Život

Highlighty týždňa: Rok 2019 vyhlásili za Rok Milana R. Štefánika

"Začal sa 69. ročník festivalu Berlinale. Predstavili prvé mená tohtoročného Uprisingu. Skupina No Name vyrazila na turné. "

TASR/Webmagazin.sk, 11. februára 2019 9:00
Na snímke Mohyla M. R. Štefánika na Bradle. Foto: TASR/Martin Palkovič
Rok 2019 bude Rokom Milana Rastislava Štefánika. Návrh Ministerstva kultúry (MK) SR schválila minulý týždeň vláda.

Vyhlásenie vzdáva hold jednej z najvýraznejších osobností novodobých slovenských dejín a zároveň reflektuje na výročie, ktoré si v prípade osobnosti Štefánika Slovensko pripomenie. "Tento rok 4. mája uplynie 100 rokov od tragickej smrti M. R. Štefánika neďaleko Ivanky pri Dunaji, na 21. júla 2020 zasa pripadá 140. výročie jeho narodenia sa v Košariskách pri Brezovej pod Bradlom," pripomína MK.

Rezort pripomína, že na základe jeho iniciatívy vznikol prípravný výbor na koordináciu podujatí k významným výročiam Štefánika v rokoch 2019 a 2020. Prípravný výbor bol zložený zo zástupcov ústredných orgánov štátnej správy, Kancelárie Národnej rady SR, samospráv, spolkov, Slovenskej akadémie vied a médií.

Milan Rastislav Štefánik. Foto: TASR


Začal sa festival Berlinale

V Berlíne sa začal 69. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Počas 11 dní predstaví 400 filmov. Prestížne kultúrne podujatie otvorila vo štvrtok predsedníčka šesťčlennej poroty, francúzska oscarová herečka Juliette Binocheová. Festival potrvá do 17. februára, slávnostné odovzdávanie cien - Zlatého a Strieborného medveďa - prebehne deň predtým, v sobotu 16. februára.

Tento rok dosiahol prvenstvo pred festivalmi v Cannes a Benátkach aj v počte ženských režisérok. Až sedem zo 17 filmov v hlavnej súťaži režírovali ženy, čo predstavuje vyše 40 percent. Binocheová pred novinármi ocenila aj rozmanitý výber programu: "Myslím si, že ide o skvelý krok vpred. Pred desiatimi rokmi to bolo celkom inak. Otvorené mysle sú dobrým signálom." Festival prinesie napríklad tému narastajúceho extrémizmu či ekonomického vykorisťovania.

Na snímke členovia poroty 69. ročníka medzinárodnárodného filmového festivalu Berlinale, zľava Rajendra Roy, Trudie Stylerová, Sebastián Lelio, predsedníčka poroty Juliette Binocheová, Sandra Hüllerová a Justin Chang pózujú fotografom v deň otvorenia festivalu v Berlíne 7. februára 2019. Foto: TASR/AP


Prvé mená Uprisingu

Festival Uprising zverejnil prvé mená, ktoré sa predstavia na 12. ročníku podujatia 23. a 24. augusta na Zlatých pieskoch. Prvým slovenským menom na dvanástom ročníku festivalu Uprising je Strapo a jeho uvedomelý rap, ktorým si získal aj srdcia mnohých nehiphopových fanúšikov.

Na Slovensko z Jamajky zamieri dancehallová superstar Elephant Man, Jo Mersa Marley, vnuk legendárneho Boba Marleyho aj francúzsky miláčik davu, známa kapela Dub Inc. Svoj sólo projekt príde predstaviť člen zaniknutého Irie Révoltés, spevák a rapper Mal Élevé a rozlúčkový koncert s fanúšikmi príde odohrať Symbiz, berlínska hviezda ghetto bass music. V rámci poslednej tour sa zastaví formácia Illbilly Hitec.

Priaznivcov "dubovejších" liniek potešia mená, ako je Alpha Steppa ft. Nai-Jah, MCs, Parly B či britský veterán Murray Man.

OBRAZOM: Múzeum voskových figurín v Zakopanom


No Name na turné


V Zlíne odštartovala košická kapela Dermacol No Name Acoustic Tour 2019, v rámci ktorého prejde 23 miest Česka a Slovenska. Na turné ich sprevádza sláčikové kvarteto Fantastic 4.

Skupina sa na pódiu v Zlíne predstavila v pozmenenej zostave, namiesto pôvodného basgitaristu Viliama Gutraya si prizvala Martina Gašpara. "Ak ľudia medzi sebou jednajú férovo, priamo a bez bočných úmyslov, vedia sa dohodnúť. S Viliamom sme si sadli a triezvo zhodnotili situáciu. Zhodli sme sa na tom, že Martin Gašpar bude pre akustické turné výrazným prínosom. Predsa len nejde o klasický koncert 'v plnej paľbe', je tam mnoho zmien, aranžérskych vychytávok. Dochádza k súčinnosti so sláčikovým kvartetom, ponúka sa priestor pre kontrabas, bezpražec, to všetko sú zručnosti, v ktorých je Martin doma. A čo bude s postom basgitaristu po turné, sa uvidí," vysvetlil líder kapely Igor Timko.

Komentáre