Život

Highlighty týždňa: Vo filme Amnestie zaznie pieseň Karla Kryla

"Textár Ľubo Zeman oslávil 70. narodeniny. Kabát rozpálil Bratislavu. Adam Ďurica predstavil nový videoklip. "

TASR/Webmagazin.sk, 10. júna 2019 10:40
Na snímke český hudobník David Koller pred nakrúcaním videoklipu ku koprodukčnému filmu RTVS Amnestie vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu v Bratislave 3. júna 2019. Foto: TASR/Dano Veselský
Titulnú pieseň k pripravovanému filmu Amnestie nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pod taktovkou šéfdirigenta Petra Valentoviča. Autorský tím sa rozhodol pre pesničku Pasážová revolta z repertoáru Karla Kryla. Naspievali ju Richard Müller, David Koller a Viki Olejárová, ktorá popri vlastnej tvorbe organizuje aj poctu Karlovi Krylovi.

„Nápad sa mi páči, 30. výročie Nežnej revolúcie je pre nás dôležité v tom, že si môžeme spätne uvedomiť, čo sa skutočne stalo. V marazme totality, keď som bol mladý chlapec a hral som po rôznych stretnutiach na gitare a spieval pesničky, tak Kryl mal pre nás veľmi dôležitú úlohu, hovorili sme si, že niečo je ešte normálne,“ povedal pre TASR Koller.



Oslava legendárneho textára

Galakoncertom Chlapčenský úsmev oslávil textár a básnik Ľuboš Zeman vo štvrtok sedemdesiate narodeniny. Gratulantmi vo Veľkom koncertnom štúdiu slovenského rozhlasu boli interpreti, ktorí majú vo svojom repertoári pesničky so Zemanovými textami. Sprevádzal ich orchester Pavla Zajačka a sláčiková sekcia Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nová kapela??!! @elanrock @rtvs_official

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka),



"Musíš po prvé dlho žiť, musíš mať s kým a s čím, musíš mať hlavne inšpiráciu, pretože život prináša témy, ktoré len tak nemôžeš nasilu vymyslieť. Možno ich nebolo úplne 500, možno iba 490, ja ale beriem do úvahy vážnejšie tak 300 textov, ktoré sú stotožnené s mojím svetonázorom, sú tam interpreti, ktorí vždy vedeli, čo chcú, vedeli čo nechcú, Elán, Patejdl, Grigorov, Hečkovci. Ale z tej staršej generácie si veľmi vážim Janku Kocianovú a Karola Duchoňa, ktorí žiaľ už tu nie sú, ale patria do zlatého fondu slovenskej populárnej hudby," uviedol po koncerte Zeman pre TASR.

Kabát rozpálil Bratislavu


Česká rocková legenda Kabát oslavuje 30 rokov na hudobnej scéne. Rockeri skúšali v stredu večer pevnosť nového štadióna na bratislavskom Tehelnom poli. A prišlo ich neúrekom, ponuka bola špicová. Dvadsaťšesťtisíc párov rúk tlieskalo nielen počas záverečného prídavku, ale počas celej dvojhodinovky. Po koncerte sa ešte chvíľu z viacerých miest pri štadióne ozýval refrén „Denně vožralej, mám velikej pupek, smrdim a sem špinavej, hodně piju, jím, ženský nebalím.“



Nový Adam Ďurica


Adam Ďurica predstavil video k singlu Zatancuj si so mnou. Charizmatický spevák posiela do rádií túto skladbu, ktorou uzatvára štvoricu rádiových singlov z minuloročného albumu 30.

„Niektoré skladby majú v sebe niečo zvláštne a príťažlivé a toto je jedna z nich. Keď sme ju hrali naživo na akustických koncertoch, ľudia na ňu perfektne reagovali a po koncerte mi ju často spomínali a pýtali sa, či k nej spravím aj videoklip. A vtedy som o tom začal vážne premýšľať,“ priblížil spevák výber skladby.

Komentáre