Život

Highlighty týždňa: Medzi najpopulárnejšími videami roka Sokoly i Kali

"Pieseň Hej, sokoly bola úspešná aj na Youtube. Hrdza predstavila novú vianočnú pieseň. Simona Stašová a Martin Huba majú pamätné tabuľky v Myjave. Film Piata loď bodoval na ďalších dvoch festivaloch."

TASR/Webmagazin.sk, 11. decembra 2017 8:00
Ondrej Kandráč a Ivan Tásler vo videoklipe k piesni Hej, sokoly. Foto: Youtube
Tohtoročný hit Hej, sokoly od IMT Smile a Kandráčovcov dominuje aj rebríčku najpopulárnejších slovenských hudobných videí na Youtube v roku 2017. Slováci si pesničku obľúbili natoľko, že v rebríčku bodovala s live verziou i oficiálnym videoklipom. Až so štyrmi videami si získal publikum raper Kali, svoje miesto dostal aj Separ, Lukáš Adamec, Miro Jaroš a Dominika Mirgová.

Absolútnym hitom na Youtube bol v tomto roku hit Despacito a hneď za ním Ed Sheeran s hitom Shape of You.



Vianočná Hrdza


Skupina Hrdza vydala nový vianočný singel Žehnaj dieťa. Pieseň napísal líder skupiny Slavomír Gibarti koncom septembra pre svoju tretiu dcérku, ktorá sa má narodiť koncom roka.

"Myslel som si, že zostane v šuflíku, ale dlho si tam neoddýchla. Pieseň je o tom, ako rodina, príbuzní a známi prajú všetko dobré do života novonarodeniatku. V piesni hrám na mandolínu, ktorá u mňa visela na stene asi 12 rokov a večer pred nahrávaním som ju náhodou zobral do ruky a oprášil," povedal o skladbe Gibarti.

V refrénoch spieva detská spevácka skupina Šafolka zo Smižian a slohy si rozdelili speváčka Susanna Jara, ktorá ich spieva po rusínsky a Slavomír spieva slovenský text.



Terasa slávy


Na Terase slávy Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave pribudli počas 14. ročníka divadelného festivalu Vianoce v divadle pamätné tabuľky českej herečky Simony Stašovej a slovenského herca a divadelného režiséra Martina Hubu.

Simona Stašová a Martin Huba počas 14. ročníka festivalu Vianoce v divadle odhalili pamätné tabuľky so svojimi menami na Terase slávy Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave, 9. decembra 2017. Foto: TASR/Martin Palkovič


Úspešná Piata loď


Slovenský film Piata loď získal hlavnú cenu za najlepší film na čínskom festivale Silk Road IFF.
"Záverečný galavečer bol naozaj veľkolepý, sedela som vo VIP zóne dva metre od Jackieho Chana a ďalších filmových hviezd, najprv dostal cenu Jackie za najlepší herecký výkon a potom zrazu pustili ukážku z nášho filmu Piata loď a zavolali ma na pódium," prezradila pre médiá 12-ročná Vanessa Szamuhelová, ktorá film sprevádzala spolu s kameramankou Denisou Buranovou a vedúcou produkcie Dašou Parízkovou.

Približne v rovnakom čase bola režisérka Iveta Grófová na záverečnom ceremoniáli 21. ročníka festivalu Tallinn Black Nights Film Festival v Estónsku. V sekcii orientovanej na filmy pre deti a mládež - JUST FILM získala Grand Prix a cenu Najlepší film podľa mládežníckej poroty.



Slovenský umelec v USA


Slovenský konceptuálny výtvarník Viktor Frešo vystavuje na prestížnom svetovom umeleckom podujatí Art Basel v americkom meste Miami. Podľa Freša (1974) to bol jeho veľký sen vystavovať na uvedenom festivale umenia, aj zásadný míľnik. No nie je to finálna stanica, ale práve naopak začiatok novej cesty v propagácii tvorby.

"Pre mňa je Frešo veľmi silná osobnosť, asi najvýraznejšia na súčasnej slovenskej výtvarnej scéne, kde prišiel ako mladý rebelujúci revolučný umelec s veľmi silným egom a gestami. Tie vlastne reflektovali spoločensko-politickú situáciu, ale aj na umeleckej scéne dokonca antigestami. Charakteristickou je pre neho malinká figúra zlého, nahnevaného mužíčka, ktorého on neoficiálne označuje Pičus," uviedol pre TASR kunsthistorik umenia Vladimír Beskid.

Komentáre