Život

Highlighty týždňa: Chemické zbrane v Sýrii a odvolanie nášho premiéra

"Počas uplynulého týždňa svetom otriasli nové správy zo Sýrie, Slovenskom nové správy o návrhu na odvolanie premiéra."

, 16. septembra 2013 12:00
Sýrska armáda je rozmiestnená v okolí Damasku. Foto: TASR/AP Photo
Situácia v Sýrii sa stále rieši. Použila vláda prezidenta Bašára Asada chemické zbrane alebo má tento otrasný čin na svedomí nejaká teroristická skupina? Otázka, na ktorú sa veľmi ťažko dozvieme odpoveď. Ale hľadá ju takmer celý svet. Viac o vývoji tejto kauzy sa dozviete tu: Highlighty týždňa: Hrozí kvôli Sýrii tretia svetová vojna?

Vladimír Putin Foto: TASR/AP Photo
Americký prezident Barack Obama chcel situáciu riešiť rázne a chcel v Sýrii použiť vojenskú silu. No v tom zdvihlo svoj hlas Rusko, ktoré sa postavilo na stranu Sýrie. Minulý týždeň si Rusko sadlo za jeden stôl so Sýriou a prediskutovali možné východiská z tejto situácie. Nakoniec po dlhom rokovaní sýrska vláda prijala ruský návrh na odovzdanie svojich chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu s cieľom vyhnúť sa americkému vojenskému zásahu. Sýria vraj s návrhom súhlasila, pretože to môže odstrániť základy pre americkú agresiu.

Prijatie tohto návrhu je pozitívnym vývojom situácie aj podľa Baracka Obamu. V rozhovoroch, ktoré v pondelok večer odvysielali televízie NBC a Fox, Obama povedal, minister zahraničných vecí John Kerry spoločne s Ruskom v najbližších dňoch zistia, ako vážne Sýria svoju ponuku mieni.

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo
Podľa správy agentúry Associated Press prezident vyjadril istý pesimizmus ohľadne toho, či Kongres schváli rezolúciu o použití sily proti Sýrii. Doslovne povedal: "Nepovedal by som, že som si tým (schválením) istý".
Zatiaľ sa nerozhodol, či vydá príkaz na vojenskú operáciu sám, ak Kongres nedá súhlas, pokračoval. Uviedol, že berie hlasovanie Kongresu i názor Američanov "veľmi vážne". Obama podľa vlastných slov vedel, že riskuje, keď požiadal Kongres o schválenie vojenského útoku. Je však presvedčený, že poslanci berú túto záležitosť vážne a urobia, čo treba.

Pre kauzu SPP chce opozícia odvolať premiéra


Vláda prevzala 100-percentnú kontrolu nad materskou spoločnosťou Slovenského plynárenského priemyslu. Kabinet síce nemal peniaze na odkúpenie 49 % akcií celej skupiny SPP od bývalých zahraničných spoluvlastníkov, práve z dôvodu kontroly nad cenou plynu sa však rozhodla využiť opciu na získanie úplnej kontroly aspoň nad materskou spoločnosťou plynární.

Róbert Fico Foto: TASR/Pavel Neubauer
Premiér Róbert Fico tvrdil, že týmto krokom chce vláda získať kontrolu nad cenami plynu pre domácnosti a chce zabrániť ich zvyšovaniu.

Táto časť SPP, ktorú vláda odkúpila, je však stratová, čo sa mnohým ľuďom nepozdávalo. V opozícii sa ozývali hlasy, že kto túto stratu vykryje. Líder strany Nová väčšina – Dohoda Daniel Lipšic na kauzu upozornil ako prvý a vyjadril sa nasledovne: „Každá domácnosť zaplatí za tento kšeft 35 eur ročne. Toľko k znižovaniu cien plynu.“

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann
Okrem toho opozícia obvinila premiéra, že je ovplyvňovaný finančnými skupinami. Ako dôkaz mala poslúžiť prítomnosť loga J&T Investment Advisors vo vládnom materiáli. To však premiér vysvetlil tak, že podklady vznikali pri normálnej komunikácii medzi dvomi akcionármi SPP.

Opozícia sa však rozhodla konať a pozbierala 56 podpisov potrebných na iniciovanie rokovanie o o odvolaní premiéra pre kauzu SPP. Pod návrh sa spoločne podpísali poslanci KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina Dohoda. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o odkúpení zvyšného podielu v materskej spoločnosti SPP údajne pripravovala finančná skupina J&T. Vnímajú to ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny.

Kto nepotrebuje lístky na bratislavskú MHD?


Ak cestujete v Bratislave mestskou dopravou a máte platný vodičský preukaz, celý tento týždeň si nemusíte kupovať cestovné lístky. Štartuje Európsky týždeň mobility, ktorý chce vyzvať ľudí, aby vystúpili z áut a nasadli na verejnú dopravu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász
Bratislavčania počas týždňa mobility taktiež na jeden deň zaberú parkovacie miesta pingpongovými stolmi, kreslami či kvetináčmi. Na verejné priestranstvá sa parkoviská premenia v piatok 20. septembra.

Počas týždňa mobility magistrát uskutoční aj experiment – jeden jazdný pruh na Pribinovej ulici pred ministerstvom vnútra uzavrie pre autá. "Radi by sme ukázali, že autá majú stáť v prvom rade v garáži, ktorá je na to zriadená a že peší majú mať svoj priestor na chodníku," vysvetlil primátor Milan Ftáčnik. Jazdný pruh tak autá zavedie rovno do garáže, aby nemohli stáť na chodníku, ako to robia dnes.

Komentáre