Život

Highlighty týždňa: Slováci získali na filmovom festivale päť ocenení

"Slovenská herečka získala v Čechách Cenu Thálie. Do Hodiny Zeme sa zapojilo aj Slovensko. Poznáme víťaza šou Zem spieva."

TASR/Webmagazin.sk, 26. marca 2018 8:00
Detail plagátu víťaznej snímky Posledný zberač menu. Foto: Hory a mesto
Vysokú kvalitu slovenských filmov potvrdil 19. ročník medzinárodného filmového festivalu Hory a mesto. Porota ocenila päť z trinástich súťažných domácich snímok. Ceny si v nedeľu prevzali režiséri Erik Baláž, Pavol Barabáš, Rastislav Hatiar, Matúš Lašan a Branislav Molnár.

Hlavnú cenu Grand Prix získal dokument režiséra Bena Knighta Posledný zberač medu. Je o posledných členov prežívajúcej kultúry, ktorí zberajú divoký halucinogénny med v džungľových útesov, hlboko v odľahlých údoliach východného Nepálu.

"Film, kde nie je vidno veľké kopce, ale len veľkých ľudí, je naplnený celou škálou emócií. Vizuálne úchvatný osud muža, plný odvahy a bázne, ktorý treba vidieť. Muž, ktorý si nevybral horu, ale hora si vybrala jeho," uvádza v hodnotiacom verdikte medzinárodná porota.

Cena Thálie pre Katarínu Hasprovú


Slovenská herečka a speváčka Katarína Hasprová získala v Česku výročnú cenu Thálie 2017 v kategórii opereta-muzikál. Vyslúžila si ju za postavu pani Danversovej v muzikáli Rebecca, ktorú stvárňuje v ostravskom Národnom divadle moravskosliezskom.

"Veľmi sa teším z tohto ocenenia, ešte k tomu v jubilejnom ročníku Thálie. Cítila som počas celého večera, že ľudia mi to priali. Postava pani Danversovej je veľmi náročná po speváckej a hereckej stránke, o to viac som rada, že vynaložená námaha a energia mi priniesla takýto úspech," uviedla speváčka pre TASR. Vo svojej kategórii porazila nominovanú Luciu Bílu a Natáliu Grossovú.



Hodina Zeme


Bratislavský hrad, Dóm sv. Alžbety v Košiciach, Spišský hrad či Hodinová veža v Banskej Bystrici sa v sobotu na hodinu zahalili do tmy. Svetlá dominánt zhasli pri príležitosti svetovej kampane na ochranu životného prostredia Hodina Zeme. Slovensko ju podporilo už po deviaty raz.

Hodina Zeme v Bratislave


Víťaz šou Zem spieva


Víťazom folklórnej šou Zem spieva sa stal 15-ročný heligonkár Martin Repáň z Terchovej. "Vôbec som taký úspech nečakal, pretože v Zem spieva bola veľká konkurencia. Chcem sa poďakovať za podporu najmä mojim rodičom, divákom a priaznivcom, učiteľom, celej Terchovej a Andrejovi Dostálovi za jeho pomoc pri príprave finálového vystúpenia," povedal hudobník.

So svojím umením sa predstaví krajanom a priaznivcom v Európe, Amerike, Ázii aj Austrálii. "Z turné vznikne pre divákov RTVS dokument, ktorý účinkovanie folkloristov zaznamená pre nás všetkých," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Komentáre