Život

Highlighty týždňa: Snímka Podoba vody získala Oscara za najlepší film

"Filmové ceny udeľovali v USA i Francúzsku. So Stingom vystúpi v Bratislave i Shaggy. Dvojica Sad Johny King vydala nový album. V Bratislave sa predstavili rockeri z Nórska."

TASR/Webmagazin.sk, 5. marca 2018 13:00
Na snímke držitelia hereckých Oskarov zľava Sam Rockwell (vedľajšia mužská úloha), Frances McDormandová (hlavná ženská úloha), Allison Janneyová (vedľajšia ženská úloha) a Gary Oldman (hlavná mužská úloha) pózujú fotografom so soškami Oscarov na 90. slávnostnom udeľovaní amerických filmových cien Oscar v Los Angeles 5. marca 2018. Foto: TASR/AP
Za najlepší film uplynulého roka vyhlásili na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied snímku Podoba vody (The Shape of Water). Oscara v kategórii najlepší režisér za ňu získal Guillermo del Toro.

Cenu za Najlepší pôvodný scenár vyhral Jordan Peele za film Uteč (Get Out). Ide o prvého černocha, ktorý vyhral v tejto kategórii. V ženskej hereckej kategórii sa nositeľkou Oscara stala Frances McDormandová za film Tri bilbordy kúsok za Ebbingom (Three Billboards outside Ebbing, Missouri). Medzi mužmi triumfoval Gary Oldman za svoj výkon vo filme Najtemnejšia hodina (Darkest Hour).

Cenu Akadémie filmových umení a vied za výnimočný prínos pre kinematografiu prevzal mexický režisér Alejandro González Iňárritu.

Herečky Sally Hawkinsová a Octavia Spencerová v scéne z filmu Podoba vody. Foto: TASR/Fox Searchlight Pictures via AP


Filmové ceny sa udeľovali aj vo Francúzsku. Najviac sošiek Césara na 43. ročníku získala v piatok dráma 120 tepov za minútu. Snímka, ktorá sa venuje problematike AIDS v 90. rokoch minulého storočia, získala dovedna šesť cien, vrátane ceny za najlepší film. Film tiež získal cenu za najlepší scenár, ktorý napísal režisér filmu Robin Campillo.

Cenu za najlepšiu réžiu si odniesol Albert Dupontel za film Dovidenia tam hore. Toto dielo si odnieslo päť sošiek, okrem iného aj za najlepšie kostýmy alebo najlepší adaptovaný scenár.

Španielska oscarová herečka Penelope Cruzová získala Čestného Césara, najvyššie francúzske filmové ocenenie, ktoré udeľuje tamojšia filmová akadémia.

Španielska herečka Penelope Cruzová si prevzala Čestného Césara z rúk španielskeho režiséra Pedra Almodóvara na 43. slávnostnom udeľovaní cien Francúzskej filmovej akadémie v Paríži 2. marca 2018. Foto: TASR/AP



Sting a Shaggy


Jamajský muzikant Shaggy bude sprevádzať Stinga na jeho letnom európskom turné v historických objektoch miest. V slovenskej metropole dvojica vystúpi v priestoroch Bratislavského hradu 26. júna. Obaja budú vystupovať sólovo i spoločne a zahrajú aj ukážky z pripravovaného spoločného albumu 44/876 s nádychom ostrovnej hudby.



Na horu a dolu


Slovenská indiepopová formácia Sad Johny King vydala v týchto dňoch album Na horu a dolu. Názov albumu má evokovať snahu zoskupenia priniesť nový vietor na scénu a vyšľapať na pomyselný vrchol, z ktorého sa však museli vybrať zase naspäť dolu.

Pôvodne hudobná štvorica sa pretranformovala na dvojčlenný projekt. "Hudba je niečo, čo nás ako pôvodnú štvoricu spojilo, postupne sa však naše cesty rozišli pre rôzne iné povinnosti či záujmy. Rozhodne som však nechcela, aby naša tvorba zostala ležať niekde v šuplíkoch, pretože sme do nej investovali veľa energie a bolo by mi ľúto, keby sa nedostala k ľuďom. Aj preto sa album volá tak, ako sa volá a považujem ho za bodku, ktorú sme dopriali sami sebe aj našim fanúšikom," vysvetlila speváčka projektu Mia Žureková.



Nórsky rock'n'roll


Šesťčlenná hardcore/metalová formácia Kvelertak zavítala po prvý raz na Slovensko. V nedeľu sa predstavila v Bratislave.

Kvelertak debutovali v roku 2010 eponymným albumom, za ktorý získali zlatú platňu. Odovzdal im ju samotný Dave Grohl z Foo Fighters. Už to naznačovalo, že kapela rýchlo prerástla svoju vlastnú krajinu a na poli rockovej a metalovej hudby sa veľmi skoro stala pojmom.

Momentálne ich spoznávajú ďalšie státisíce fanúšikov tvrdej hudby. Od septembra sú totiž exkluzívnou predkapelou legendy Metallica na jej európskej časti World Wired Tour. Práve z jej vypredaného koncertu v pražskej O2 aréne si Kvelertak odskočia na sólový, plnohodnotný koncert do Bratislavy.



Komentáre