Život

Highlighty týždňa: Mnoho obetí nešťastia, jeden novonarodený princ

"Uplynulý týždeň nám ukázal, že tak, ako má všetko svoj začiatok, má aj svoj koniec. Niekto sa narodí, iný umrie."

Kristína Grebáčová, TASR, 29. júla 2013 12:00
Na snímke z 24. júla 2013 pohľad na miesto vlakového nešťastia neďaleko mesta Santiago de Compostela. Foto: TASR/AP Photo
V Británii sa minulý týždeň tešili z novonarodeného malého princa Georgea, v Španielsku smútili za mnohými obeťami jedného z najväčších vlakových nešťastí za uplynulé štvrťstoročie.

Smrť striehne všade, aj na koľajniciach


V stredu, 24. júla, sa v Španielsku pri meste Santiago de Compostela vykoľajil vlak. Nešťastie bolo obrovské, na mieste záchranári zakrývali niekoľko desiatok nehybných tiel. Pôvodne sa hovorilo o počte obetí 80, no v márnici lekári zistili, že niektoré časti tiel patria k sebe a počet obetí znížili na 78.



Problémom bolo to, že rušňovodič prešiel zákrutu, v ktorej je prikázaná rýchlosť maximálne 80 km/h, rýchlosťou 190 km/h. V piatok ho v nemocnici, kde sa zotavoval zo zranení, zatkli a vyjadrili sa, že bude vypočúvaný ako podozrivý zo zločinu v súvislosti s príčinou nehody. Rušňovodič však odmietol v nemocnici odpovedať na otázky vyšetrovateľov.

V nedeľu sa objavila informácia, že pribudla ďalšia obeť vlakového nešťastia, čím sa počet zvýšil na 79. Jeden z pacientov v kritickom stave totiž v nemocnici prehral svoj boj o život. Spomedzi takmer 180 zranených zostáva naďalej v nemocničnom prostredí takmer 70, stav 22 z nich, vrátane dvoch detí, je stále kritický.



Proces identifikácie obetí sa v nedeľu skončil a rušňovodič Francisco José Garzón Amo (52), ktorý čelí už obvineniu z mnohonásobného zabitia z nedbalosti, stále odmietal vypovedať. Situácia sa zmenila v nedeľu večer, kedy rušňovodiča vypočul vyšetrujúci sudca. Podľa denníka El País sa rušňovodič na približne dvojhodinovom výsluchu priznal k nerozvážnemu konaniu. Ďalšie podrobnosti o výsluchu nie sú známe.

Garzóna následne podmienečne prepustili z policajnej väzby, keďže podľa súdu nehrozí riziko jeho úteku. Musí sa však každý týždeň hlásiť na súde a odovzdať pas. Navyše má po dobu šiestich mesiacov zákaz riadiť rušne.

Britská kráľovská rodina má nového nasledovníka trónu


Kate Middleton, manželka britského princa Williama, porodila 22. júla ďalšieho nasledovníka britského trónu. Podľa vyhlásenia Kensingtonského paláca chlapec vážil po pôrode približne 3,8 kilogramu. Vojvodkyňa Catherine bola po pôrode v poriadku a cez noc zostala s bábätkom v nemocnici.

Britský princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa z Cambridge pózujú so svojím synčekom, princom z Cambridge pred londýnskou Nemocnicou svätej Márie v Londýne 23. júla 2013. Foto: TASR/AP Photo
Ľudia zhromaždení pred londýnskou Nemocnicou svätej Márie po oznámení prepukli v nadšený jasot. Pri pôrode bol prítomný aj princ William.

Svojho syna pomenovali George Alexander Louis. Oficiálne sa bude titulovať Jeho kráľovská výsosť princ George z Cambridgea.



Na druhý deň nato, 23. júla, ukázali svojho potomka verejnosti a odniesli ho z nemocnice. Kate vyniesla bábätko v bielej deke pred bočný vchod do Nemocnice svätej Márie v Londýne, aby si ho novinári čakajúci vonku mohli vyfotografovať. Tam ho odovzdala do rúk manželovi. Hoci jemne pofukovalo, chlapček nemal zakrytú hlavičku.

Princ William odpovedal aj na niekoľko otázok novinárov. Okrem iného povedal, že účasť na pôrode bola pre oboch "veľmi emotívna" .



"Je to výnimočné obdobie. Každý rodič vie, čo je to za pocit," doplnila ho Kate. Prezradila, že William "už vymenil prvú plienku".

Princ George sa už krátko po svojom narodení stal módnou ikonou. Viac sa o tom dozviete TU.

Komentáre