Život

Highlighty týždňa: Ples v opere otvoril sezónu, Zem spieva opäť v TV

"Na Slovensku sa začal čas plesov. Šou Zem spieva sa vracia na obrazovky. Spustili hlasovanie v Rádiohlavách. Na Colours of Ostrava pribudli nové mená. "

TASR/Webmagazin.sk, 15. januára 2018 8:00
Na snímke historická budova Slovenského národného divadla, v ktorej sa konal 18. ročník dobročinného Plesu v opere 13. januára 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Marko Erd
Slávnostným úderom na gong otvorila v sobotu večer slovenská paralympijská reprezentantka v streľbe Veronika Vadovičová v historickej budove Slovenského národného divadla 18. Ples v opere. Okrem dobročinného zámeru si tento rok podujatie uctilo aj sté výročie založenia spoločného československého štátu. To bol dôvod, prečo sa na plese predstavili iba slovenskí a českí umelci. Vystúpili Jana Kirschner, Miro Žbirka, skupina Lucie, Katka Knechtová či Karel Gott.

Moderátorkou plesu bola herečka Božidara Turzonovová.



Hlasujte v Rádiohlavách


Poslucháči verejnoprávneho Rádia_FM budú po desiaty raz rozhodovať o držiteľoch ocenení Rádiohlavy v kategóriách Album roka, Singel roka, Debut roka a Objav roka. Hlasovanie spustilo Rádio_FM v pondelok 8. januára a potrvá do 4. februára na webe radiohlavy.sk. Nominácie na Radio_Head Awards 2017 budú známe 5. februára.

V žánrových kategóriách rozhodnú odborné poroty, svoju cenu udelia tiež kritici. Počas slávnostného večera, ktorý bude 15. marca v Bratislave, poslucháči zároveň spoznajú aktuálneho držiteľa Ocenenia za prínos do hudby.

Vlani si cenu z Rádiohláv odniesla aj Katarína Máliková (na snímke). Foto: TASR/Jakub Kotian


Zem spieva pokračuje


Televízna Jednotka odvysielala v sobotu prvú časť pokračovania úspešnej folklórnej šou Zem spieva. To, že Slovensko má ešte nemalé zásoby talentov venujúcich sa folklóru, dokázal záujem o kastingy, ktoré sa konali v októbri. Do Martina a Starej Ľubovne prišlo, podobne ako pri prvej sérii, približne 2000 záujemcov. Z nich odborná porota vybrala 63 účinkujúcich - jednotlivcov, umeleckých súborov a skupín, ktorí sa predstavia v siedmich štúdiových kolách, v užšom výbere neskôr v semifinále a finále.

Zaujímavosťou druhej série je účasť súborov i jednotlivcov zo zahraničia. "Ide nielen o zahraničných Slovákov, ktorí sa venujú nášmu folklóru v Srbsku, Rumunsku, Anglicku, Maďarsku či Kanade, ale aj o milovníkov slovenského folklóru z Japonska, ktorí sa združujú v súbore Valaška," informovala Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS.

Herečka Dominika Morávková je členkou zoskupenia S hudbou vesmírnou, ktoré moderuje šou Zem spieva. Foto: TASR/Dano Veselský


Nové mená na Colours of Ostrava


Do programu festivalu Colours of Ostrava pribudli tri veľké ženské osobnosti, sú nimi britská soulová speváčka Joss Stone, Oumou Sangaré z Mali, ktorá patrí medzi najvýznamnejších afrických umelcov všetkých dôb, a Beth Ditto, speváčka skupiny Gossip.

„Okrem toho, že všetky tri vládnu výnimočnými hlasmi, majú spoločné aj to, že sa výrazne angažujú v spoločenských otázkach,” zdôrazňuje riaditeľka festivalu Zlata Holušová a dodáva: „Oumou Sangaré aktívne bojuje za práva afrických žien, Joss Stone spolupracuje s najrôznejšími charitami, prechádza 200 krajín sveta a spolupracuje s miestnymi hudobníkmi, a Beth Ditto je hlasnou advokátkou práv LGBT komunity.”

Komentáre