Život

Highlighty týždňa: Peter Lipa oslávil 75, v Bratislave bola Biela noc

"V Bratislave odhalili pamätník Dežovi Ursinymu. Režiséra Juraja Jakubiska ocenili za celoživotný prínos. Cher na novom albume spieva hity skupiny ABBA. Will Smith netradične spečatil 50. narodeniny."

TASR/Webmagazin.sk, 1. októbra 2018 10:00
Koncert speváka Petra Lipu (na snímke vpravo) - 75 rokov v plnom nasadení v Bratislave 27. septembra 2018. Foto: TASR/Dano Veselský
Slovenský jazzman Peter Lipa oslávil životné jubileum na špeciálnom koncerte s názvom 75 rokov v plnom nasadení. Blahoželali mu známe osobnosti - Jaroslav Nohavica mu zaspieval Maturantky, skupina IMT Smile skladbu Dobré skutky, Marián Čekovský pieseň Vrútky.

Spomienky, obrazové aj slovné, a hlavne hudba naplnili príjemný večer. Všetci želali oslávencovi dobré zdravie a ešte veľa rokov na koncertných pódiách. Posledným gratulantom bol Milan Lasica, ktorý Lipovu energiu zhodnotil slovami: „V tak vysokom veku držíš krok s nami mladými.“

Na snímke koncert speváka Petra Lipu (na snímke uprostred) - 75 rokov v plnom nasadení v Bratislave 27. septembra 2018. Vľavo slovenský spisovateľ Tomáš Janovic. Foto: TASR/Dano Veselský


Spomínali na Ursiniho


V parku na Fedákovej ulici v bratislavskej Dúbravke spomínali na legendárneho umelca Deža Ursiniho. Podujatie sa konalo posledný víkend pred umelcovými nedožitými 71. narodeninami a jeho súčasťou bolo aj odhalenie pamätníka s názvom Listovanie.

Pamätník je dielom sochárky Miry Podmanickej. "Listovanie je objekt pripomínajúci knihu. Niekoľko kovových strán je zoradených za sebou. Sú na nich základné informácie o Dežovi Ursínym a výber z jeho tvorby, textov a piesní. Prináša pohľad, nazretie do tvorby umelca," povedala o svojom diele.



Päťdesiatnik Will Smith


Americký filmový herec Will Smith oslávil v utorok päťdesiatku skokom v štýle bungee jumping z vrtuľníka neďaleko Veľkého kaňonu v americkom štáte Arizona.

"Toto je jedna z najkrajších vecí, aké som kedy v živote videl," povedala hviezda filmu Men in Black ešte visiac na lane. Zo zeme ho podporovala manželka s tromi deťmi a ďalšími priateľmi. Zážitok ako z akčného filmu herec opísal ako prechod od "čistej hrôzy až po absolútnu blaženosť".

Akcia mala taktiež charitatívny rozmer. Fanúšikovia mohli prispieť cez on-line lotériu a výherca si potom skok pozrel osobne. Výťažok z nej pôjde na podporu prístupu k vzdelaniu detí v chudobných krajinách.



Ocenili Jakubiska


Sošku Igric za celoživotné prínos slovenskej kinematografii získal režisér, scenárista, kameraman a výtvarník Juraj Jakubisko.

"Jeho filmy sa vyznačujú osobitou poetikou, bizarnosťou a hravosťou. Doterajšie dielo Juraja Jakubiska zanecháva nezmazateľnú stopu nielen v slovenskej audiovizuálnej kultúre," zhodla sa porota pri voľbe laureáta, ktorý nakrútil slávne filmové diela ako Kristove roky (1967), Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a Dovidenia v pekle, priatelia (1970). Jakubisko potom nakrúcal snímky Postav dom, zasaď strom (1979), Tisícročná včela, filmy pre detského diváka - Perinbaba (1985) a Pehavý Max a strašidlá (1987). Neskôr to boli tituly Sedím na konári a je mi dobre (1989), Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1991). Neuveriteľný úspech zožal aj veľkofilm s medzinárodnou účasťou Bathory (2006).

Slávnostné udeľovanie cien za audiovizuálne diela vytvorené v roku 2017 sa uskutočnilo vo štvrtok v bratislavskom divadle Malá scéna STU.



Cher spieva ABBU


Účinkovanie v hudobnej romantickej komédii Mamma Mia! Here We Go Again, kde CHER zaspievala dve piesne ABBA Fernando a Super Trouper, inšpirovalo speváčku venovať obľúbenej švédskej kapele celý album. „Vždy som mala rada túto skupinu a videla som muzikál Mamma Mia na Broadwayi trikrát. Natáčanie filmu mi pripomenulo, aké skvelé a nadčasové sú ich piesne. Aj keď niektoré z nich boli náročnejšie, než som si myslela, som z albumu nadšená.“

Album Dancing Queen sa nahrával v štúdiu v Londýne a Los Angeles. Speváčka na ňom spolupracovala s dlhoročným kolegom Markom Taylorom, ktorý sa podieľal aj na jej celosvetovom trháku Believe, ktorý sa umiestnil na prvej priečke rebríčka vo viac ako päťdesiatich krajinách.



BEZ KOMENTÁRA: Medzinárodný multižánrový festival súčasného umenia Biela noc 2018

Komentáre