Život

Highlighty týždňa: Legendárny maratón mieru v Košiciach a ceny Dosky

"Maratón mieru má za sebou ďalší úspešný ročník. Buranowski má nový singel. Udeľovali sa divadelné ocenenia. V Londýne predávajú už aj vegánske fish and chips. Prinášame záznam z košickej Bielej noci."

TASR/Webmagazin.sk, 8. októbra 2018 9:00
Na snímke štart 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Foto: TASR/František Iván
V metropole východného Slovenska sa sa v sobotu konal už 95. ročník Medzinárodného maratónu mieru. V štartovom poli sa napokon predstavilo celkovo 9 bežcov so statusom IAAF Gold label. "Preteky boli dramatické, vyrovnané. Celkový víťaz síce strácal, ale postupne sa vracal do čela maratónu. U žien to bolo divoké. Najskôr bol rýchly štart, potom sa to ustálilo, no napriek tomu padol traťový rekord. K tomu tretí najlepší čas víťaza košického maratónu, navyše s výborným časom finišoval Tibor Sahajda. Vyšlo aj počasie, takže vnímame samé pozitíva," uviedol riaditeľ pretekov Branislav Koniar.

Medzi tisíckami účastníkov nechýbalo ani viacero známych mien. Olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi Matej Tóth sa predstavil v česko-slovenskej štafete, napriek skromnejším ambíciám napokon zabehol polmaratón. Televíznych divákov zároveň informoval o svojich pocitoch priamo počas behu. "Bolo to niečo nové, ale skvelé. Som rád, že sme divákom aj takto priblížili autentické pocity a atmosféru. Cítil som sa skvele. Pomohol som aj svojej švagrinej, ktorá bežala polmaratón," poznamenal Tóth.



Žena v podaní Buranowského


Mladý spevák BuranoWski prichádza s novým singlom Žena. Tentoraz mu boli inšpiráciou ženská krása a tajné ženské zbrane. „Pesničku Žena som zložil po mojom vystúpení na Miss Slovensko 2018. Jednoducho som z toľkej krásy musel niečo urobiť, tak som chytil gitaru a zložil pieseň,“ opísal svoj zážitok BuranoWski.

K romantickej piesni nakrútil BuranoWski aj videoklip. Nakrúcal sa v Košiciach. V hlavnej úlohe sa okrem Tomáša predstavila moderátorka rádia Europa 2 Michaela Kertészová, známa aj z televíznej obrazovky. Jej krása, prirodzený zjav a bláznivá povaha presne zapadli do scenára. Úlohy režiséra a kameramana sa zhostil talentovaný Laco Rychtárik, ktorý pre BuranoWského nakrútil aj klip k pesničke Lúč.



Dosky 2018


Ocenenie Dosky 2018 za najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny 2017/2018 získala hra Americký cisár podľa knihy Martina Pollacka v podaní Štúdia 12 Bratislava a Divadla Pôtoň Bátovce v réžii Ivety Ditte Jurčovej. Za najlepšiu réžiu ocenili Júliu Rázusová za hru Joëla Pommerata Znovuzjednotenie Kóreí, Štátne divadlo Košice. Medzi herečkami a hercami triumfovali Barbora Andrešičová (Divadlo Andreja Bagara v Nitre) za postavu herečky Emmy v inscenácii hry Ľudia, miesta a veci a Martin Huba (Slovenské národné divadlo) za postavu Matthiasa Clausena v inscenácii hry Gerharta Hauptmanna Pred západom slnka.

V celoslovenskom hlasovaní divákov sa divadlom sezóny 2018 stalo Divadlo Kontra Spišská Nová Ves.

Kompletný prehľad ocenených si pozrite na TERAZ.SK.



Vegánske Fish and Chips


Obľúbené vysmážané ryby s hranolkami, smažené krevety aj krevetový kokteil v bezmäsitej, vegetariánskej verzii, ponúka nová pobočke majiteľa siete britských reštaurácií Fish and Chips Daniela Suttona s jedným upozornením: "V našich rybách nie sú žiadne ryby."

Sutton začal podávať "vegánske fish and chips" v jednej zo svojich prevádzok vo východnom Londýne ako experiment na začiatku tohto roka. A nečakane veľký dopyt ho prekvapil.

"Mysleli sme si, že skúsime urobiť niečo vegánske a uvidíme, ako to pôjde. A išlo to naozaj dobre, tak sme zostavili celé menu,"
povedal Sutton.



Uchádzajú sa o zápis do UNESCO


Obnovený kúpeľný areál v Luhačoviciach sa uchádza o zápis do zoznamu UNESCO. "Chystáme rekonštrukciu malej časti kúpeľného územia, ktoré je celé navrhnuté na zápis do zoznamu UNESCO a je to kultúrna pamiatka ČR. Preto sme získali dotáciu z Európskej únie na obnovu kúpeľnej kolonády, haly Vincentka a vedľajšej galérie. Začneme v jesenných mesiacoch a rekonštrukcia potrvá do jari 2019. pre TASR uviedol Jiří Dědek, výkonný riaditeľ spoločnosti Lázně Luhačovice, ktorej patrí kúpeľný areál s rozlohou 20 hektárov.

Asi po 50 rokoch bola jeho zeleň pred dvoma rokmi komplexne revitalizovaná. Vysadili 400 nových stromov, niekoľko tisíc kríkov, desaťtisíce kvetov, opravili spevnené plochy a trávniky. V lete 2017 slávnostne otvorili nový 200-metrový úsek širokej pešej zóny od pieskovej plochy pri Jurkovičovom dome smerom do centra mesta.



BEZ KOMENTÁRA: Biela noc v Košiciach

Komentáre