Život

Highlighty týždňa: Najkrajšia žena sveta má 49 a titul získala 5. raz

"Julia Robertsová získala titul Najkrajšia žena sveta. Knihou roka je zbierka poviedok. Vo Zvolene vytvorili slovenský rekord. Pochod za vedu pripomenul jej význam. Kremnica sa rozlúčila so snehom."

TASR/Webmagazin.sk, 24. apríla 2017 10:00
Herečka Julia Robertsová sa opäť stala najkrajšou ženou sveta podľa magazínu People. Foto: TASR/AP
Najkrajšou ženou sveta je tento rok podľa magazínu People herečka Julia Robertsová. "Som polichotená," reagovala hollywoodska "pretty woman", ktorá titul získala už rekordný piatykrát.

V minulých rokoch časopis udelil tento titul ďalším hollywoodskym hviezdam ako sú Lupita Nyong'o, Gwyneth Paltrowová, Jennifer Lopezová či Sandra Bullocková.




Kniha roka


V 26. ročníku ankety Kniha roka patrí hlavná cena najznámejšej slovenskej autorke fantastiky Alexandre Pavelkovej za zbierku poviedok Medzi nami z vydavateľstva Artis Omnis. Druhé miesto podľa hlasovania čitateľov patrí knihe Fedora Gála Cez ploty (Absynt), na treťom mieste je próza Moniky Kompaníkovej Na sútoku (Artforum).

Cenu Debut roka získal moderátor a publicista Michal Havran za román Analfabet (Marenčin PT) - "junkieteologický príbeh o interpretáciách a tajnom meste na Dunaji bez milostnej zápletky". Vydavateľstvom roka 2016 je Absynt.

Pozrite si kompletné výsledky.



Rekordná mandala


Na námestí vo Zvolene vytvorili lesnú mandalu s rozlohou 24,64 štvorcového metra. V piatok 21. apríla ju zapísali do Slovenskej knihy rekordov.

Do tvorby mandaly sa v rámci otvorenia Lesníckych dní zapojilo asi 800 ľudí, materiál pochádzal z lesa. "Ľudia si mandalu vytvorili podľa vlastnej fantázie, takže v nej dominovali najmä stromy," priblížila Dana Loyová z Národného lesníckeho centra vo Zvolene. Ďalšími prvkami boli rôzne druhy šišiek, semienka rastlín a stromov či kôra.

Lesnú mandalu (na snímke) s rozlohou 24,64 štvorcového metra, zapísali v piatok 21. apríla 2017 do Slovenskej knihy rekordov. Foto: TASR/Jozef Poliak


ODPORÚČAME TIEŽ: Komédia o Cuky a Luky je už v kinách: Na scenári pracovali aj herečky

Pochod za vedu


Podporiť vedu v čase narastajúcej sily alternatívnych a nepodložených informácií na internete. Zároveň „oslava krásy“ vedy vo všetkých jej smeroch a verejná podpora v oblasti jej financovania či zmien v školstve. Aj to bolo jedným z cieľov Pochodu za vedu, ktorý sa uskutočnil v Bratislave, symbolicky na Deň Zeme (22.4.).

"V týchto časoch, keď sa rôzne alternatívne fakty, hoaxy a konšpiračné teórie šíria po internete, chceme prispieť k tomu, aby verejnosť otvorila oči," vysvetlil zástupca organizačného výboru Peter Wachter zo združenia Slovenské planetáriá.

Pochod pritom zastrešovalo celosvetové hnutie na podporu vedy s názvom March for Science, ktoré vzniklo ako reakcia na škrty v oblasti vedy, nariadené americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

R. Mistrík: Veda dokáže inšpirovať človeka robiť veci, ktoré predtým nerobil


Karnevalové gúľanie


Odvážnym zjazdom z poslednej kopy snehu na kremnickom námestí schádzali súťažiaci pred odbornú porotu na Veľkonočnom vajci 2017 - 56. ročníku tradičnej karnevalovej rozlúčky so snehom. Na originálne masky v dvoch detských a jednej dospelej kategórii, sa na Veľkonočnú nedeľu prišlo napriek chladnému počasiu pozrieť asi 300 divákov.

Veľkonočné vajce sa každý rok nesie v znamení nejakej "veselej" témy. Tento raz to boli energie. "Inšpirovali nás k tomu v posledných týždňoch toľko spomínané faktúry za energie," podotkla organizátorka.

Akcia Veľkonočné vajce 2017 bola rozlúčkou so snehom na kremnickom námestí. Foto: TASR/Jozef Poliak


ODPORÚČAME TIEŽ:
Igelitové tašky nie sú ekologické ani moderné. Čím ich nahradiť?
Kabelka na leto? Siahnite po slamenom košíku po babičke
Chcete vrátiť starý elektrospotrebič? Na tieto pravidlá nezabudnite
YouTuberi ničia telefóny a zarábajú na tom veľké peniaze

Komentáre