Život

Highlighty týždňa: Slovenský seriál uvedú v Argentíne

"Udeľovali sa ocenenia Slnko v sieti. V Cannes zakázali selfie na červenom koberci. Kvet Tálie získala Elena Petrovická. Na ČSOB maratóne mysleli aj na seniorov. "

TASR/Webmagazin.sk, 9. apríla 2018 10:00
Pod seriál sa podpísal režisér Ivan Predmerský. Foto: TASR/Martin Baumann
Rodinný seriál Divoké kone uvidia aj diváci v Argentíne. Televízia rokuje aj s ďalšími latinskoamerickými aj európskymi krajinami.

Televízia Joj vysielala seriál z dielne producentov Danice Hričovej, Paľa Polnera a režiséra Braňa Mišíka v roku 2015. Úspech má aj v zahraničí. "O seriál je naďalej záujem aj v Európe. Po Francúzsku a Maďarsku, kde Divoké kone zaznamenali mimoriadne veľký úspech, predala Jojka práva na seriál tiež do Poľska či Rumunska," dodala marketingová manažérka Miroslava Klempová.



Slnko v sieti


Udeľovaniu národnej filmovej ceny Slnko v sieti dominovali filmy Čiara a Piata loď. Čiara získala šesť, Piata loď tri ocenenia.

Najlepším hraným filmom za rok 2017 sa stala Čiara producentky Wandy Adamík Hryc a režiséra Petra Bebjaka. Snímku ďalej ocenili za najlepšiu filmovú réžiu, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe v podaní Tomáša Maštalíra, za najlepší filmový strih získal cenu Marek Kráľovský, za najlepší filmový zvuk Viktor Krivosudský a za najlepšiu filmovú hudbu Slavo Solovic.



Piata loď režisérky Ivety Grófovej získala cenu za najlepší kameramanský výkon Denisy Buranovej, za najlepší scenár Marek Leščák, Iveta Grófová, snímke tiež patrí Slnko v sieti v kategórii najlepší architekt - scénograf, v ktorej boli ocenení Denisa Buranová, Iveta Grófová, Miroslav Král a Iva Němcová.

Cannes bez selfie


Na červenom koberci filmového festivalu vo francúzskom Cannes si tento rok selfie nespravíte - zhotovovanie takýchto fotografií totiž zakázal samotný riaditeľ festivalu Thierry Frémaux.

Návštevníci festivalu, ktorí si robia selfie na schodíkoch červeného koberca, spôsobujú podľa Frémauxa chaos a program festivalu sa pre nich zvykne oneskoriť. Zákazom selfie však riaditeľ festivalu sledoval i estetické záujmy: "Nie je to pekné. Je to groteskné. Je to na smiech... Chceme znovu nastoliť trošku slušnosti," povedal.

Frémaux zároveň nedávno uviedol, že z tohtoročnej súťaže na festivale budú vylúčené filmy spoločnosti Netflix.

Návštevníkov, ktorí porušia nariadenie o selfie, nepustia do sály. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Kvet Tálie


Herečka Elena Petrovická si v nedeľu prevzala ocenenie Kvet Tálie. Významnú herečku si pripomenuli na Festivale Aničky Jurkovičovej (FAJ) v Novom Meste nad Váhom.

Elena Petrovická pôsobí v divadle, televízii, dabingu i vo filme. Po absolvovaní VŠMÚ, odbor herectvo, pôsobila v martinskom divadle, neskôr dostala angažmán na bratislavskej Novej Scéne. Na televíznych obrazovkách zarezonovala napríklad v rozprávkach Ľudská láska (1978) a Z kapsy rozprávkara (1999), v životopisnej dráme Těžká hodina (1986) alebo v snímkach Pani Berta Garlanová (1989), Zbytočné trápenia (1991) či Domovníkov syn (1993). Zahrala si tiež vo filmoch Nevera po slovensky (1980), Pehavý Max a strašidlá (1987), V rannej hmle (1990) a Polčas rozpadu (2007).

FAJ vznikol ako prehliadka s inscenáciami slovenskej a svetovej dramatickej tvorby, mapujúcimi postavenie a poslanie ženy v spoločnosti a v divadelnom umení.



Beh pre seniorov


Organizátori 13. ročníka ČSOB Bratislava maratónu dali po prvýkrát príležitosť pohybuchtivým seniorom. Vytvorili pre nich samostatnú kategóriu Beh dobrých ročníkov na trati 4,2 km okolo Dunaja, cez Starý most a Most Apollo.

"Už niekoľko rokov spolupracujeme s Radou seniorov v Bratislave, ktorí ako dobrovoľníci nám v nedeľu pomáhajú pri organizovaní maratónu po trati ako regulovčíci aj na občerstvovacích staniciach. Pri vlaňajšom vyhodnotení padol z ich strany návrh, že vekom 60 rokov sa aktívny pohyb nekončí a že by si radi aj oni zabehali," vysvetlil riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič.

Atmosféra ČSOB maratónu 2018:

Komentáre