Život

Highlighty týždňa: Najstarší človek na svete radí, ako prežiť

"Okrem informácie o najstaršom človeku na svete priniesol uplynulý týždeň aj hrozivé správy o úmrtiach či pohreboch."

, 19. augusta 2013 12:00
Najstarší človek na svete Carmelo Flores Laura má 123 rokov. Foto: TASR/AP Photo
Na jednej strane nám minulý týždeň ukázal, že žiť sa dá naozaj dlho. Novinárom sa totiž podarilo nájsť najstaršieho človeka na svete, ktorý má 123 rokov. Na druhej strane nás však udalosti minulého týždňa varujú, že nie každý sa môže dožiť takého veku. Niekoho zabije tragédia na stavbe, niekoho na dovolenke, niekomu osud vezme život hneď na začiatku, ako aj novorodencom v nemocnici v Miškovci.

Ako sa mu podarilo žiť tak dlho?


Najstarší muž tejto planéty, Carmelo Flores Laura, žije v Bolívii, je príslušníkom pôvodného indiánskeho kmeňa Aymarov a má 123 rokov. Pri podmienkach, v akých žije, sa zamyslíte na dtým, ako sa mu vlastne podarilo tak dlho prežiť. Žije v chatrči so slamenou strechou a hlinenou dlážkou v odlúčenej osade Frasquia neďaleko jazera Titicaca v nadmorskej výške 4000 m.

Najstarší človek na svete Carmelo Flores Laura má 123 rokov. Foto: TASR/AP Photo
Je negramotný, nerozpráva úradnou španielčinou a nemá zuby. Kráča však bez palice a nenosí okuliare. Rozpráva pevným hlasom, no keď mu chcete niečo povedať vy, musíte sa nakloniť a povedať mu to do ucha. Tak ako väčšina vidiečanov z bolívijských horských oblastí, aj Carmelo žuje celý život koku. Tvrdí ale, že nepije žiadny alkohol, neje ryžu ani cestoviny, iba jačmeň. A jeho receptom na dlhovekosť je chôdza: „Veľa chodím, to je všetko. Chodievam von so zvieratami.“


České turistky už pochovali


Dve české turistky, 36-ročná žena a jej 8-ročná dcéra, ktoré zahynuli počas dovolenky v Egypte, sú úž pochované. Obrad prebiehal za prísnych bezpečnostných opatrení, cintorín bol celé dopoludnie zatvorený a na pohreb sa dostali len smútoční hostia.

Ešte stále nie je jasné, ako turistky zomreli. Výsledky pitvy, ktorá sa uskutočnila v Egypte, ešte nie sú k dispozícii. Manžel a otec obetí Petr Kramný je ešte v Egypte, pretože tamojšia polícia mu nedovolila vycestovať. Pracuje sa totiž s verziou, že turistky boli zavraždené a že do toho bol zapletený aj Petr Kramný. Viac o tomto prípade nájdete tu: Highlighty týždňa: Išli si oddýchnuť na dovolenku, no neprežili to

Smrť robotníka spôsobil nekontrolovaný výbuch


Slovenskom otriasol prípad zosnulého robotníka a zranení ďalších piatich ľudí na stavbe tunela Šibenik pri Levoči. V pondelok ráno na miesto nešťastia prišiel minister vnútra Róbert Kaliňák a vyjadril sa, že to spôsobil nekontrolovaný výbuch.

Pri výbuchu v štôlni v rozostavanom tuneli Šibeník, na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, zahynul v pondelok 12. augusta 2013 jeden robotník, ďalší piati utrpeli zranenia, z nich jeden ťažké. Prípadom sa už zaoberá aj Obvodný banský úrad (OBÚ) v Spišskej Novej Vsi. Na snímke robotníci stoja pred rozostavaným tunelom Šibeník, na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov. Foto: TASR/Oliver Ondráš
"Okolo jednej nad ránom dochádzalo k odstrelovým prácam v južnej rúre tunela. Po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa urobil druhý odstrel. Ani ten však nebol úspešný, niektoré výbušniny zostali. Začal sa odstraňovať zosunutý materiál, ktorý sa nahromadil, a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu," povedal Kaliňák. Zároveň informoval, že polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie osoby.



Dvoch zranených robotníkov, jedného ťažšie a jedného ľahšie, previezli do popradskej nemocnice, obaja sú hospitalizovaní na oddelení traumatológie. "Ťažšie zraneného lekári momentálne podrobujú ďalším vyšetreniam a čaká ho operácia. Podľa mojich informácií má cudzie teleso v tele, ktoré mu treba vybrať," uviedla pre TASR hovorkyňa Nemocnice Poprad, a. s., Sylvia Galajda.

Osem mŕtvych novorodencov


V priebehu piatich dní, od 5. augusta do 10. augusta, zomrelo v župnej nemocnici v maďarskom Miškovci osem predčasne narodených novorodencov. V súčasnosti sa preverujú možné riziká nákazy a hľadajú sa súvislosti medzi úmrtiami. Príčiny úmrtia zatiaľ zistili o štyroch novorodencov, no nenašli medzi nimi žiadne súvislosti.

Trochu rýchlosti na záver


Aby uplynulý týždeň nepôsobil príliš katastroficky, na záver vám predstavíme víziu do budúcnosti. Podnikateľ, vynálezca a vizionár Elon Musk predstavil svoj superrýchly stroj. Hyperloop alebo hyperslučka je dopravný prostriedok budúcnosti. Mali by nahradiť ultrarýchle vlaky, 600 km dokážu prekonať za 30 minút.

V budúcnosti by sme namiesto rýchlovlakov mohli využívať Hyperloop, ktorý dokáže ísť dvakrát rýchlejšie ako lietadlo. Foto: TASR/AP Photo
Elon Musk svoj projekt predstavil na 57 stranách. Myslí si, že súčasné rýchlovlaky sú príliš drahé príliš pomalé. Jeho prototyp bude dvakrát lacnejší ako rýchlovlak a dvakrát rýchlejší ako lietadlo. Potrel všetky hlasy, ktoré tvrdia, že to nemôže fungovať. Podľa neho všetky komponenty na výstavbu dráhy a vlakov sú už vynájdené. Projektu teda nestojí nič v ceste a Musk môže zostrojiť stroj, ktorý dosiahne 1220 km/h.

Vizionár a vynálezca Elon Musk predstavil svoju víziu dopravy verejnosti. Foto: TASR/AP Photo
Prvotný rozpočet na celý projekt je okolo 70 mld. dolárov. Dodáva však, že jeho vízia je lacnejšia ako rýchlovlaky. Kapsule a trubice budú stať niekoľko miliárd dolárov. Celý dopravný systém by mal fungovať cez špeciálne trubice, v ktorých sa budú kapsule - vlaky pohybovať. Kapsule budú poháňané vzduchovými ložiskami, ktoré vagón poženú. Musk pohon opisuje ako kríženec concordu, stolovej hry - vzdušný hokej a projektilu. Na to, aby bol taký systém schopný fungovať, je potrebné vybudovať potrubia na pilieroch so špeciálnym prostredím vo vnútri. Vynálezca chce, aby na projekte pracovala široká odborná verejnosť.

Komentáre