Život

Highlighty týždňa: Novou Miss Slovensko je Frederika Kurtulíková

"Táňa Keleová-Vasilková oslávila dva významné míľniky. Slovenský film uvedú v Cannes. Waleská speváčka natáčala klip v Košiciach. "

TASR/Webmagazin.sk, 29. apríla 2019 9:00
Frederika Kurtulíková počas tlačovej konferencie finalistiek Miss Slovensko 2019. Foto: TASR/Pavol Zachar
Titul Miss Slovensko 2019 získala 24-ročná Frederika Kurtulíková z Bratislavy, zúčastní sa tak svetového finále Miss World. Korunku I. Vicemiss si odniesla študentka logopédie Alica Ondrášová (23) z Unína. Porota ocenila aj krásu Natálie Hrušovskej (21) z Nitry, ktorá sa stala II. Vicemiss.

Počas slávnostného večera nechýbala promenáda v plavkách, ale aj predvádzanie šiat z dielne slovenských návrhárov, ako sú Michaela Ľuptáková, Klementína Tomrecaj, Michael Kovácik alebo Lukáš Krnáč. Novinkou boli špeciálne čísla, v ktorých finalistky predviedli svoj talent.



Táňa Keleová-Vasilková oslavovala


Najúspešnejšia slovenská autorka Táňa Keleová-Vasilková oslávila v stredu večer 55 rokov a 33 kníh. "A azda najvýznamnejším číslom večera bolo - 1.400.000 predaných kníh. Keleová-Vasilková je už celé roky najpredávanejšou slovenskou autorkou," podčiarkla Lucia Čarná z vydavateľstva Ikar.

Záujem o jej príbehy neutícha ani po rokoch. Jej prvotina vyšla v náklade päťsto kusov, dnes sa z každej jej knihy predajú desaťtisíce výtlačkov.

Na snímke spisovateľka Táňa Keleová - Vasilková. Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slovenský film v Cannes


V jednej zo súťažných sekcií Festivalu v Cannes bude tento rok zastúpené aj Slovensko. "Študentský film Pura Vida režiséra Martina Gondu festival vybral do sekcie Cinéfondation," informoval TASR za tvorcov snímky Marek Suchitra.

Krátkometrážny titul, nakrútený v rusínskom dialekte, rozpráva príbeh dvojice dospievajúcich bratov. Ekonomická kríza prekračuje prahy domácností v hladovej doline, kde žijú, a ich otec sa ako predák továrne stáva terčom hnevu frustrovanej komunity. Hnev okolia sa však prenáša aj na chlapcov a je len otázkou času, kým si vyberie svoju daň.


Pura Vida (trailer) from FTF VŠMU on Vimeo.



Košice vo videoklipe


Video k piesni waleskej speváčky Cate le Bonovej Home To You vzniklo v Košiciach v spolupráci s obyvateľmi sídliska Luník IX. Režíroval ho vizuálny umelec a filmár Phil Collins, ktorý už v meste pôsobil v roku 2013. Okrem scén nakrúcaných v tejto štvrti video obsahuje množstvo ďalších významných lokalít, ako napríklad Blšák, univerzitnú nemocnicu a konzervatórium.

„Vo veku nezhody, v ktorej politika rozdelenia a xenofóbie od brexitu po Trumpa roztrháva spoločenstvá naprieč národmi a kontinentmi, je nevyhnutné stáť v solidarite s tými, ktorí sú vystavení rutinnej diskriminácii a ktorým je popieraný zmysel príslušnosti. Vzývaním túžby, neprítomnosti a straty Catin hypnotický kánon vyjadruje toto presvedčenie s pružným, akútnym povedomím, ktoré možno nájsť v tom najlepšom z kritického popu,“ uviedol Collins.



OBRAZOM: Pltníci zahájili sezónu odomknutím Dunajca

Komentáre