Život

Highlighty týždňa: Krištáľové krídlo získali M. Dvorský aj IMT Smile

"Víťazka Miss Slovensko 2014 Laura Longauerová v nedeľu získala titul najkrajšej Európanky. Karel Gott vystúpil v Košiciach. Martin Huba je nominovaný na Českého leva. "

TASR/Webmagazin.sk, 28. januára 2019 10:00
Na snímke svetoznámy operný spevák Miroslav Dvorský, ktorý získal ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie počas odovzdávania ocenení Krištáľové krídlo za rok 2018 v priestoroch opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 27. januára 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Jedenásť osobností získalo v nedeľu večer ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2018. O nových laureátoch v desiatich kategóriách 22. ročníka rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla.

V kategórii publicistika a literatúra patrí ocenenie Etele Farkašovej, filozofke, prozaičke, esejistke, poetke a držiteľke Čestnej pocty za celoživotné literárne dielo. Svetoznámy operný spevák Miroslav Dvorský získal ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie. Dlhodobo úspešnej slovenskej skupine IMT Smile patrí ocenenie v kategórii populárna hudba.



Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzala MUDr. Kristína Križanová, priekopníčka paliatívnej starostlivosti na Slovensku. „Mať s ľuďmi súcit v čase veľkých pokrokov v medicíne je veľmi dôležité, pretože tie pokroky prinášajú nesmiernu nádej, že budeme žiť dlho a dobre. Je veľkým prekvapením, že to tak nie je. Preto sa uvažuje o dĺžke života sto – stodvadsať rokov, ale to nevyhnutné vždy príde a táto medicína musí byť pri tom, lebo my nemôžeme opustiť svojich pacientov. Cítim sa dobre medzi všetkými ľuďmi a necítim sa, žeby som niečo dosiahla. Toto je cesta, na ktorej prídete na vrchol, potom pekne zostupujete, potom vám ešte niekto dá paličku. Je pre mňa veľmi príjemné tu byť,“ uviedla pre TASR ocenená Kristína Križanová.

Kompletný zoznam ocenených nájdete na Teraz.sk

Slovenka treťou najkrajšou na svete

Víťazka Miss Slovensko 2014 Laura Longauerová v nedeľu získala titul najkrajšej Európanky a stala sa treťou najkrajšou na svete. TASR o tom informoval zakladateľ súťaže Miss Slovensko Jozef Oklamčák.

"Je to najlepšie umiestnenie slovenskej delegátky, ktorá bola víťazkou, respektíve finalistkou, oficiálnej súťaže krásy Miss Slovensko na všetkých svetových súťažiach krásy od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993," ozrejmil Oklamčák. Longauerová podľa jeho slov získala titul Miss Europe 2018 a celosvetový titul druhej vicemiss Intercontinental 2018.



Karel Gott v Košiciach

Karel Gott, zlatý hlas z Prahy, sa vo štvrtok večer (24. 1.) predstavil v zaplnenej košickej Steel aréne. Neprišiel sám, pozval si aj hostí, nemenej známu speváčku Martu Kubišovú a domácu vokálnu á capella formáciu Fragile na čele s Braňom Kostkom. Oboch zlatých slávikov sprevádzal Pavel Větrovec Band.

„Dobrý večer Košice, zdravím šicke vraňare, hneď na začiatku vám musím povedať jednu dôležitú vec, dnes som vo výbornej forme. Som rád, že vám môžem odovzdať pekné pocity, ktoré mám, keď vás znova po dlhej dobe vidím. V tejto hale je to po desiatich rokoch. Som rád, že ste dnes večer prišli, verím, že dnešný večer strávime v príjemnej pohode a dobrej nálade,“ týmito slovami pozdravil zaplnené hľadisko haly štyridsaťdvanásobný československý a český zlatý slávik.



Český lev


V nomináciách na filmové ceny Český lev Slovensko zastupuje herec Martin Huba. Nominovali ho v kategórii najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Hovory s TGM, kde stvárnil Tomáša G. Masaryka. Nomináciu v tejto kategórii majú aj Karel Dobrý za film Hastrman, Viktor Zavadil za úlohu vo filme Jan Palach, Jiří Macháček za snímku Toman a Tomáš Mrvík za film Všechno bude.

Slávnostné vyhlásenie víťazov filmových i televíznych kategórií sa uskutoční 23. marca v pražskom Rudolfine. Podujatie bude prvýkrát moderovať herec Václav Kopta.



OBRAZOM: Dominantou Lomnického štítu je observatórium

Komentáre