Život

Highlighty týždňa: Vyšla kniha o Trumpovi, v Martine vystavujú lego

"Uplynulý týždeň spôsobila rozruch kniha o D. Trumpovi. V Martine môžete obdivovať lego. Chinaski ohlásili novú zostavu. V českom meste prebieha festival ľadových sôch. "

TASR/Webmagazin.sk, 8. januára 2018 9:00
Na snímke výtlačky novej knihy "Fire and Fury: Inside the Trump White House" (Oheň a hnev: Vo vnútri Trumpovho Bieleho domu) od spisovateľa a novinára Michaela Wolffa. Foto: TASR/AP
Veľkú pozornosť vzbudilo minulý týždeň vydanie knihy o americkom prezidentovi. Publikáciu s názvom Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a hnev: Vo vnútri Trumpovho Bieleho domu) napísal spisovateľ a novinár Michael Wolff.

Podľa zverejnených úryvkov Trumpova predvolebná kampaň v roku 2016 bola honbou za publicitou a jej účelom teda nebolo získať prezidentský úrad. Kniha obsahuje aj ďalšie nelichotivé informácie, ktoré mal novinár získať z viac ako dvesto rozhovorov s poprednými členmi Trumpovej administratívy, ako i prezidentom samotným.

Trump sa bráni, na Twitteri uviedol, že Wolff napísal "vymyslenú knihu". Dodal, že "je plná klamstiev, prekrútených informácií a zdrojov, ktoré neexistujú". Nech už je pravda kdekoľvek, o knihu je veľký záujem.

Magický svet kociek


V Slovenskom národnom múzeu v Martine - Múzeu Andreja Kmeťa bola sprístupnená výstava „Magický svet kociek". Múzeum ju pripravilo v spolupráci s členmi slovenského LEGO – fanklubu TatraLug. Výstava prezentuje najvyužívanejšiu a najpopulárnejšiu detskú stavebnicu – Lego, ktorej história siaha do 30. rokov 20. storočia, kedy sa na trhu objavili prvé rôznofarebné kocky. Potrvá do 29. apríla.



Chinaski po novom


Zakladajúci členovia Chinaski – Michal Malátný a František Táborský ohlásili vo štvrtok novú zostavu. Okrem slovenského basgitaristu Tomiho Okresa sa novými členmi kapely stali bubeník Lukáš Pavlík a hráč na klávesoch Jan Steinsdörfer. Steinsdörfer bol dlhoročný kapelník Ewy Farnej, Pavlík je zasa známy z pôsobenia v kapele Čechomor.

Prvé vystúpenia v novej zostave odohrá Chinaski už vo februári a marci, v apríli začínajú aj ich vystúpenia na festivaloch, štartujú na Majaláse v Ústí nad Labem.

Pieseň z ostatného albumu Chinaski, ešte v starom zložení.


Festival ľadových sôch


V českom lyžiarskom stredisku Pustevny sa začal tradičný zimný festival Ľadové sochy. V Beskydách neďaleko Frenštátu pod Radhoštěm potrvá aj počas ďalších víkendov (13.-14.1., 20.-21.1.) a vyvrcholí záverečným medzinárodným dňom snehu World Snow Day.

"Sochy z 35 ton ľadu vytvárajú špičkoví umeleckí rezbári z Českej a Slovenskej republiky. Garantom podujatia je Jan Paďour, člen českého tímu na vlaňajšom najprestížnejšom podujatí pre rezbárov Husky Cupe. Na túto súťaž v Nemecku si organizátori vyberajú tímy z celého sveta. Českí rezbári na čele s Paďourom tam boli druhý raz," prezrádza Dita Korčák Hrtusová zo spoločnosti Za Pustevny.

Komentáre