Život

Highlighty týždňa: Slávny Cirque du Soleil opäť vystúpil na Slovensku

"Adam Ďurica má nový videoklip. Vo Vysokých Tatrách otvorili unikátnu digitálnu galériu. Poznáme ďalšie meno tohtoročného Dobrého festivalu."

TASR/Webmagazin.sk, 4. marca 2019 8:00

Slávny kanadský Cirque du Soleil prišiel opäť na Slovensko, vo štvrtok 28. februára 2019 uviedol v premiére na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu predstavenie Toruk - The First Flight. Foto: TASR/Michal Svítok
Slávny kanadský Cirque du Soleil prišiel opäť na Slovensko. Na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu uviedol predstavenie Toruk - The First Flight. Farebná šou rozpráva divákom mýtický príbeh o prvom Toruk Maktu, na'vijskom chlapcovi, ktorý ako prvý skrotil a osedlal bájneho lietajúceho predátora.

"V tomto predstavení účinkujem od jeho začiatku, teda štyri roky. Skúšali sme ho štyri mesiace, potom prišli aj skúšky v kostýmoch a mejkapoch. Na predstavenie nastupujeme dve hodiny pred jeho začiatkom, samotné obliekanie a líčenie trvá jeden a pol hodiny. S týmto predstavením sme precestovali celý svet, ja osobne mám cestovanie rada, užívam si ho, zaujímajú ma krajiny, v ktorých hráme," povedala pre TASR jedna z účinkujúcich akrobatiek v postave female Na'vi, bývalá gymnastka, Austrálčanka Kristi Wade.

Predstavenie malo premiéru 21. decembra 2015 v kanadskom Montreale. Jeho autormi a režisérmi sú Michel Lemieux a Victor Pilon. Foto: TASR/Michal Svítok


Ďurica s novým videoklipom


Adam Ďurica predstavil videoklip k piesni Dávno si preč, ktorá vyšla na albume 30. Hudbu zložil Adam, silnú emóciu textársky vystihol Stanislav Štepka, riaditeľ a umelecký šéf Radošinského naivného divadla.

Video má na svedomí Jakub Mahdal so svojím tímom, ktorý pracoval aj na klipe k Adamovej Holubičke. "Hneď pri prvom vypočutí piesne mi bolo jasné, že tento klip musí byť oveľa temnejší ako predchádzajúca Holubička. Ihneď mi napadlo, že by to malo pôsobiť stiesnene. Keď o niekoho prídete, máte pocit, že len tak akoby plávate v priestore. To v klipe znázorňuje niekoľko levitujúcich rekvizít a podivná gravitácia," porozprával o námete český režisér.



Unikátna galéria


V Tatranskej Polianke vo Vysokých Tatrách otvárajú novú digitálnu galériu, ktorá je v strednej Európe unikátom. Autormi myšlienky sú Marián Bizub a Marián Aštáry. „V Tatranskej Polianke sme otvorili niečo nové, vďaka technológiám budú môcť návštevníci zistiť, aký je to pocit stáť na najvyššom vodopáde našej planéty, splaviť neznámu rieku či prejsť cez Severný pól,“ ozrejmil Bizub.

Za ideovým obsahom jednotlivých expozícií je známy slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý spolupracuje s týmto kreatívnym tímom od začiatku. „Som rád, že ma oslovili autori projektu a dúfam, že práve vďaka digitálnej technológii si návštevníci odnesú kdesi vo svojom vnútri pocit, ktorý motivuje k hlbšiemu poznávaniu našej planéty a ich vzťahu k nej,“ uviedol Barabáš.



Razorlight na Dobrom festivale

Britská kapela Razorlight, jedna z popredných indie-rockových kapiel prvej dekády 21. storočia, zavíta tento rok na Dobrý festival v Prešove. V poradí 11. ročník sa bude konať 14. - 16. júna na prírodnom kúpalisku Delňa.

"Bol som si pozrieť koncert Razorlight v Bruseli vo februári a bol to skvelý koncert, energický a veľmi profesionálne odohraný. Som rád, že kapela prijala naše pozvanie," uviedol pre médiá organizátor festivalu Miro Tásler.



OBRAZOM: Slávnostné otvorenie štadióna Tehelné pole v Bratislave

Komentáre