Život

Highlighty týždňa: Krásna huslistka Vanessa Mae zavítala do Bratislavy

"Vanessa Mae sa predstavila v Bratislave. Pripomenuli sme si 300. výročie narodenia Márie Terézie. Slovensko sa prezentovalo v USA. Zomrel taliansky DJ Robert Miles. Eurovíziu 2017 vyhral Portugalec."

TASR/Webmagazin.sk, 15. mája 2017 7:00
Britská huslistka Vanessa Mae vystúpila po desiatich rokoch v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian
Známa husľová virtuózka Vanessa Mae sa po desiatich rokoch vrátila do Bratislavy. Britská umelkyňa, známa aj svojou krásou a lyžiarskou kariérou, sa predstavila na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. To najlepšie zo svojej tvorby predviedla s českým Bohemian Symphony Orchestra Prague a kapelou zloženou z bubeníka, dvoch gitaristov, klaviristu či perkusionistu.

Za svoj výkon si Mae vyslúžila u publika niekoľko aplauzov. Fanúšikovia si huslistku pochvaľovali, o niečo menšie nadšenie vyvolala celková organizácia koncertu.



300. narodeniny Márie Terézie


Pred niekoľkými dňami (13.5.) sme si pripomenuli 300. výročie narodenia uhorskej panovníčky Márie Terézie. Národná Pokladnica v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Historickým múzeom (SNM-HM) pri tejto príležitosti pripravila projekt razby striebornej pamätnej medaily. Vyrazila ich presne 1717, pričom počet odkazuje na rok narodenia tejto výnimočnej reformátorky.

"Zaviedla systém školskej dochádzky, reformovala súdnictvo, zdravotníctvo, vojenskú správu, poľnohospodárstvo i menový systém. Jednotky mier a váh boli zjednotené, medené mince nahradili strieborné a prvýkrát sa objavili aj papierové peniaze. Počas jej panovania bolo vyrazených viac ako 300 typov medených, strieborných a zlatých mincí s vysokou kvalitou,"
pripomenula Andrea Litváková zo SNM-HM.



Obrazom


Vo Washingtone znela fujara. V rámci osláv Dňa Európy sa prezentovalo aj Slovensko.



Zomrel Robert Miles


Taliansky DJ Robert Miles prehral boj s rakovinou. Zomrel vo veku 47 rokov. "Roberto zomrel pokojne včera (v utorok) večer po odvážnom šesťmesačnom boji s agresívnou rakovinou," citovala tlačová agentúra DPA rozhlasovú stanicu Open Lab FM.

Syn talianskych imigrantov sa narodil vo Švajčiarsku, no väčšinu života strávil v Taliansku. Celý svet ho spoznal v roku 1994, keď vyšiel jeho singel Children. Predalo sa ho vyše päť miliónov kusov a bol jednotkou v rebríčku Euro TOP 100 počas 13 po sebe nasledujúcich týždňov.



Eurovízia 2017


Portugalský spevák Salvador Sobral zvíťazil vo finále pesničkovej súťaže Eurovízia 2017, ktorá sa konala v sobotu v hlavnom meste Ukrajiny - Kyjev. Dvadsaťsedemročný spevák zaujal so svojou jemnou romantickou baladou "Amar Pelos Dois" (Láska pre oboch), ktorú napísala jeho sestra. Pieseň predviedol bez veľkolepých efektov, len za sprievodu jemných sláčikových nástrojov a klavíra.

Na druhej priečke sa spomedzi 26 finalistov umiestnil mladučký iba 17-ročný spevák reprezentujúci Bulharsko Kristian Kostov s piesňou "Beautiful Mess" (Prekrásny chaos). Tretie bolo moldavské hudobné trio SunStroke Project s piesňou "Hey Mamma". Slovensko na súťaži nemalo zastúpenie.



ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Sláčik musí ladiť s hudobníkom i nástrojom, hovorí ich výrobca
Tatry ožijú festivalom: Na Tatra Flowers vystúpi SĽUK i Jana Kirschner
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso
Snívate čiernobielo alebo farebne? Vedci zistili, ako to zmeniť

Komentáre