Život

Highlighty týždňa: Za skorší odchod vlaku v Japonsku sa ospravedlnili

"Princ Harry sa v sobotu oženil. V Banskej Štiavnici vytvorili slovenský rekord v čítaní Sládkovičovej Maríny. Slovenské party prezentovali vo Washingtone. Aj včely už majú svoj svetový deň. "

TASR/Webmagazin.sk, 21. mája 2018 7:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Vedenie Západnej japonskej železničnej spoločnosti (JR West) sa oficiálne ospravedlnilo verejnosti, lebo jej rýchlik nedávno odišiel zo stanice Notogava o 24 sekúnd skôr, než mal. Opustil ju namiesto 7:12 h už o 7:11:35 h. Sprievodca sa zrejme zle pozrel na hodinky a zatvoril dvere na vozňoch. Uviedlo to vedenie dopranej spoločnosti v informácii pre verejnosť.

"Svojim cestujúcim sa veľmi ospravedlňujeme a budeme sa usilovať, aby sa niečo podobné už neopakovalo," uvádza sa v ospravedlnení.

Japonci sú až chorobne posadnutí dodržiavaním presnosti odchodov a príchodov aj vlakov. Vlani v novembri sa vedenie železničnej spoločnosti v regióne Tokia ospravedlnilo za to, že jeho Cukuba Express opustil stanicu o 20 sekúnd skôr.

Neprekonaná Marína


Celkom 2010 veršov z 2900-veršového básnického opusu Marína Andreja Sládkoviča prečítali v priebehu necelých piatich hodín návštevníci sobotňajšej Noci múzeí a galérií v Dome Maríny v Banskej Štiavnici. Tento výkon 201 recitátorov by sa zároveň mal stať ustanovujúcim rekordom zapísaným do Knihy slovenských rekordov.

"Verše Maríny začali naši návštevníci čítať o 19. hodine, pričom každý prečítal alebo zarecitoval jednu desaťveršovú strofu. Posledný návštevník skončil s čítaním krátko pred polnocou," povedala TASR manažérka Domu Maríny Katarína Javorská.



Kráľovská svadba


Britský princ Harry uzavrel v sobotu vo Windsorskom zámku manželstvo s bývalou americkou herečkou Meghan Markleovou.

Cestu na Windsorský zámok, kde sa konal obrad, lemovali v sobotu tisícky ľudí, ktorí chceli vidieť dvojicu v jej veľký deň. Svadobná oslava sa skončila večerou a ohňostrojom vo Frogmore House blízko Windsoru. Hostiteľom bol princ Charles a zúčastnilo sa na nej zhruba 200 najbližších priateľov a rodiny Harryho a Meghan. Novomanželia s titulmi vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu strávili noc na Windsorskom zámku.

Na snímke vľavo ženích a britský princ Harry, vpravo nevesta Meghan Markleová počas manželského bozku po sobáši v Kaplnke sv. Juraja na kráľovskom zámku vo Windsore v sobotu 19. mája 2018.Foto: TASR/AP


Ako svadobný dar dal Harry svojej neveste akvamarínový prsteň, ktorý predtým patril jeho zosnulej matke princeznej Diane, vojvodkyni z Walesu.

Slovensko vo Washingtone


V hlavnom meste Spojených štátov to v uplynulých dňoch žilo slovenskými svadobnými tradíciami. Tím projektu Party v 21. storočí predstavil vo Washingtone slovenské svadobné ozdoby party na troch významných podujatiach.

"Všetci sú ohromení, nechápali, odkiaľ sa to vzalo. Jednoducho, že niečo také krásne, pestré - a keď im ešte povieme, že je to aj hand made – že niečo také ešte nevideli," zhodnotil reakcie ľudí Ľubomír Sabo.



Parta, ozdobná čelenka, ktorú dievčatá v minulosti nosili na veľké cirkevné sviatky, alebo keď sa vydávali, začala na Slovensku upadať do zabudnutia. Tím mladých ľudí zložený z etnologičky Kataríny Chabrečekovej, umeleckej maliarky Sarah I. Avni a fotografov Zuzany Sénášiovej a Ľubomíra Saba tvoriacich pod značkou LSZ Photography sa ju rozhodol zachrániť.

Svetový deň včiel


Tento rok sme si po prvý raz pripomenuli Svetový deň včiel. OSN preň zvolil 20. máj, deň narodenia významného slovinského včelára Antona Janšu.

Včely a ďalší opeľovači - najmä motýle, netopiere aj kolibríky umožňujú mnohým rastlinám, vrátane kultúram potrebným pre výživu človeka, reprodukovať sa. Ako ďalej zdôraznila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) týmto novým dňom sa vzdáva pocta aj včelám za ich kapacitu tvrdo pracovať. Včely sú pracanti, nielen svojou schopnosťou opeľovať, ale aj producentky medu. A ten je po tisícročia oceňovaný pre výživové aj liečivé vlastnosti.




Dátum tohto svetového dňa je spomienkou na výročie narodenia slovinského včelára Antona Janšu (20. mája 1734 - 13. september 1773), ktorý v 18. storočí bol pionierom moderných včelárskych techník v Slovinsku.

Komentáre