Život

Highlighty týždňa: Kenskí školáci zaspievali slovenskú hymnu

"Ester Ledecká má svoju Barbie. Andrea Bocelli dobyl britskú hitparádu. Skupina Lucie predstavila ďalšiu pieseň z nového albumu. Na Trenčianskom hrade vyvádzali čerti. "

TASR/Webmagazin.sk, 5. novembra 2018 8:00
Kenskí školáci zaspievali slovenskú a českú hymnu pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR. Foto: Youtube/Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Skupina 25 kenských detí naštudovala v priebehu troch týždňov štátne hymny ČR a SR. Zaspievali ich počas osláv 100. výročia vzniku bývalého Československa na stretnutí s krajanmi v kenskej metropole Nairobi.

Podnet na interpretáciu hymien oboch nástupníckych štátov Československa prišiel z radov miestnych Slovákov v kenskej metropole. "Bolo to úžasné," uviedla pre český denník Právo Jana Hajduchová, ktorá pôsobí v Keni v službách mimovládnej organizácie v oblasti ochrany prírody. Podľa jej slov bola slávnosť, na ktorej si hymny vypočuli asi dve desiatky Slovákov a asi desiatka českých občanov, veľmi dojímavá, nechýbali slzy.

Školu, ktorú navštevujú mladí speváci, podporuje v rámci rozvojovej pomoci Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Keni.



Ester Ledecká má svoju Barbie


Dvojnásobná olympijská víťazka Ester Ledecká je prvou Češkou, ktorá má bábiku Barbie so svojou podobizňou. Kolekciu desiatich nepredajných bábik vyrába každý rok spoločnosť Mattel. Séria sa nazýva Dream Gap a zobrazuje silné ženské osobnosti.

Ledeckej Barbie je vystrojená na svah - má na hlave prilbu, okuliare, obliekli ju do kombinézy a v ruke drží snoubord.



Bocelli na vrchole hitparády


Svetoznámemu tenoristovi Andreovi Bocellimu sa podarilo ako prvému talianskemu umelcovi obsadiť vrchol britského rebríčka najpredávanejších albumov.

Jeho nový album s názvom Si, ktorý vyšiel 26. októbra vo vyše 60 krajinách, sa dostal nielen na prvé miesto hitparády - Bocelli sa zároveň stal prvým umelcom nepochádzajúcim z popovej scény za 21 rokov, ktorý vedie hitparádu v Spojenom kráľovstve. Naposledy sa to podarilo v roku 1998 americkému skladateľovi orchestrálnej a filmovej hudby Jamesovi Hornerovi so soundtrackom ku kasovému trháku Titanic.



Lucie opäť v jednom klipe


Legendárna skupina Lucie predstavila nový singel Nejlepší, kterou znám. Skladba pochádza z nového albumu EvoLucie, ktorý vychádza 9. novembra. Napísali ju Oskar Petr a Robert Kodym, dlhé roky však čakala na svoju chvíľu.

"Skladba vznikla v roku 1989 v Los Angeles a my sme sa do nej teraz ponorili. Myslím si, že kvalitné skladby sú nadčasové,“ povedal o novinke Kodym. V piesni vznikol aj videoklip, v ktorom sa David Koller, Robert Kodym, P.B.CH. a Michal Dvořák stretli znovu ako kapela po neuveriteľných 16 rokoch.

Na snímke členovia českej skupiny Lucie, zľava David Koller a Robert Kodym počas koncertu. Foto: TASR/Lukáš Grinaj


BEZ KOMENTÁRA: Čerti na Trenčianskom hrade

Komentáre