Život

Highlighty týždňa: Poznáme novú Miss folklór. Modrotlač je UNESCO

"No Name predstavili nový videoklip. Zoskupenie S hudbou vesmírnou vydalo debutový album. Boli sme na Mikulášskej jazde v Košiciach. "

TASR/Webmagazin.sk, 3. decembra 2018 8:00
Víťazka súťaže Miss folklór 2018 Veronika Lattáková (uprostred), druhá v poradí Romana Mačicová (vpravo) a tretia Katarína Kalmárová (vľavo) počas finálového večera na Donovaloch v sobotu 1. decembra 2018. Foto: TASR/Dušan Hein
Bratislavčanka Veronika Lattáková sa v sobotu na Donovaloch stala Miss folklór 2018. Prvou vicemiss folklór sa stala Romana Mačicová z Komárna a druhou vicemiss Katarína Kalmárová zo srbskej Vojvodiny.

Podľa riaditeľky súťaže Barbory Palovičovej všetci súťaž aj v netradičných zimných podmienkach zvládli bravúrne. "Teším sa, že sme opäť mohli ukázať niečo iné, že sme využili aj zimu na to, aby sme ukázali ľuďom nádherný zimný ľudový odev. Niektoré kroje mali pritom aj sto rokov," pripomenula. Na budúci rok by sa ale opäť chceli vrátiť k letnému termínu finále.

Prvé dojmy víťazky Veroniky Lattákovej


Modrotlač v UNESCO


Na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO pribudla modrotlač. Na zápis ju predložili v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.

„Zápis modrotlače do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO je skvelou správou pre Slovensko a ďalšie krajiny v našom regióne, ktoré sa na tomto úspechu podieľali. Modrotlač je vzácnou súčasťou našej ľudovej kultúry a ukážkou remeselnej tvorivosti obyvateľstva. Verím, že šiesty zápis SR do zoznamu UNESCO prispeje k tomu, aby sa tradíciu modrotlače podarilo zachovať aj pre budúce generácie,“ komentovala výnimočný úspech ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Poliak


Nový klip No Name


Skupina No Name predstavuje videoklip ku skladbe Ži... a nech žít, inšpirovanú 100. výročím založenia Československa.

„Tým, že pesnička Ži... a nech žít je inšpirovaná históriou, spolužitím Slovákov a Čechov, udalosťami na námestiach a okupáciou, miesta a ich snímanie sme vyberali na cestách. Chceli sme vystihnúť pocit slobody, krehkosť ľudského bytia voči nekompromisnému svetu. Precestovali sme Tatry, Slovensko, Českú republiku, mnohé krásne miesta sa do klipu nezmestili,“ uviedol pre médiá líder kapely Igor Timko.



Šíria mladosť


Šírime mladosť je názov debutového albumu slovenského projektu S Hudbou Vesmírnou. Album hudobno-zábavného zoskupenia, ktoré tvoria mladí herci Dominika Morávková, Marek Koleno a hudobný producent Daniel "Sorizzo" Kis, pokrstil v utorok 27.11. v Bratislave český filmový herec a režisér Jiří Mádl.

Na krste odzneli najznámejšie pesničky, S Hudbou Vesmírnou zahrali napríklad titulnú skladbu prvého albumu Šírime mladosť, nechýbali Čo chladnička dá, prelomová Je nám teplo, Ozaj, ty vieš? či novší kúsok No a čo.



BEZ KOMENTÁRA: Mikulášska jazda na Košickej detskej historickej železnici

Komentáre