Život

Highlighty týždňa: Paraglajdisti doma a škandál na rozlúčke s Mandelom

"Zvyšní dvaja slovenskí paraglajdisti sa domov vrátili po vyše 200 dňoch zadržiavania v Iráne."

Veronika Rosputinská, 16. decembra 2013 6:00
Paraglajdisti sa vrátili vládnym špeciálom. Foto: TASR/Martin Baumann


Osemčlenná skupinka slovenských paraglajdistov sa v máji vybrala na výlet do Iránu, kde ich však pre podozrenie zo špionáže neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán zatkli. Šiesti sa domov vrátili v septembri, Pavol Šeliga a Marek Stolarčík ostali vo väzení. Naspäť na Slovensko sa vrátili v piatok 13. decembra krátko po pol druhej v noci vládnym špeciálom.

Prepusteniu predchádzali dlhé rokovania, na ktorých sa zúčastnili premiér Robert Fico, šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák a hlavný zástupca iránskeho prezidenta a prvý viceprezident Eshák Džahángírí. „Trvalo niekoľko neuveriteľne dlhých hodín, kým sa nám podarilo vybaviť potrebné povolenia," uviedol premiér Fico s tým, že oboch Slovákov síce prepustili, ale nemohli opustiť krajinu.

Podľa slov premiéra Slovensko vyvinulo maximálne politické, diplomatické a spravodajské úsilie, aby dokázalo zadržiavaných paraglajdistov dostať späť domov. V Iráne sú tieto záležitosti brané vážne, Slováci mohli byť pokojne uväznení na mnoho rokov. „Dôležité je, že sa podarilo splniť to, pre čo sme do Iránu išli," dodal šéf slovenskej diplomacie Lajčák.

Paraglajdisti prezradili, že podmienky, v ktorých ich v Iráne držali, považovali za korektné a správali sa k nim ústretovo. Samozrejme, prežili lepšie aj horšie dni, ale svojimi skúsenosťami nechcú negatívne prispievať k predsudkom voči Iránu. „Poučili sme sa a budeme sa snažiť do budúcna lepšie pripraviť a premyslieť, kam budú viesť naše kroky," uviedol Stolarčík.

Tlmočníkove halucinácie


Zrak sveta sa minulý týždeň upieral najmä na rozlúčku s Nelsonom Mandelom a bohužiaľ, tá sa nevyhla škandálu. Spôsobil ho muž, ktorý mal udalosť pretlmočiť do posunkového jazyka. Namiesto toho gestikuloval nezmysly a pobúril tak nepočujúcich na celom svete.



Tridsaťštyriročný Thamsanqa Jantjie povedal juhoafrickým novinárom, že mal počas tlmočenia halucinácie a v hlave počul hlasy. Priznal sa, že má schizofréniu, na ktorú sa lieči, a údajne práve na pódiu dostal jeden zo svojich záchvatov. „Pokúšal som sa kontrolovať sa a neukázať svetu, čo sa deje. Veľmi to ľutujem - jednoducho som sa ocitol v takej situácii," citovali ho noviny The Star.

Pohrebný obrad sa uskutočnil v nedeľu 15. decembra za účasti asi 4 500 ľudí. Mandelu pochovali v dedine Qunu, kde vyrastal a prial si byť pochovaný. "V tej dedine som prežil zopár najšťastnejších rokov svojho chlapčenského veku a odtiaľ pochádzajú moje najranejšie spomienky," napísal Mandela vo svojom životopise s názvom Long Walk to Freedom (Dlhá cesta k slobode).

Tie naj mená na Slovensku


Aj tento rok vyšiel rebríček najčastejšie používaných dievčenských a chlapčenských mien, ktorý zostavil portál Najmama.sk v spolupráci s matrikami. Prvú dievčenskú priečku obsadila Nela, z chlapcov to opäť vyhral Jakub.

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Druhým najpoužívanejším dievčenským menom sa stala Natália, ktorá sa minulý rok neobjavila ani v prvej pätici. Tretie miesto patrí Eme, štvrté Nine. Piata priečka je obsadená minuloročnou víťazkou Sofiou, šiesta je Viktória a siedma Simona.

U chlapcov už nejaký ten rok kraľuje Jakub, na päty mu šliape čoraz populárnejší Adam. Tretí je Samuel, štvrtý Michal, podobne, ako minulý rok. Na piate miesto sa dostal Lukáš, minulý rok druhý. Šiesta priečka patrí Filipovi a sedmičku uzatvára Tomáš.

Ani tento rok nechýbalo niekoľko kuriozít. Napríklad meno Mischa Chukwunonyelum bolo zapísané na matrike v Košiciach. V Petržalke zapísali netradičné mená ako Mercedes, Simara a Noel. V Žiline zase majú Anchela, v Nitre Freyu, Mamadou v Bratislave, Kirillia v Michalovciach a Habibah v Trnave. Rodičia sa niekedy pokúšajú zapísať mená, ktoré nimi v skutočnosti nie sú. Tento rok to bol Junior II alebo Prezident.

Komentáre