Život

Highlighty týždňa: Najkrajšia žena sveta má krátke vlasy a dve deti

"Speváčku Pink zvolili za najkrajšiu ženu sveta. V Bratislave a Bojniciach otvárali turistickú sezónu. Ocenili autora knihy Nedeľné šachy s Tisom. Oslávili sme nová svetový deň. "

TASR/Webmagazin.sk, 23. apríla 2018 7:00
Speváčka Pink, archívna snímka. Foto: TASR/AP
Magazín People už tradične vyhlasoval najkrajšiu ženu sveta. Tento rok sa ňou stala speváčka Pink. Na titulnej strane ju zvečnili spolu s jej dvomi deťmi - dcérou Willow a synom Jamesonom.

Laureátka Grammy vlani vydala nový album s názvom Beatiful Trauma. Tento rok sa jej tiež ušlo veľkej pocty, keď na vyvrcholení ostro sledovaného Superbowlu, vyvrcholenia zámorskej ligy v americkom futbale, spievala americkú hymnu.

Pink, vlastným menom Alecia Beth Moore, je vydatá za pretekára Careyho Harta.



Otvorená Bratislava


V Bratislave cez víkend symbolickým odpečatením mestských brán otvorili novú turistickú sezónu. Postaral sa o to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v sprievode Tovarišstva starých bojových umení a remesiel.

"Začiatkom decembra 1291, presne pred 727 rokmi, kráľ Ondrej III. dal Bratislave privilégiá slobodného kráľovského mesta, aby sa pozviechalo z nekonečných vojen, ktoré viedli Česi s Rakúšanmi. Od tej doby si Prešporáci volia svojho richtára,"
pripomenul primátor hlavného mesta. Doplnil, že na tú dobu išlo o významné privilégium. "Na pamiatku tejto udalosti mesto Bratislava otvára svoje brány všetkým Bratislavčanom a návštevníkom, aby sa zabavili," priblížil primátor.

Podujatie bolo súčasťou Bratislavských mestských dní.



Ocenili Lavríka


Silvester Lavrík sa stal laureátom Ceny Jána Johanidesa 2018, ocenenie získal za román Nedeľné šachy s Tisom z vydavateľstva Dixit. Výsledky prezentovalo vo štvrtok Literárne informačné centrum.

„Tak ako sa Lavrík pýta, či bol Tiso skôr prezidentom podivného štátu, alebo duchovným, ktorý dbá o svoje ovečky a boží odkaz, môžeme sa pýtať aj my na zmysel našich vlastných, hoci aj privátnych dejín. Je to maximum, čo literatúra môže dokázať, keď sa čitateľ zabývaný v dome vlastného života, pozrie do základov tohto domu, ktorý pre neho vystavali jeho predkovia,” uviedol k ocenenej knihe porotca Petr Minařík.



Strašidelné Bojnice


Letnú turistickú sezónu v Bojniciach otvoril v sobotu dopoludnia strašidelný sprievod mestom za zvukov živej hudby, ktorého sa zúčastnilo približne 250 účinkujúcich v maskách šľachty aj poddaných, strašidiel, duchov, bosoriek, lesných škriatkov, čertov i víl. Zástup historických a strašidelných postáv priviedol dvojzáprah koní s kočom, na ktorom sa viezla krstná mama festivalu, herečka Mária Havranová spolu s grófom Jánom F. Pálffym.

„Toľko rokov strašiť na Slovensku, tak to je ozaj čo povedať. Ešte viac zaujímavé je to, že ľudí to neprestalo baviť a na každé strašidlá tu chodia, čakajú veľké rady, majú z toho radosť. My sme tiež spokojní a snažíme sa, aby odchádzali ešte spokojnejší,“ povedal pre TASR riaditeľ Slovenského národného múzea – Múzea Bojnice Ján Papco.



Nový svetový deň


V sobotu 21. apríla sa po prvý raz slávil nový Svetový deň kreativity a inovácie (#WCID). Dátum nebol vybraný náhodou, je to šesť dní po výročí narodenia všestranného talianskeho umelca, architekta, vedca z obdobia renesancie Leonarda da Vinci (15. apríl 1452-2. máj 1519) a deň pred Svetovým dňom Zeme živiteľky, zdôraznila Organizácia Spojených národov (OSN) na svojej webovej stránke.

Špeciálny deň pozýva celý svet, aby uznal, že inovácia je podstatnou zložkou na to, aby sa využil ekonomický potenciál národov. Inovácia, kreativita a podnikanie vo veľkom rozsahu môžu dodať nový elán ekonomickému rastu a tvorbe pracovných miest. Vytvára to nové príležitosti pre všetkých, najmä pre ženy a mladých ľudí, dodala v závere OSN.

Komentáre