Život

Highlighty týždňa: Slovenka získala medzinárodné ocenenie

"Košičanku ocenili za jej podporu rodinných hodnôt. Poznáme slovenské nominácie na európskych Oscarov. V Terchovej sa súťažne varili i jedli halušky. V Trenčíne otvorili nové interaktívne múzeum."

TASR, 28. mája 2018 10:00
Slovenka Soňa Vancáková si v Taliansku prevzala ocenenie sv. Rity. Foto: Facebook/Augustiáni
Slovenka Soňa Vancáková sa stala nositeľkou medzinárodného ocenenia sv. Rity. Každoročne sa udeľuje osobám vynikajúcim v charakteristických cnostiach tejto rehoľníčky: službe blížnemu, vytrvalosti, pokore a odvahe prijať vlastný kríž.

Matka piatich detí z Košíc založila združenie Maják nádeje na pomoc rodinám v núdzi. Ocenenie z rúk generálneho predstaveného rehole augustiniánov Alejandra Morala Antóna prevzala v pondelok v Bazilike sv. Rity v talianskom pútnickom mestečku Cascia. Cenu získala za svoje presvedčenie o hodnote rodiny a za boj v jej prospech.

Navrhnutí na filmové ceny


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na Európske filmové ceny hranú snímku režiséra Martina Šulíka Tlmočník a v sekcii dokumentov film režiséra Mareka Šulíka Ťažká duša.

Tlmočník mal svetovú premiéru vo februári tohto roka v programe festivalu Berlinale a do slovenských kín vstúpila začiatkom marca. Hlavnej úlohy sa v nej zhostil nemecký herec Peter Simonischek, jeho hereckým partnerom sa v Šulíkovej "roadmovie" stal český režisér Jiří Menzel.



Dokument Ťažká duša sa venuje fenoménu rómskych žalospevov a zachovávania ich tradície naprieč generáciami.


Ťažká duša TRAILER from mareksulik on Vimeo.



Európske filmové ceny udelí Európska filmová akadémia v decembri. Vlani skončila jedna z cien aj v slovenských rukách - herečka Alexandra Borbély získala ocenenie pre najlepšiu európsku herečku za svoj výkon v maďarskom filme O tele a duši (r. Ildikó Enyedi).

Varili bryndzové halušky


Osemnásť družstiev zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska sa zišlo v sobotu na Medzinárodnej súťaži vo varení a jedení bryndzových halušiek v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej.

Podľa spoluorganizátora Františka Stráňavu navarili súťažiaci rôzne halušky. "Mali sme tu zelené halušky, modré halušky. Dobré halušky musia byť hlavne zemiakové a nesmú byť cítiť múkou. Hodnotenie ovplyvňuje aj vizualizácia, vystupovanie družstva, či sú v krojoch, či hrá pri nich hudba. A záleží aj na rozhodcoch. Máme zahraničných rozhodcov z Poľska a z Južnej Ameriky, ktorí poznajú halušky a určite ich vedia ohodnotiť," podotkol Stráňava.

V terchovskom amfiteátri súťažili okrem družstiev aj jednotlivci v jedení jedného metra syrovej nite, pití jedného litra žinčice a jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek.



Nové múzeum v Trenčíne


Interaktívne letecké múzeum Hangár X, ktoré v nedeľu otvorili v Trenčíne, ponúka možnosť vidieť lietadlá od čias druhej svetovej vojny až po súčasnosť.

Podľa prezidenta Aero Motor Military klubu Jindřicha Gazdu sú vystavené lietadlá plne funkčné, zrekonštruované a pripravené na let. "Hovoríme o interaktívnom múzeu, pretože každý návštevník môže pristúpiť k lietadlu a dotknúť sa ho. Naši sprievodcovia mu vysvetlia, na čo je konkrétne lietadlo určené. Či bolo vojenské alebo civilné," vysvetlil Gazda.

Letecké múzeum Hangar X založili v areáli trenčianskeho letiska a zameriava sa na plne funkčné československé lietadlá.

Komentáre