Život

Highlighty týždňa: V Bratislave zakotvil Titanic

"Minulý týždeň priniesol veľa informácií. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie."

Tomáš Kušnír, 17. augusta 2015 14:00
Z výstavy Titanic v bratislavskej Inchebe 12. augusta 2015. Foto: TASR/Michal Svítok
Celosvetovú výstavu venovanú legendárnemu Titanicu otvorili minulú stredu v bratislavskej Inchebe. Na ploche takmer 3000 metrov štvorcových v 17 komnatách návštevníkov prenesie na palubu najväčšej a najluxusnejšej zaoceánskej lode svojej doby. Najslávnejší parník na svete mal byť vizitkou technickej revolúcie. Už počas svojej prvej plavby v roku 1912 však loď stroskotala vo vodách Atlantiku. Dopravná tragédia z 15. apríla 1912 pripravila o život viac ako 1500 ľudí.

Vedci objavili vo fajkách Williama Shakespeara pozostatky marihuany


Bard anglickej renesančnej literatúry William Shakespeare zrejme počas svojho života holdoval fajčeniu marihuany. Vyplýva to z najnovšieho výskumu štyroch fajok objavených v záhrade jeho domu v meste Stratford nad Avonou. Výskum uskutočnili forenzní experti z Juhoafrickej republiky, ktorí vo vyše 400-ročných hlinených fajkách pomocou najmodernejších technológií objavili pozostatky tejto mäkkej drogy. Predpokladá sa, že marihuana bola v danom období spolu s lístkami koky bežne používanou omamnou látkou Európanov.

Palác vyzval, aby sa nezverejňovali paparazzovské fotky princa Georgea


Princ George. Foto: TASR/AP
Britská kráľovská rodina vyzvala médiá, aby nezverejňovali neautorizované fotografie princa Georgea a princeznej Charlotte. Odôvodnila to tým, že paparazzovia využívajú čoraz nebezpečnejšie metódy, aby získali cenné snímky. Palác uviedol, že fotografi sa už ukrývali v kufri áut, schovávali sa aj v piesočných násypoch, sledovali pohyb princa Georgea a jeho pestúnky v londýnskych parkoch alebo využili iné deti na prilákanie pozornosti princa Georgea na ihriskách tak, aby sa dostal do záberu fotoaparátov.

Nový Zéland už nechce svoju vlajku


Nový Zéland sa rozhodol, že chce úplne zmeniť svoju vlajku. Podobá sa totiž na zástavu Austrálie. Nezávislá porota zložená z expertov vybrala z viac ako desaťtisíc 40 návrhov rôznych domácich dizajnérov. Kritériom bolo, aby vlajku vedelo nakresliť aj malé dieťa spamäti. Taktiež by mala Nový Zéland znázorňovať ako pokrokový národ so vzťahom k životnému prostrediu, zmyslom pre minulosť a víziou do budúcnosti. V polovici septembra sa vyberú štyri konečné návrhy, na základe ktorých sa v krajine ešte v tomto roku uskutoční referendum.

ODPORÚČAME AJ:
To, ako sa deti správajú v škôlke, predurčuje ich budúcnosť
Slávu by som nezvládla, zošalela by som, tvrdila Amy
Ultimatívny mestský crossover so super cenou
Zdravie sa podpisuje aj na tvári

Komentáre