Život

Highlighty týždňa: Slovenský film bodoval v Indii

"Vyhlásili Strom roka 2018. Poznáme víťazov Košického zlatého pokladu. Vyšla posledná kniha Stephena Hawkinga. "

TASR/Webmagazin.sk, 22. októbra 2018 11:00
Film Lucie Černekovej a Petra Luhu (na snímke) získal ocenenie na medzinárodnom festivale v Indii. Foto: MZVaEZ SR
Animovaný film Finlandia (2016) ocenili vo štvrtok (18. 10.) v indickom Dillí. Snímka Lucie Černekovej a Petra Luhu získala na 7. ročníku medzinárodného filmového festival Delhi International Film Festival ocenenie Best Concept v súťažnej kategórii World Cinema/Animation.

"Našou ideou je vytvoriť unikátne krátke art filmy – animácie z rôznych častí sveta, inšpirované konkrétnou krajinou, v ktorej sa práve nachádzame, jej kultúrou, ľuďmi a celkovou atmosférou v nej. Animáciu sme zvolili ako ideálnu pre spoluprácu medzi výtvarníkom a hudobníkom. Umožňuje nám kombinovať hudbu a vizuál v jeden ucelený umelecký prejav, v ktorom sa jednotlivé prvky vzájomne podporujú a otvárajú nové možnosti vyjadrenia sa," priblížila svoju tvorbu výtvarníčka a režisérka Lucia Černeková.

Snímka Lucie Černekovej a Petra Luhu získala na 7. ročníku medzinárodného filmového festival Delhi International Film Festival ocenenie Best Concept v súťažnej kategórii World Cinema/Animation. Foto: MZVaEZ SR


Strom roka


Stromom roka 2018 sa stala lipa veľkolistá z Kopčian, ktorá má za sebou viac než 200-ročnú históriu a stojí pri jednej z najstarších stavieb veľkomoravského pôvodu na Slovensku. Víťazný strom bude zároveň reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. O víťazovi tohtoročnej ankety nadácie Ekopolis rozhodlo rekordných 9526 hlasov.

Víťazná lipa veľkolistá (Tilia platyphyllos) má vek 235 rokov, obvod kmeňa 210 centimetrov a výšku 20 metrov. Stojí v lokalite Kopčany pri Kostole sv. Margity Antiochijskej, okres Skalica. Na okraji chotára obce Kopčany, na tichej lúke stojí stará lipa a starý kostol. Navzájom sa chránia a odolávajú nástrahám počasia už viac než 200 rokov. Kostolík sv. Margity Antiochijskej z deviateho až desiateho storočia je jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku. Lipa a kostolík tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu.

Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany a lipa, ktorá získala titul Strom roka. Foto: TASR/Vladimír Miček


Nová slovenská hudba


V súťaží Košický zlatý poklad bojovalo o výhru tento rok 161 piesní, zvíťazila napokon skladba Nebezpečenstvo v podaní skupiny Nová dimenzia.

"Do finále postúpilo 12 piesní, ktoré zazneli v podaní spevákov a skupín z celého Slovenska. Okrem súťažných skladieb sa na koncerte predstavil víťaz predchádzajúceho ročníka Adrián Ondov i víťaz z roku 2010 Tomáš Buranovský," priblížil riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.

Pod víťaznú pieseň sa autorsky podpísala dvojica Simon Ihnát a Silvester Michalenko. Súčasťou ceny pre absolútneho víťaza je aj priestor na nahrávanie víťaznej piesne v bratislavskom rozhlasovom nahrávacom štúdiu.



Posledný Hawking


Známy vedec Stephen Hawking vždy dostával tie isté otázky a rozhodol sa preto napísať knihu Stručné odpovede na veľké otázky. Začal na nej pracovať vlani, avšak dokončiť ju už nestihol; spravila tak jeho rodina a vedeckí kolegovia, pričom využili materiál z jeho rozsiahleho archívu. Publikáciu predstavili v pondelok v Londýne.

Hoci Hawking pripustil, že veda musí ešte zdolať veľké výzvy vrátane klimatickej zmeny, preľudnenia, vymierania druhov, odlesňovania alebo znečistenia oceánov, vyzval mladých ľudí, aby "vzhliadali ku hviezdam, odviazali svoju predstavivosť a snažili sa pochopiť, ako funguje vesmír".

Na archívnej snímke z 25. februára 2012 profesor Stephen Hawking. Foto: TASR/AP


BEZ KOMENTÁRA: Charles Pasi na Bratislavských jazzových dňoch 2018

Komentáre