Život

Highlighty týždňa: Nakrúcajú ďalšiu evitovku Prilíš osobná známosť

"Festivaly Topfest a Colours of Ostrava prezradili mená headlinerov. Horkýže Slíže opäť vydali svoje prvé albumy. Vieme, kde sa bude konať Eurovízia. Pohoda sa môže stať najlepším festivalom. "

TASR/Webmagazin.sk, 12. novembra 2018 10:00
Záber z filmu Všetko alebo nič. Foto: Continental film
Pred pár dňami padla prvá klapka nového filmu Príliš osobná známosť režisérky Marty Ferencovej. Snímka vzniká podľa rovnomennej knihy Evity Twardzik (Urbaníkovej) pod producentskou taktovkou Petra Núneza. Podarilo sa nám dať dokopy veľké herecké osobnosti, ktoré sú pre mňa na pľaci novou inšpiráciou. Verím, že energia, s ktorou všetci na tomto filme pracujeme, sa prenesie aj na filmové plátna, komentovala nakrúcanie Ferencová, ktorá spolu s autorkou predlohy napísala scenár k filmu.

Hlavná postava snímky je Natália (P. Hřebíčková), slobodná tridsiatnička. Žije sama, pracuje v dizajnovom štúdiu a má najlepšiu priateľku Simonu (T. Vilhelmová). Tá je čerstvo po rozvode, po ktorom jej 11-ročný syn odchádza žiť s otcom Stanom (Ľ. Kostelný) a ona je nútená začať žiť odznovu. Cez malé dievčatko sa Natália zoznamuje s Marekom (B. Trifunović), vdovcom a podnikateľom.



Začiatky kapely Horkýže Slíže


Box úplne prvých 4 nahrávok vydala punkrocková skupina Horkýže Slíže. Zaznamenáva aktivity kapely počas prvých ôsmich rokov existencie. Prvé štyri platne tejto partie z Nitry zachytili dobu eufórie, v ktorej v 90. rokoch začala robiť prvé kroky na hudobnej scéne.

"Zvuk zostal pôvodný aj s tými chybami a s celou atmosférou tej doby. Vychádza to teraz spolu s ostatnými a v booklete sú fotografie, ktoré sme ešte nikdy nezverejnili. Dosť ťažko a dlho sme ich zháňali od starých kamarátov, s ktorými sme vyrastali. Ukázalo sa, že každý má doma nejaké staré fotografie, o ktorých sme ani my nevedeli. Sú tam fotografie z nakrúcania našich prvých klipov, naše spomienky a aj obaly našich prvých albumov,"vysvetlil gitarista kapely Juraj Štefánik.



Florence na Colours of Ostrava


Festival Colours of Ostrava 2019 otvorí britská kapela Florence + The Machine, ktorá zažije v areáli Dolních Vítkovic svoju českú koncertnú premiéru. V ich čele stojí speváčka a skladateľka Florence Welch, majiteľka jedného z najpôsobivejších hlasov, ktorý je v tejto dobe možné počuť z hudobných pódií.

„O vystúpenie Florence + The Machine na našom festivale sme sa snažili už dlho. Budúci rok je to tak pre nás po The Cure ďalší veľký splnený sen. Koncerty Florence Welch predchádza skvelá povesť, takže veríme, že na návštevníkov v industriálnom areáli Dolních Vítkovic čaká výnimočný hudobný zážitok,” uviedla pre médiá riaditeľka Colours of Ostrava Zlata Holušová.



Nominovaná medzi najlepšími


Do konca novembra môžu fanúšikovia Pohody hlasovať za svoj festival v ankete European Festival Awards v kategórii Najlepší stredne veľký festival. O víťazovi rozhoduje kombinácia hlasov fanúšikov a odbornej poroty.

Najprestížnejšie európske festivalové ceny udeľujú každoročne začiatkom roka na festivale Eurosonic Noorderslag v holandskom Groningene. Najbližší ročník tohto showcaseového festivalu bude tiež najväčšou príležitosťou na prezentáciu slovenskej a českej hudby v spoločnej histórii. Aj vďaka Pohode a Sound Czech-u sa na ESNS 2019 zo Slovenska predstavia Isama Zing, Autumnist, Katarína Máliková, Tittingur, Nvmeri, B-Complex, Our Stories, TheIlls, Thisnis a Möbius. Zastúpenie budú mať tiež českí umelci.

Festival Pohoda, archívna snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slash na Topfeste


Festival Topfest ohlasuje prvého headlinera, 28. júna 2019 vystúpi v areáli na Zelenej vode v Novom Meste nad Váhom gitarista a skladateľ Slash. Zahrá spoločne so spevákom Mylesom Kennedym a sprievodnou kapelou The Conspirators. Slash príde naživo predstaviť nový album Living The Dream, ktorý vydal pred mesiacom.

„Časť materiálu z novej platne som začal pripravovať ešte počas turné k predchádzajúcej nahrávke. Nápady k piesňam vznikali v hoteli alebo aj na zvukovej skúške priamo pred koncertom. Názov albumu má byť v skutočnosti sarkastickým vyhlásením o súčasnom svete, v ktorom žijeme. Myslím si, že je tentokrát viac rozmanitý. Na každom novom albume sa snažíme prísť s niečím aktuálnym, čo odráža práve tento moment v čase. Nahrávanie s touto kapelou a hranie na pódiu je pre mňa zmyslom života,“ prezradil Slash.



Eurovízia v Izraeli


Už 64. ročník Eurovíznej pesničkovej súťaže známej kedysi pod pôvodným názvom Veľká cena Eurovízie, sa uskutoční v dňoch 14.-18. mája 2019 v priestoroch Expo Centre v izraelskom meste Tel Aviv.

Izraelu sa pocty usporiadať toto megapodujatie dostane - vďaka tohtoročnému víťazstvu piesne Toy v interpretácii speváčky Netty Barzilaiovej na 63. ročníku súťaže v portugalskom Lisabone - už po tretí raz. Organizátori si pre budúcoročné súťaženie talentovaných autorov a interpretov z celkove 42 krajín vybrali motto Dare to Dream (Trúfnuť si snívať).

Komentáre