Život

Highlighty týždňa: Od Saganovej sochy po Poliaka s 13,74 promile

"Minulý týždeň priniesol niekoľko kurióznych, ale aj vážnych a serióznych informácií."

, 12. augusta 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Oceľová socha s názvom Šagaň


Umelecký kováč Vladimír Eperješi z Nového Ruskova spodobil výkony skvelého cyklistu Petra Sagana do originálnej kovovej sochy. Vytvárajú ju zaujímavé dielce, napríklad starý šijací stroj, kolesá z oračky či malá sečkáreň. Socha znázorňuje Sagana na bicykli, ktorý drží v ruke kameň v tvare srdca. Podľa autora totiž Sagan jazdí srdcom.

Umelecký kováč zo Zemplína Vladimír Eperješi (nie je na snímke) z obce Nový Ruskov ukul zo starých súčiastok oceľovú sochu cyklistu na počesť slovenského cyklistu Petra Sagana s názvom Šagaň. Foto: TASR/Roman Hanc
Každá časť diela niečo znamená. Predok bicykla tvorí šijací stroj znázorňujúci svetlo. Tvorca vysvetľuje, že účelom je to, aby si jazdec mohol zašiť gate roztrhnuté pri páde. Vzadu je sečkáreň na trávu či ďatelinku, čo umožňuje prípravu "biologickej stravy" pre jazdca a zároveň odkazuje na Saganovo zelené tričko. Kolesá sú zo starej oračky. "To zase znázorňuje, že Sagan dokáže chodiť aj na takýchto starých kolesách," dodal Eperješi. Železný Sagan má aj do boku zdvihnutú nohu - odkaz na známe cyklistické parádičky mladého Slováka.


Manžel a otec zosnulých českých turistiek prehovoril


Petr Kramný, manžel a otec českých turistiek, ktoré umreli v Egypte na otravu jedom, poskytol rozhovor televízii Nova a opísal, čo sa stalo v čase ich smrti. Všetkým trom im vraj bolo celý deň zle, mali hnačku a zvracali, preto ostali na izbe. Petr Kramný si išiel k manželke po vodu. Dve fľaše vypil sám a v tej poslednej na manželkinom stolíku zostávali podľa jeho slov asi štyri centimetre. Keď vodu ochutnal, zacítil, že ju niekto zmiešal s troškou koly - ale nedokáže si vysvetliť, kto by to urobil. "Iná voda však nebola, tak som to vypil, ale okamžite som to vyvracal a išiel som si znovu ľahnúť k dcére," povedal muž.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Muž opísal aj najkritickejšie chvíle, keď v noci zistil, že sa niečo stalo - dcéra bola totiž ľadová, fľakatá a fialová. "Kričal som na manželku, že sa niečo stalo, pritom som dcéru oživoval, dával som jej umelé dýchanie," povedal. Keď zbadal, že manželka má otvorené oči a tiež je celá fialová, začal oživovať aj ju, potom vybehol na chodbu a búchal na prvé dvere. Dokázal ešte zatelefonovať matke a zrútil sa.

Viac o tomto prípade sa dočítate tu: Highlighty týždňa: Išli si oddýchnuť na dovolenku, no neprežili to

40 rokov vo vietnamskej džungli


82-ročného muža a jeho 41-ročného syna objavili v džungli v strednom Vietname. Komunikácia s nimi nebola jednoduchá, keďže starší muž vedel len obmedzene komunikovať v jazyku menšiny Cor a mladší ovládal len niekoľko slov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Staršieho muža videli naposledy v roku 1973, ako so svojim vtedy ešte malým synom v náručí uteká do džungle po tom, ako jeho dom zasiahla bomba, ktorá mu zabila manželku a dve ďalšie deti. Otec so synom prežili vďaka tomu, že pestovali zeleninu a lovili zver.

Poliak mal v krvi 13,74 promile alkoholu


Muža našli policajti. Ležal v priekope a bol v bezvedomí. Pokúsili sa s ním nadviazať kontakt, ale nereagoval a farba jeho pokožky tiež nevkladala do prípadu veľa optimizmu. Preto zavolali záchranárov. Tí ho previezli do nemocnice v Novej Debe a ukázalo sa, že muž má v krvi neuveriteľných 13,74 promile alkoholu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Poliakovi sa podarilo prežiť konzumáciu trojnásobku smrteľnej dávky alkoholu. Poľskí experti sa k tomu vyjadrili tak, že u osôb závislých na alkohole vedie práve táto závislosť k zmenám v organizme, vrátane zvýšenia tolerancie množstva alkoholu, preto u nich nemusí väčšie množstvo znamenať smrteľnú dávku.

Aj napriek tomu, že je to neskutočné číslo, nejde o poľský rekord. V roku 1995 jednému vodičovi, ktorý v Poznani spôsobil dopravnú nehodu, namerali 14,8 promile alkoholu.

Komentáre