Život

Highlighty týždňa: Lúčnica sa po prvý raz predstavila na pôde OSN

"Na oslavách medzinárodnej organizácie sa premiérovo prezentovali aj slovenskí umelci."

TASR/Webmagazin.sk, 30. októbra 2017 8:00
Folklórny súbor Lúčnica, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok
Na oslavách Dňa OSN v New Yorku sa po prvý raz v dejinách OSN predstavili aj slovenskí umelci. V sále Valného zhromaždenia vystúpil umelecký súbor Lúčnica s predstavením, ktoré sa nieslo v znamení motta Potenciál v rôznorodosti.

"Túto tému považujem za mimoriadne vhodnú práve pre dnešný deň a toto prostredie. Rôznorodosť je chlebom a soľou multilateralizmu. Bez neho by sme sa vrátili tam, kde bol svet pred 45 rokmi: keď platilo len to, o čom rozhodla moc a vojenská sila,"
uviedol na úvod podujatia Miroslav Lajčák, ktorý predsedá 72. zasadnutiu Valného zhromaždenia OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres v posolstve adresovanom hosťom podujatia poďakoval Slovensku a Lúčnici a vyzdvihol schopnosť umenia zjednocovať a inšpirovať.



Úspešný Slovák


Českú Národnú cenu za študentský dizajn v kategórii Grand si v Brne prebral študent Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Ján Forgáč. Ocenenie získal za ekologickú stoličku Seno, inšpirovanú hornatou krajinou Slovenska.

"Cieľom bolo navrhnúť minimalistický čistý tvar, ktorý bude funkčný, ale zároveň bude odkazovať na harmóniu človeka s prírodou. Prvotný dôraz bol kladený na sedaciu časť, ktorá je vyrobená zo sušenej trávy a ekologického celulózového lepidla," uviedol autor stoličky Forgáč. Oblúkový tvar má inšpiráciu v hornatej krajine s pasienkami. Kovová časť symbolizuje kovové nástroje, ktoré boli potrebné na kosenie lúk.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 256 autorov s 231 prácami z 12 univerzít a vysokých škôl a 16 stredných odborných škôl.

Stolička, ktorú navrhol slovenský študent Ján Forgáč. Foto: Matej Fekiač


Francúzsky šansón v Bratislave


Známa francúzska speváčka Mireille Mathieu opäť vypredala bratislavský koncert. Legenda svetového šansónu po roku zaspievala v sprievode orchestra pred plným hľadiskom svoje slávne skladby ako Qu`elle est belle, Mon bel amour d`été, Mon credo, Acropolis adieu či Je t'aime avec ma peau. Publikum ju viackrát počas piatkového (27. 10.) koncertu odmenilo standing ovation, výnimkou neboli ani slzy v očiach viacerých divákov.

Mirelle považujú za nástupníčku ikonickej Edith Piaf. Na koncerte odspievala aj jej svetoznámy šansón Je ne regrette rien. Speváčka je známa tiež tým, že dokáže spievať v niekoľkých svetových jazykoch, čo potvrdila aj v Bratislave. Spievala po japonsky, španielsky či rusky.



Rekordná suma


Za rekordných 17,75 milióna dolárov (v prepočte 15,3 milióna eur) vydražili v New Yorku náramkové hodinky hollywoodskej hviezdy strieborného plátna, herca Paula Newmana.

Suma, za ktorú získal zatiaľ neznámy záujemca hodinky Paul Newman Rolex Daytona na základe telefonickej ponuky, je najvyššou, akú kedy dosiahli pri dražbe náramkových hodiniek.




Odmietnuté vyznamenie


Syn Věry Špinarovej odmietol prevziať štátne vyznamenanie, ktoré chcel zosnulej českej speváčke udeliť prezident Miloš Zeman. "Keby bola mama nažive, sama by odmietla ísť. Obzvlášť od pána prezidenta Zemana by štátne vyznamenanie určite neprevzala," uviedol Adam Pavlík pre ČT.



Vyznamenanie si z rúk českého prezidenta naopak prevzali slovenský divadelný a filmový herec Juraj Kukura či operný spevák slovenského pôvodu Štefan Margita. Medzi umelcami, ktorých Zeman ocenil, boli ďalej napríklad aj režisér Zdeněk Troška a speváčka Helena Vondráčková.

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Humenného do Michalian
Desmod vyráža za slovenskými fanúšikmi. Líder Kuly berie aj manželku
Tvorcovia Eurovízie sledujú tvorbu Kristíny aj po siedmich rokoch
Film Čiara ocenili v Chicagu. Uvidia ho diváci v Česku aj na Ukrajine

Komentáre