Život

Highlighty týždňa: Slovenským filmom roka je Tlmočník

"Tomáš Klus sa predstavil Slovákom. Miniséria Mária Terézia bude mať pokračovanie. Lina Mayer vydala debutový album. Peter Lipa ohlásil novinku. "

TASR/Webmagazin.sk, 9. apríla 2019 10:00
Na snímke režisér Martin Šulík ( vpravo) si preberá ocenenie Slnko v sieti v kategórii Najlepšia filmová réžia z rúk režiséra Martina Bebjaka ( vľavo) za film Tlmočník v Bratislave 5. apríla 2019. Foto: TASR/Dano Veselský
Národné filmové ceny Slnko v sieti ovládla snímka Tlmočník, ktorej tvorcovia premenili šesť nominácií. Po dve ceny Slovenskej filmovej a televíznej akadémie získali aj filmy Hmyz a Toman. Najlepším dokumentárnym filmom roku 2018 je Posledný autoportrét režiséra a producenta Mareka Kuboša. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Mimi a Líza - Záhada vianočného svetla z dielne režisérok Kataríny Kerekesovej a Ivany Šebestovej.

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA scenáristovi, dramatikovi, divadelnému a televíznemu režisérovi a pedagógovi Ondrejovi Šulajovi. Divácku cenu získal v on-line hlasovaní film Niečo naviac (r. Palo Kadlečík, Martin Šenc).



Tomáš Klus na Slovensku


Prvý zo série siedmich koncertov na Slovensku odohral v nedeľu večer v bratislavskej Hant aréne známy český pesničkár Tomáš Klus v rámci svojho turné Tomáš Klus 2019 Tour SpOlu. Turné dostalo názov podľa aktuálneho albumu SpOlu, ktorý vyšiel v septembri minulého roka. Klus ho chce slovenským fanúšikom predstaviť celý, a tak so svojou Cílovou skupinou sedem ponúkol všetkých 21 piesní.



"Spolu je najlepšie. A inak než spolu tu na tomto svete byť nemôžeme, pretože je našim domovom, sme jeho obyvatelia. Sú také sily, ktoré nás dávajú dokopy, a to je láska, súcit a múdrosť. Potom sú sily, ktoré nás ženú od seba — nenávisť, lži, závisť a myšlienky, ktoré občas príjme človek za svoje. Táto platňa je celá o tom, že uvedomenie spolubytia človek najľahšie dosiahne, keď začne hovoriť s druhými ľuďmi. To je vlastne lajtmotív celej platne: hovorme spolu, pretože keď budeme spolu hovoriť, tak nám dôjde, že tu na tomto svete chceme všetci to isté. Myslím si, že v rámci tejto reality, v ktorej sa pohybujeme, dobro a zlo potrebuje byť spolu. Preto hovorím, že láska a pravda nemusí nutne zvíťaziť spôsobom, že lož a nenávisť zadupe do zeme, ale ponúkne mier." vysvetlil umelec.

Mária Terézia pokračuje


Miniséria Mária Terézia po veľkom úspechu pokračuje. V utorok 2. apríla natáčali prvé scény s Alexandrom Bártom ako grófom Kinským druhej minisérie Mária Terézia. Natáčalo sa na českom Zámku Jaroslavice a Vodnom mlyne Slup. "Prvá oficiálna klapka druhej minisérie padne v polovici mája. Diváci RTVS uvidia jej dve časti počas vianočných sviatkov," informovala TASR Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS, ktorá na minisérii spolupracuje s Českou televíziou, rakúskou ORF a producentom Maya production Praha.

Druhá séria sa začína niekoľko mesiacov po korunovácii. Monarchia bojuje na všetkých frontoch a sľúbená pomoc z Uhorska stále neprichádza. Mária Terézia čelí ťažkému rozhodnutiu povolať do služieb baróna Trencka, čím výrazne zdiskredituje svoje učenie o morálke.



Debutová Lina Mayer


Speváčka Lina Mayer predstavila svoj debutový album, pokrstili ho jej priatelia zo skupiny Fragile. „Po jednotlivých singloch, ktorými som sa chcela ľuďom postupne predstaviť, som si povedala, že dozrel čas si to celé zrekapitulovať. Prešla som kus cesty, a keď som si vypočula jednotlivé skladby, je to v nich cítiť. Páči sa mi myšlienka ponúknuť mojim fanúšikom niečo ucelené, čo má začiatok aj koniec,“ uviedla pre TASR Lina Mayer.

„Sú to roky poctivej práce, skúšania, hľadania, aj nejakých chýb, ale to je súčasťou procesu, takže tvorivého hľadania aj radosti. Už nejaký rôčik vystupujem, minulý rok sme hrali dosť koncertov, mala som možnosť predstaviť sa s týmito skladbami ľuďom v rôznych kútoch Slovenska, čomu sa teším. Nesnívala som, že vydám album. Jednoducho som chcela spievať, vedela som, že ma to baví, že to chcem vyskúšať. Nikdy som nemyslela, že by som bola autorkou textov. Teším sa, môžem povedať, že to teraz vstrebávam, už mám svoje dieťa.“ opísala svoje pocity.



Peter Lipa s novým albumom


Peter Lipa vydáva nový album, ktorá dostal názov Dobré meno. Známy spevák ho predstaví a uvedie do života 29. apríla v bratislavskom Ateliéri Babylon. Hosťami koncertu budú japonská speváčka Masumi Ormandy a domáca formácia Mattia Boyzz. Nové CD bude prílohou vstupenky, ktorú Lipa nahral s kapelou v zložení Peter Lipa mladší (klávesy), Jakub Kačic (bicie), Radovan Tariška (alt sax) a Michal Šimko (bass). TASR o tom informovala PR manažérka Katarína Ovseníková.

Album Dobré meno prináša 13 nových autorských piesní. Prezentuje rôznorodú produkciu a totálne nasadenie všetkých hudobníkov na čele s Petrom Lipom.

Komentáre