Život

Highlighty týždňa: Miss Universe sa stala 19-ročná študentka z Pezinka

"Miro Žbirka oslávil 65. narodeniny. Poznáme víťaza Slovak Press Photo 2017. Ľudové Mladistvá vystúpili na Bratislavských jazzových dňoch. Helena Vondráčková potešila slovenských fanúšikov."

TASR/Webmagazin.sk, 23. októbra 2017 8:00
Víťazka Miss Universe Slovensko 2017 Vanessa Bottánová na archívnej fotografii. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Vanessa Bottánová, 19-ročná študentka strednej školy z Pezinka, získala v sobotu večer korunku Miss Universe Slovenskej republiky pre rok 2017. Slovensko bude reprezentovať na svetovom finále v Las Vegas. Titul prvej vicemiss si odnáša 24-ročná Frederika Samuelová z Jasovej. Druhou vicemiss sa podľa rozhodnutia poroty stala 21-ročná Patrícia Budaiová z Banskej Bystrice.

Veľký večer zhodnotila riaditeľka súťaže Miss Universe Silvia Lakatošová. "Najprv veľký výdych po skončení súťaže, veľmi som si to užila. Veľmi som sa tešila z viacerých vecí, z nového priestoru na Bratislavskom hrade, kde bolo finále. Dokonca vyhrala finalistka, ktorú si v sms hlasovaní zvolili diváci, teda veľká slovenská divácka porota sa zhodla s našou porotou. Čo som si mohla viac priať? A naše detičky sú u babky, to všetko bolo pre mňa najviac," vyjadrila sa pre TASR.



Oslávenec Žbirka


Žijúca legenda slovenskej hudobnej scény Miro Žbirka oslávila v sobotu 21. októbra 65. narodeniny. Rodičom Šimonovi Žbirkovi a Angličanke Ruth Galeovej sa narodil ako tretí, najmladší syn. Prvú gitaru zdedil po bratoch, prvé akordy ho naučil brat Tony. Chlapci na Gunduličovej ulici vedeli, že Mirova mama je Angličanka, tak dostal prezývku Meky. Tá s ním ide celý život.

Ako zvykne Miro Žbirka v posledných rokoch oslavovať narodeniny? „Ťažko neoslavovať, keď človek dostane taký darček, ako je nahrávanie v Abbey Road. Tie moje darčeky od Katky išli týmto smerom. Zvykol som si na narodeniny ako na niečo tak zásadné, že tie darčeky sú určujúce, čo potom ďalej robím. Rozhodne taký výnimočný darček bolo prvé nahrávanie v Abbey Road a v tom pokračujeme. Teraz v tomto narodeninovom období začíname v Londýne už s prípravou ďalšieho albumu. Takže pre mňa sú narodeniny v poslednej dobe veľmi príjemná vec a keby človeku nepribúdali roky, tak by to bola krásna vec,“ uviedol jubilant pre TASR.



Slovak Press Photo


Hlavnú cenu Grand Prix za najlepšiu fotografiu v prestížnej novinárskej súťaži Slovak Press Photo 2017 získal Andrej Belovežčík zo Stropkova. Tento voľný fotograf najviac zaujal medzinárodnú porotu svojím čiernobielym radostným záberom Praha 2017 - Staromestské námestie. Laureát s ňou zvíťazil aj v kategórii Každodenný život.

Na slávnostnom vyhodnotení šiesteho ročníka súťaže si vo štvrtok v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave prevzali ceny ďalší úspešní autori.

Víťazná fotografia Andreja Belovežčíka. Foto: Slovak Press Photo/Andrej Belovežčík


Ľudové Mladistvá na hlavnom pódiu


Bratislavské jazzové dni dali opäť šancu zažiariť aj začínajúcim hudobným zoskupeniam. Už prvý deň (20.10.) vystúpila domáca formácia Ľudové Mladistvá. Tá vyhrala minulý rok súťaž Pódium mladých talentov a výhrou bola práve možnosť koncertovať na hlavnom pódiu.

Ľudové Mladistvá sú projektom mladého skladateľa a klaviristu Martina Majla Štefánika. Deväťčlenná skupina spája prvky folklóru, jazzu, vážnej aj modernej hudby. Fúzia zdanlivo nesúrodých prvkov je v aranžmánoch Štefánika ojedinelá. Jeho rukopis spočíva v invenčnom, inovatívnom prístupe k spracovaniu ľudových piesní.



Helena Vondráčková v Bratislave


Sedemdesiate jubileum oslávila česká speváčka Helena Vondráčková veľkolepým koncertom v Bratislave. Blahoželať jej prišli svojimi pesničkami Vašo Patejdl, Sisa Sklovská, formácia Fragile Braňa Kostku, aj maestro Karel Gott.

Organizátori pripravili hudobno-vizuálnu šou plná spomienkových fotografií na pozadí nezabudnuteľných hitov Vzhůru k výškám, Červená řeka, Přejdi Jordán, Dlouhá noc a ďalších. Ochutnajte atmosféru vďaka videu Heleniných fanúšikov.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Rovný a rovnejší. Orwellovu Farmu zvierat odpremiérovali v Nitre
VIDEO: Smartfón, ktorý sa otvára ako kniha
Alexandra Dubčeka vo filme stvárni A. Jastraban. Objaví sa aj Brežnev
Milujete dokonalé hotelové postele? Takto si ich vyčarujete aj doma

Komentáre