Život

Highlighty týždňa: V ankete OTO 2018 triumfoval Michal Hudák

"Vedci prvý raz odfotili čiernu dieru. Režisér Peter Bebjak získal do svojho filmu svetovú hviezdu. Raper Opak zverejnil klip z Tenerife."

TASR, 16. apríla 2019 10:00
Na snímke herec a moderátor Michal Hudák si preberá cenu v kategórii absolútny OTO počas galavečera vyhlasovania ankety osobností televíznej obrazovky OTO 2018. Foto: TASR/Pavol Zachar
V 19. ročníku ankety osobností televíznej obrazovky OTO 2018 získal sošku za celkovo najvyšší počet hlasov herec a zabávač Michal Hudák. Počas slávnostného večera si prevzal tiež ocenenie v novej kategórii Zabávač a predstavil sa aj v úlohe moderátora večera. Novým členom siene slávy je režisér Juraj Jakubisko.

Po prvý raz si ocenenie prevzala redaktorka spravodajstva Veronika Cifrová Ostrihoňová, ale aj herečka Zuzana Mauréry či raper Kali. K obhajcom titulu patria vo svojich kategóriách Adela Vinczeová, Ľubomír Bajaník i Marcel Merčiak.

Prehľad víťazov OTO 2018:
Seriál roka: Oteckovia
Zábavný program: Zem spieva
Moderátorka TV programov: Adela Vinczeová
Zabávač: Michal Hudák
Osobnosť TV publicistiky: Kristína Kövešová
Moderátor spravodajstva: Ľubomír Bajaník
Redaktorka spravodajstva: Veronika Cifrová Ostrihoňová
Komentátor športu: Marcel Merčiak
Moderátor športu: Peter Varinský
Herec: Vladimír Kobielsky
Herečka: Zuzana Mauréry
Spevák: Kali
Speváčka: Sima Martausová
Hudobná skupina: IMT Smile
Cena Plus 7 dní: Za sklom
Sieň slávy: Juraj Jakubisko
Absolútny OTO: Michal Hudák


Čierna diera na fotke


Astronómom sa podarilo prvýkrát urobiť snímku čiernej diery, ktorá sa nachádza vo vzdialenej galaxii. Čierna diera je vzdialená okolo 50 miliónov svetelných rokov a nachádza sa v galaxii M87. Podrobnosti zverejnil časopis Astrophysical Journal Letters. Profesor Heino Falcke z Radboud University v Holandsku, ktorý navrhol tento experiment, povedal, že táto čierna diera je väčšia ako celá naša slnečná sústava.

"Váži 6,5 miliardykrát viac ako Slnko. A je jednou z najťažších čiernych dier, o ktorých si myslíme, že existujú. Je to absolútne monštrum, majster v ťažkej váhe z čiernych dier vo vesmíre," dodal profesor Falcke.

Prvá fotografia čiernej diery, ktorú predstavili vedci z medzinárodného projektu Event Horizon Telescope v stredu 10. apríla 2019. Foto: TASR/AP


Svetová hviezda v slovenskom filme


Režisér Peter Bebjak získal do pripravovaného filmu Správa škótskeho herca Johna Hannaha, známeho z filmov Múmia, Štyri svadby a jeden pohreb a seriálov Spartakus či Agenti S.H.I.E.L.D. Vo filme o dvoch slovenských Židoch Alfrédovi Wetzlerovi a Rudolfovi Vrbovi, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora v Osvienčime, stvárni postavu Warrena.

"Keď sa vám dostane do rúk takýto skvelý scenár, uvedomíte si, čo máme spoločné s tými, ktorí tu boli pred nami a ktorých sila a odvaha sú pre nás aj dnes obrovskou inšpiráciou. O to viac, že v Európe, ktorá zažíva najdlhšie obdobie mieru a spolupráce v dejinách, sa opäť dvíha vlna nenávisti, rozdeľovania a strachu. Toto dielo je skutočne dôležité a som hrdý, že môžem prísť do Prahy a dať zo seba to najlepšie, aby som prispel k rozpovedaniu tohto príbehu," povedal herec.



Národný beh Devín - Bratislava


Na 72. ročníku Národného behu Devín - Bratislava zvíťazili Keňan Mathew Kosgei a jeho krajanka Caroline Korirová. Zo Slovákov bol na 11625-metrovej trati najúspešnejší Peter Ďurec z Dukly Banská Bystrica. Medzi ženami skončila najlepšia Slovenka Silvia Schwaiger na druhej pozícii. "Pôvodne som chcela bežať polmaratón na majstrovstvách Slovenska, ale po zdravotných problémoch mi chýbali nejaké kilometre, takže sme sa rozhodli pre Devín. Bežalo sa mi celkom dobre, musela som sa držať skupinky, aj keď mi tempo vždy nevyhovovalo, lebo fúkal silný vietor. Počasie bolo chladné, ale dalo sa to. Na to, že bolo zlé počasie, bola super atmosféra, nečakala som, že príde toľko ľudí, ktorí povzbudzovali," povedala Schwaiger.



Videoklip z Tenerife


Slovenský raper Opak v spolupráci s českým pesničkárom Xindlom X natočil nový klip k pesničke Freetime. Singel je novou skladbou z jeho najnovšieho albumu Produkcie. Jednoduchý ľahký reggae hip-hop song má dvojzmyselný text, ktorý paroduje súčasný uponáhľaný život. Video k najnovšiemu singlu Freetime je roadtrip v historickej dodávke po ostrove Tenerife.

„Cestovali sme ako wild camperi, prespávali sme v dodávke, parkovali sme, kde sa nám zachcelo, vstávali sme zavčasu, chodili spať po žúroch, sprchovali sa na plážach, bolo to šialené,” opísal Opak vznik videoklipu, ktorého autorom je Juraj Zajačka.


OBRAZOM: V Bratislave mali cestujúci možnosť prepraviť sa parným vlakom

Komentáre