Život

Highlighty týždňa: V Bratislave korunovali matku Márie Terézie

"Helena Vondráčková oslávila 70. narodeniny. David Hasselhoff si obľúbil Prešov. Spevák Miro Žbirka sa stal laureátom ceny Umelcova misia. Adele poďakovala hasičom, zasahujúcim pri požiari v Londýne. "

TASR/Webmagazin.sk, 26. júna 2017 7:00
Z obradu korunovácie Alžbety Kristíny v kostole najsvätejšieho Spasiteľa (jezuitský kostol) počas podujatia Korunovačné slávnosti 2017, 24. júna 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer
V Bratislave si počas trojdňových Korunovačných slávností opäť pripomenuli atmosféru korunovácií uhorských kráľov. Kráľovskú korunu tentoraz prijala matka Márie Terézie - Alžbeta Kristína. Po obrade v Kostole najsvätejšieho Spasiteľa nasledoval sprievod mestom, pasovanie rytierov i ľudová veselica. Združenie Korunovačná Bratislava (OZKB) pripravilo pre návštevníkov aj ochutnávku vín, zaujímavé expozície a dobový jarmok.

V skutočnosti Alžbetu Kristínu korunovali 18. októbra 1714 v bratislavskom Dóme sv. Martina. Uhorskú korunu prijala ako manželka kráľa a cisára Karola VI.



Jubileum Heleny Vondráčkovej


Česká spevácka diva Helena Vondráčková oslávila v sobotu 24. júna okrúhle 70. narodeniny. Intepretka známych hitov ako Dlouhá noc, A ty se ptáš co já alebo Sládké mámení odštartovala svoju kariéru ako 17-ročná v speváckej súťaži Hľadáme nové talenty. Prelomovým okamihom bolo pozvanie od dirigenta Josefa Vobrubu, s ktorým nahrala prvú veľkú pieseň Červená řeka. Neskôr sa stala členkou divadla Rokoko a súčasťou zoskupenia Golden Kids.

Úspechy na hudobnej ceste, ale aj zaujímavé herecké príležitosti sprevádzajú Helenu Vondráčkovú počas celej kariéry. Na svojom konte má dnes viac ako 60 vydaných LP platní, CD albumov a rôznych kompilácií. Narodeniny oslávila na koncertoch s fanúšikmi, ale aj vydaním kompilácie Diamantová kolekcia, ktorá ponúka 105 piesní, medzi nimi deväť nových nahrávok.



David Hasselhoff v Prešove


Herec a hudobník David Hasselhoff mal počas svojho vystúpenia na prešovskom festivale pocit, že odohral koncert svojho života. Zdôveril sa s tým novinárom po tom, čo sa odprezentoval na Dobrom festivale.

Prešov sa mu zapáčil a uvažuje, že sa doň ešte vráti. "Je to staré, stredoveké mesto, nie príliš veľké. Ja hodnotím miesto podľa ľudí. Tu sú priateľskí a milí, od malého dieťaťa až po dospelého muža. Na koncerte sa mnou nechali jednoducho viesť," povedal.



Žbirka ako herec


Miroslav Žbirka je prvým a jediným spevákom, ktorý sa zaradil medzi ocenené osobnosti medzinárodného filmového festivalu Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Stal sa laureátom ocenenia Umelcova misia.

Svoju najvýraznejšiu úlohu spevák stvárnil v muzikáli Neberte nám princeznú. "V Neberte nám princeznú to nebolo pre mňa ťažké, pretože moju rolu vlastne hrali dvaja, to som bol ja a môj sveter. Dostal som krásny sveter a celý čas som v ňom chodil, neviem, či aj bol nejaký záber bez toho svetra," podotkol. Ocenenie od filmárov ho podľa jeho slov teší, pretože je zároveň aj filmovým fanúšikom a filmy ho fascinujú.

Slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka s tabuľkou Umelcova misia s jeho menom na Moste slávy 24. júna 2017 na Medzinárodnom filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Poďakovanie od Adele


Britská speváčka Adele navštívila hasičov z jednotky zasahujúcej pri požiari v londýnskej budove Grenfell Tower. S hasičmi z oddelenia v Chelsea si dala v pondelok čaj a poďakovala sa im za nasadenie pri likvidácii požiaru a úsilie zachrániť čo najviac životov v horiacom 24-poschodovom obytnom dome. Fotografia zachytáva Adele medzi hasičmi pri hasičskom aute.




ODPORÚČAME TIEŽ:
Na Islande vysvätili drevený kostol, ktorý postavili na Slovensku
Fakty, ktoré ste nevedeli o ochrane pred slnkom
Stephen Hawking: Som presvedčený, že ľudia budú musieť opustiť Zem
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Šiah do Čaty

Komentáre