Život

Highlighty týždňa: Ronaldo má vlastné letisko, jeho busta je na smiech

"Po futbalistovi Cristianovi Ronaldovi pomenovali letisko. Ocenili najpredávanejších slovenských autorov. Muzikál West Side Story zavítal na Slovensko. Bob Dylan si prevzal Nobelovu cenu. "

TASR/Webmagazin.sk, 3. apríla 2017 8:00
Hráčovi Realu Madrid Cristianovi Ronaldovi sa dostalo veľkej pocty. Foto: TASR/AP
Letisko na súostroví Madeira pomenovali po futbalistovi Cristianovi Ronaldovi. Útočník Realu Madrid sa narodil neďaleko od miesta letiska - v meste Funchal má svoju sochu, múzeum i hotelový komplex.

Slávnostné momenty narušili len reakcie internetového publika. Z jeho busty si začali robiť posmešky, vraj sa Cristian na seba vôbec nepodobá...

Cristiano Ronaldo a jeho busta na letisku v Madeire. Foto: TASR/AP


Najúspešnejší autori Slovenska


Sieť kníhkupectiev Panta Rhei ocenila najpredávanejších slovenských autorov. Najúspešnejším debutom bola vlani kniha Mengeleho dievča. Autorky Veronika Homolová Tóthová a Viola Stern Fischerová v nej zachytili skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory. Cenu si odniesli aj Eva Urbaníková, Dominik Dán, Jana Bodnárová aj Peter Exploited Altof. Do Siene slávy za celoživotný prínos uviedli spisovateľa Dušana Mitanu.

Najpredávanejšou knihou roka v sieti Panta Rhei za rok 2016 je román Joanne K. Rowlingovej Harry Potter a prekliate dieťa.

Dušan Mitana bol uvedený do Siene slávy




West Side Story v Bratislave


Slovenskí diváci si mohli v Bratislave vychutnať legendárny muzikál West Side Story v originálnej verzii The Original Broadway Classic. Na Slovensku odohrali štyri predstavenia.

Broadwayská klasika vznikla na motívy príbehu zakázanej lásky Rómea a Júlie zo znepriatelených rodín Montekov a Capuletov. Autorský tím zasadil príbeh do New Yorskej štvrte Upper West Side približne do roku 1950. Američan Tony sa zaľúbi do Portorikánky Marie, akurát znepriatelené rodiny nahradili dva znepriatelené gangy Tryskáčov (The Jets), Američanov s poľskými koreňmi, ktorých vedie Riff, a Žralokov (The Sharks), prisťahovalcov z Portorika, na čele ktorých stojí Bernardo. Muzikál sa s úspechom hrá po celom svete, bratislavskí hostia ho predviedli v pôvodnom naštudovaní.

Jubilejné 100. predstavenie turné muzikálu The Original Broadway Classic West Side Story s pôvodnou choreografiou Jeroma Robbinsa a hudbou Leonarda Bernsteina v Bratislave 31. marca 2017. Foto: TASR/Martin Baumann




Obydlie v Detve

Archeológovia odkryli v týchto dňoch pôdorys doposiaľ najstaršieho známeho obydlia v Detve. Dom, ktorý na tomto mieste stál pred približne 3000 rokmi, bol 8,5 metra dlhý a päť metrov široký. Archeológovia naň narazili, keď skúmali parcelu pod budúcim rodinným domom.

Nález je významný v tom, že doteraz boli v Detve nájdené len jamy, ktoré sa nedali interpretovať ako obydlie. Teda prvýkrát sa v Detve potvrdilo obydlie, kde ľudia priamo bývali a to v časoch známeho biblického kráľa Dávida a jeho syna kráľa Šalamúna.

Nákres toho, ako by najstaršie obydlie v Detve mohlo vyzerať. Foto: TASR/Jozef Poliak




Dylan prebral Nobelovu cenu


Americká hudobná legenda, spevák Bob Dylan, si v sobotu v Štokholme prebral diplom o udelení Nobelovej ceny za literatúru a Nobelovu medailu. Cenu si prevzal popoludní na stretnutí v hoteli a v úzkom kruhu - len za účasti členov akadémie a jedného človeka zo spevákovho tímu.

Ak by si Dylan diplom a medailu neprebral do 10. júna a nedoručil ani svoj príhovor, cena by prepadla. Švédska kráľovská akadémia na to speváka v uplynulých dňoch upozornila. Nobelova cena je dotovaná sumou v prepočte 839.000 eur.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Bez daní to nejde. Niekde aj značne bizarných
Highlighty týždňa: Zažite balet zblízka, SND zverejnilo unikátne VIDEO
Dáša Kostovčík, známa z Peter Bič Project, predstavila singel Balada
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z maďarských hraníc do Levíc

Komentáre