako úžasnú. "Tým, že to robíme už osem rokov so symfonickým orchestrom, tak mám takú nádej, že sa stále zlepšujeme, že sa približujeme k sebe ako dva svety vážnej a populárnej hudby. Snažíme sa to stále precizovať, je to o detailoch. A keď toto funguje na pódiu, tak si potom človek dvojnásobne užíva to, že publikum reaguje. Navyše pre mňa je to návrat domov do Bratislavy, kde síce každú chvíľu chodím, ale nie na pódium na zimnom štadióne, to je iné. A napokon aj Ondreja Nepelu som poznal osobne. To je toľko vecí, čo vám chodí po rozume, keď tam stojím. Toto je veľmi špecifické miesto a bol to jediný symfonický koncert na Slovensku,“ vyjadril sa.

Snímka z vypredaného koncertu Miroslava Žbirku v rámci svojho turné Vianočné symphonic tour 2017, 13. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar


Nový Eminem


Legendárny rapper Eminem vydal nový album s názvom Revival. Prekvapil už pilotným singlom Walk On Water, v ktorom hovorí o svojej ohromujúcej, no náročnej kariére. Ide o precítenú klavírnu skladbu.

Pod novinku sa podpísala celá plejáda hviezdnych mien ako Beyoncé, Alicia Keys, Ed Sheeran, Pink, Skylar Grey, X Ambassadors a ďalší. Produkčne sa pod album Revival podpísali známe esá ako Dr. Dre, Skylar Grey, Rick Rubin či samotný Eminem. Je teda jasné, že rapper ani tentoraz nenechal nič na náhodu a svetu dnes predstavuje do detailov premyslené dielo.



Divadlo s titulkami


Slovenské národné divadlo bude uvádzať činoherné inscenácie s anglickými titulkami. Okrem baletu a opery si tak cudzinci môžu vychutnať aj činohru. Vedenie divadla chce tak osloviť návštevníkov z nových krajín.

Všetkých desať inscenácií s anglickými titulkami uvádza činohra v novej budove SND s výrečným označením Priveď si svojho cudzinca/Bring Your Foreigner along.

Medailový sekt zo Serede


Sekt Hubert Cabernet Sauvignon blanc de noir zo Serede získal zlatú medailu na svetovej súťaži Effervescents du Monde 2017 vo Francúzsku. O výsledkoch rozhodlo vyše 100 expertov z celého sveta, ktorí počas troch dní ochutnali vyše 600 vzoriek sektov z 28 krajín. Medzinárodnú súťaž organizuje Francúzske fórum enológov.

Sekt Hubert Blanc De Noir sa vyrába z ušľachtilej modrej odrody Cabernet Sauvignon, no vo výsledku ide o biely sekt. Môže za to jemné a pomalé lisovanie, pri ktorom sa neuvoľňuje pigment zo šupiek bobúľ. „Je určený najnáročnejším milovníkom sektu. Vo vôni nájdu kúsky bobuľového ovocia ľahko prepojené s biskvitom, v chuti veľmi plné, robustné, a pritom lahodné,“ popísala ho hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ingrid Vajcziková.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Hra o youtuberoch


Bratislavské divadlo GUnaGU má novú hru o fenoméne YouTube. Novinku Youtuberi (ó božský internet) napísal Viliam Klimáček. Digitálna komédia pre mladých rozpráva o svete známeho internetového portálu a jeho účinkujúcich - YouTuberoch, od bizarných postavičiek s divným humorom až po svetovú špičku. V rýchlych a krátkych klipoch s pesničkami, s absurdným humorom Made in GUnaGU diváci uvidia českú rodinku s vlastným kanálom, slovenského GoGoMana, maminky s bábätkami, ruského trolla či vlogera menom PewDiePie.

Komentáre