Život

Highlighty týždňa: Na Rádiohlavách ocenili hudbu inšpirovanú folklórom

"Radio Head Awards 2016 pre Katarínu Málikovú a kapelu Billy Barman. Poznáme laureátov Ceny Dominika Tatarku 2016. Zomrel Chuck Berry. Svetový deň poézie oslávime aj na Slovensku."

TASR/Webmagazin.sk, 20. marca 2017 9:00
Na snímke Katarína Máliková si preberá ocenenie počas 9. ročníka odovzdávania hudobných cien Radio_Head Awards 2016 v bratislavskej Starej tržnici v nedeľu 12. marca 2017. Foto: TASR/Jakub Kotian
Na hudobných Radio Head Award 2016 v troch kategóriách zvíťazila mladá speváčka Katarína Máliková. Za album Pustvopol si odniesla z bratislavskej Starej tržnice tri ocenenia, v diváckej ankete získala hlavnú cenu kapela Billy Barman za album Dýchajúce obrazy. Objavom roka 2016 sa stali Ľudové mladistvá.

Ocenenie "Rádiohlavy" vzniklo ako protipól cien Slávik či Aurel. Priestor dáva aj inej hudbe než tej, čo je známa z komerčných rádií. Ceny sú výzvou pre hudobníkov, kapely i kritikov, ale v neposlednom rade sú mierou vkusu fanúšikov.

Pozrite si kompletný zoznam ocenených.



Cena Dominika Tatarku 2016


Cena Dominika Tatarku za rok 2016 má dvoch laureátov. V deň narodenia Dominika Tatarku si ju prevzali v Pálffyho paláci v Bratislave Alexander Balogh a Ján Štrasser. Obaja autori ju získali za knihy "osobných svedectiev". Alexander Balogh za publikáciu Ján Langoš. Strážca pamäti (Artforum) a Ján Štrasser za knihu rozhovorov s Františkom Mikloškom - František Mikloško (Slovart).

"Obidve knihy sú napísané autormi, ktorí si uchovali po roku 1989 svoju jasnú čiaru a sú o ľuďoch, ktorí majú celoživotnú integritu, čo zodpovedá Tatarkovej cene," uviedol pre TASR predseda poroty a prezident Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Peter Zajac s tým, že Cena Dominika Tatarku sa neudeľuje len za vynikajúce dielo, ale aj za jasné a trvalé postoje, "kde sa dá odčítať celoživotná zhoda s myšlienkami slobody, ktoré sú vlastné Dominikovi Tatarkovi".

Na snímke laureáti Ceny Dominika Tatarku za rok 2016 vľavo Alexander Balogh za knihu "Ján Langoš - Strážca pamäti" a vpravo Ján Štrasser za knihu "František Mikloško - Rozhovory o dobe a ľuďoch" 14. marca 2017 v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann


ODPORÚČAME TIEŽ:
O. KANDRÁČ: Hudba je reč duše, musíte ju robiť s nasadením
Ocenená Piata loď v kinách: Deti sa pokúsia napraviť chyby dospelých
Tento rok sa začne predávať inteligentné oblečenie, jeho cena nepoteší
Bronzový zvon zo Slovenska poputuje pápežovi ako dar k Veľkej noci

Odchod Chucka Berryho


Svetoznámy gitarista a spevák Chuck Berry v sobotu zomrel. "Zhaslo jedno z mojich najväčších svetiel," vyjadril sa k smrti kolegu Keith Richards z Rolling Stones.

Hudobník dosiahol prvý veľký úspech v roku 1955 s piesňou Maybellene, ktorá ho dostala do prvej desiatky americkej Top Ten. Rokenrolový spevák si svoje piesne na rozdiel od svojich mnohých súčasníkov aj sám písal. Berry si zahral v 12 filmoch, v ktorých okrem iného predviedol svoju príznačnú "kačaciu chôdzu". V roku 1985 získal cenu Grammy za celoživotné dielo a o rok neskôr bol prijatý do Siene slávy rokenrolu.

V roku 2017 plánoval Berry vydať album pri príležitosti svojich minuloročných 90. narodenín.



Zaplať básňou


V utorok 21. marca je Svetový deň poézie. Slovensko sa už tretí raz zapája do podujatia Zaplať básňou. Konzumenti kávy alebo čaju majú možnosť v 27 kaviarňach v 17 slovenských mestách zaplatiť za svoj obľúbený mok básňami.

Ambasádorkou projektu je aj tento rok poetka a propagátorka poézie Mirka Ábelová: "Poznám veľa ľudí, ktorí sa mi priznali, že ako mladí skúšali písať básne. Či už pre nešťastnú lásku alebo preto, že ich svet 'nechápal'. Väčšina sa však za svoje výtvory hanbila a postupne ich písať prestala. Ľudia v sebe majú básnikov. Len už na nich zabudli. My im chceme pomôcť, aby ich v sebe znovu našli." Pokúsite sa o to?

Komentáre