Život

Highlighty týždňa: Ples v opere otvoril plesovú sezónu na Slovensku

"Vedec Stewen Hawking oslávil 75 rokov. SND odpremiérovalo hru Mercedes Benz. Metrom bez nohavíc cestovali už aj v Prahe a Berlíne. Ples v opere otvoril slovenský folklór. "

TASR/Webmagazin.sk, 9. januára 2017 12:00
Na snímke moderátor Milan Zimnýkoval s manželkou Antóniou prichádzajú na 17. ples v Opere SND 7. januára 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Skvelá herečka Emília Vášáryová slávnostným úderom na gong otvorila v sobotu večer (7.1.) v historickej budove Slovenského národného divadla 17. ročník Plesu v opere. Tento rok podporili hostia svojím príspevkom nadáciu Socia. Peniaze poputujú na zriadenie a prevádzku ďalšieho, už šiesteho, Centra včasnej intervencie na Slovensku. Otvoria ho v Trenčíne.

Plesu sa zúčastnili výrazné osobnosti kultúry, politiky, vedy a športu. Premiérovo ples navštívil aj čerstvý Športovec roka 2016 Matej Tóth s manželkou či moderátor Milan "Junior" Zimnýkoval s manželkou.

V úvodnom ceremoniále hrala hlavnú úlohu Lúčnica, s ktorou sa predstavila aj americká soulová a R'n'B speváčka Ali Caldwell, ktorá zaspievala slovenskú ľudovú pieseň Ej, padá, padá rosička. Hostí zabával tiež David Koller a jeho Band, Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča, speváčka Celeste Buckingham s King Shaolin a po polnoci aj nemecká skupina Alphaville.



Oslávenec Stewen Hawking


Renomovaný vedec, teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorý patrí medzi najvplyvnejších mysliteľov v súčasnosti, sa v nedeľu 8. januára dožil 75 rokov.

V životopise má množstvo vedeckých objavov. Dokázal teóriu Veľkého tresku, zaoberal sa čiernymi dierami a popísal tzv. Hawkingovo žiarenie, ktoré ich sprevádza, dokázal tiež konečnosť vesmíru. Celosvetovú popularitu mu priniesla jeho najznámejšia kniha Stručná história času z roku 1988. Napísal ju štýlom, ktorým si získal laických čitateľov na celom svete. Kniha sa stala celosvetovým hitom. Predalo sa z nej desať miliónov kusov. Celosvetovo známe sú aj jeho ďalšie publikácie ako napríklad Vesmír v orechovej škrupinke (2001) a Ešte stručnejšia história času (2005).

Vo vedeckých objavoch mu nezabránila ani choroba. Ešte v roku 1962 mu diagnostikovali Amyotrofickú laterálnú sklerózu (ALS). Lekári mu predpovedali najprv dva až tri roky života. Postupne ochrnul na celom tele a stratil aj hlas. Na komunikáciu používa elektronický hlasový syntetizátor. Je dvakrát rozvedený a má tri deti. Režisér James Marsch natočil o Hawkingovi film Teória všetkého (Theory of Everything, 2014), v ktorom vedca stvárnil herec Eddie Redmayne.



Premiéra Mercedes Benz


Hru Mercedes Benz o dejinách esterházyovského rodu uviedlo v svetovej premiére Slovenské národné divadlo 7. a 8. januára v Štúdiu Novej budovy. Autorom scenára je Péter Esterházy, maďarský dramatik, ktorý ju napísal špeciálne pre SND. Diváci v nej môžu nazrieť do kroniky jedného z najznámejších rodov.

"Je to iný pohľad na naše dejiny, divadelná esej. Hra sa týka strednej Európy, šľachtických vzťahov aj súčasnosti. Ide o silný príbeh otca a syna. Autor polemizuje aj s vlastnými dejinami aristokracie, ukazuje aj zlyhania šľachty," uviedol režisér predstavenia Roman Polák.

Na scénu sa dostanú kuruci a labanci, Turci aj komunisti, Haydn aj eštebáci. Pritom z času na čas zaznie neuveriteľný, radostný i zdesený smiech speváčky Janis Joplin zo záveru jej ikonickej skladby Mercedes Benz, podľa čoho autor nazval hru.



Metro bez nohavíc



K recesistickej akcii Jazda metrom bez nohavíc sa tento rok prvý raz pripojila aj Praha, metropola Českej republiky, a Berlín, hlavné mesto Nemecka. V Prahe sa zapojili hlavne mladí ľudia, prechádzať sa v mrazivom počasí "naľahko" brali ako zábavu. V Berlíne cestovala bez nohavíc asi dvestovka ľudí. Stretli sa na stanici Frankfurter Allee, odkiaľ sa vydali rôznymi trasami v niekoľkých skupinách.

Od prvého ročníka (2002) sú propozície pre účastníkov Svetového dňa bez nohavíc jednoduché: stačí nabrať odvahu, vyzliecť si nohavice a cestovať s vážnou tvárou v metre, ako by sa nič nedialo. Autorom myšlienky je herec a producent Charlie Todd. Tradíciu začalo sedem mužov, ktorí sa odviezli siedmimi zastávkami metra.

Cestujúca počas akcie pod názvom Metro bez nohavíc v Prahe v nedeľu 8. januára 2017. Foto: TASR/AP


ODPORÚČAME TIEŽ:
Najčítanejšie články roku 2016: Toto vás zaujalo najviac
Kníhkupec z pekla: Je hrubý a poplatok si účtuje aj za listovanie kníh
Deti písali Ježiškovi aj tento rok. Listy prišli z 47 krajín
VIDEO: Súťaž v love rýb pod ľadom je populárna, zapojila sa aj žena

Komentáre