Život

Highlighty týždňa: Najviac Oscarov získal film Bohemian Rhapsody

"Uplynulé dni boli plné filmových udalostí. Spoznali sme nominácie na filmové ceny Slnko v sieti. Do kín vstúpil film Ostrým nožom. Zverejnili meno novej bondovky. "

TASR/Webmagazin.sk, 25. februára 2019 8:10
Americký herec egyptského pôvodu Rami Malek pózuje s Oscarom, ktorý získal v kategórii herec v hlavnej úlohe na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles 24. februára 2019. Foto: TASR/AP
Štyroch Oscarov získala na 91. ročníku filmových cien snímka Bohemian Rhapsody. Film zvíťazil v troch technických kategóriách (strih, strih zvuku a mixáž zvuku), ako aj v kategórii herec v hlavnej úlohe (Rami Malek). Najlepším filmom sa stala snímka Zelená kniha, zlatú sošku za réžiu si odniesol Alfonso Cuarón za svoju čiernobielu drámu Roma. Svojho prvého Oscara získala speváčka Lady Gaga v kategórii pôvodná pieseň za Shallow k filmu Zrodila sa hviezda.

Galavečer v komplexe Dolby Theatre sa po prvý raz za uplynulých 30 rokov uskutočnil bez moderátora. Slávnosť otvorili zvyšní členovia skupiny Queen s hosťujúcim spevákom Adamom Lambertom.

Prehľad výsledkov:


Najlepší film: Zelená kniha
Réžia: Alfonso Cuarón
Herec v hlavnej úlohe: Rami Malek
Herečka v hlavnej úlohe: Olivia Colmanová
Film v cudzom jazyku: Roma

Herec vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali
Herečka vo vedľajšej úlohe: Regina Kingová
Pôvodná hudba: Ludwig Göransson (Čierny panter)
Pôvodná pieseň: Shallow (Zrodila sa hviezda - Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt)
Pôvodný scenár: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly (Zelená kniha)
Adaptovaný scenár: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee (BlacKkKlansman)

Kompletné výsledky nájdete na Teraz.sk


Ostrým nožom


V deň prvého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej (21. 2.) vstúpil do kín nový slovenský film Ostrým nožom. Film voľne inšpirovaný doposiaľ nevyriešeným prípadom vraždy študenta Daniela Tupého z novembra 2005 je celovečerným debutom Teodora Kuhna. Mladý režisér sa podpísal aj pod scenár spolu so scenáristom Jakubom Medveckým.

V čom je podľa Medveckého filmová novinka Ostrým nožom zaujímavá a prečo by si mal nový titul pozrieť zvlášť slovenský divák? "Je aktuálny, hovorí nielen o tom, čo sme žili v časoch, keď sa stal ten prípad. Ten film je možno viac o dnešku ako o minulosti. Dennodenne sa na nás valia korupčné kauzy, zisťujú sa rôzne prepojenia rôznych ľudí. Nás ako generáciu mladých ľudí to štve. Mali sme pocit, že sa k tomu musíme vyjadriť. Ten film je zaujímavý tým, že pomenováva niektoré veci pomerne priamo."odpovedal pre TASR Medvecký.

Režisér T. Kuhn: Do tohto projektu som vstúpil preto, že som chcel rozpovedať príbeh, ktorý je podľa mňa symptomatický pre našu spoločnosť


Nominácie na Slnko v sieti


Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Toman. Filmová dráma režiséra a producenta Ondřeja Trojana o vzostupe a páde na pozadí doby, ktorá dodnes ovplyvňuje naše životy, získala 14 nominácií, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V prvom kole hlasovania o tom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA).

Držiteľov cien Slnko v sieti vyhlásia na galavečere v piatok 5. apríla, ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera odovzdajú aj cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácku cenu Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

Kompletný zoznam nominovaných



Nová bondovka

Ďalší film o agentovi Jamesovi Bondovi, ktorého naposledy stvárni Daniel Craig, dostal pracovný názov Shatterhand. V poradí 25. bondovku začne v marci nakrúcať americký režisér Cary Joji Fukunaga, premiéra je naplánovaná na apríl 2020. Okrem Craiga nie je pre novú bondovku potvrdený žiadny iný herec.

Fanúšikovia na sociálnych sieťach poukázali na to, že výraz Shatterhand je odkazom na pôvodné romány Iana Fleminga. Bondov úhlavný nepriateľ Ernst Stavro Blofeld totiž v knihe Žiješ len dvakrát (1964) použil falošné meno Guntrum Shatterhand.

Predstaviteľ Jamesa Bonda herec Daniel Craig. Foto: TASR/AP


LOVEnie so Celeste Buckingham


Speváčka Celeste Buckingham a skupina O5 a Radeček naspievali ľúbostný duet s názvom Lovení k novej českej romantickej komédii LOVEnie. "Veľmi sa teším z toho, že ma chlapci z O5 a Radeček prizvali k spolupráci na tejto skladbe. Verím, že je to pieseň, ktorá osloví nielen divákov filmu LOVEnie, ale poteší i všetkých, ktorí prežívajú radosti a starosti spojené s láskou a zamilovanosťou," poznamenala k piesni Celeste Buckingham.

Film LOVEnie nakrútil režisér Karel Janák a vedľa Ester Geislerovej v nej hrá Jakub Prachař, slovenská komička Eva "Evelyn" Kramerová, Veronika Žilková, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl či Martin Písařík.

Komentáre