Život

Highlighty týždňa: Od vydania prvého Harryho Pottera uplynulo 20 rokov

"Dobrovoľníci v rámci Hug Day rozdávali objatia. Na MFF Karlovy Vary súťaží päť slovenských snímok. Karel Gott vystúpil na Topfeste. Humorná súťaž v nosení manželky pozná víťaza."

TASR/Webmagazin.sk, 3. júla 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Príbeh o čarodejnom svete Harryho Pottera oslávil 20 rokov od publikovania prvej časti. Kniha Harry Potter a Kameň mudrcov vyšla v Británii po prvý raz 26. júna 1997. Dielo J.K. Rowlingovej oslovilo milióny čitateľov po celom svete a podľa knižnej predlohy bola natočená aj rovnomenná filmová séria.

"Pred dvadsiatimi rokmi v tento deň sa svet, v ktorom som žila len ja, zrazu otvoril ostatným," napísala Rowlingová v odkaze na Twitteri. "Je to fantastické. Ďakujem vám," dodala. Z jej knihy sa doteraz predalo po svete vyše 450 miliónov výtlačkov a vyšla v 79 jazykoch, vrátane slovenčiny.




Rozdávali objatia


Do 6. ročníka podujatia Hug Day, teda Dňa objatí, sa zapojilo aj Slovensko. Stovky dobrovoľníkov rozdávali objatia v 30 slovenských mestách. Okrem ulíc navštívili aj domy dôchodcov, škôlky či mestské úrady.

"Žijeme v hektickom svete, ktorý je neustále v pohybe. Každú chvíľu sa niekam ponáhľame a nemáme čas vychutnať si tie najkrajšie okamihy v našom živote," priblížil koordinátor slovenských dobrovoľníkov Jaroslav Dodok. Posolstvom Hug Day je podľa neho priniesť úsmev, radosť a objatie tam, kde chýbajú.



Slovenské filmy v Karlovych Varoch


V súťažnom programe 52. Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary, ktorý potrvá do 8. júla, sa o priazeň poroty uchádza päť slovenských filmov. "Všetky filmy budú mať na festivale svetovú premiéru s výnimkou Removho dokumentu, pre ktorého bude uvedenie v Karlových Varoch medzinárodnou premiérou," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Ide o snímky Čiara režiséra Petra Bebjaka, historickú drámu režiséra Václava Kadrnku Křižáček o rytierovi, v kategórii dokumentov Richard Müller: Nespoznaný režiséra Mira Rema a film Svet podľa Daliborka v réžii Víta Klusák a v súťažnej sekcii Na východ od Západu film Nina od Juraja Lehotského.

Ďalšie slovenské filmy majú diváci možnosť vidieť aj v nesúťažných kategóriách.



BEZ KOMENTÁRA: Karel Gott na Topfeste




Súťaž v nosení manželky


Domáci fínsky pár zvíťazil v sobotu na svetovom šampionáte v nosení manželky, svojráznej súťaži, v ktorej sa muži pretekajú v behu nesúc partnerku. Taisto Miettinen a Kristiina Haapanenová zdolali 253,5 metra dlhú trať o dve sekundy rýchlejšie ako konkurencia. Na druhom mieste skončil americký pár Mischa Freystaetter a Rie Takanová. Šampionát sa už viac ako dve desaťročia koná v obci Sonkajärvi.

Humorná súťaž má svoje korene v miestnej histórii. Koncom 19. storočia tam údajne žil zbojník, ktorý si členov svojej družiny vyberal podľa toho, čo dokázali na náročnej trati. V tých časoch sa bežne unášali ženy zo susedných dedín.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Uletené nafukovačky pre dospelých sa tešia veľkej popularite
Gitana uviedla do života svoj prvý album, zahŕňa aj piesne v rómčine
Horúce počasie ovplyvnilo aj kamzíkov, ich počet mierne klesol
Bankomat má 50. narodeniny. Viete, koľko ich je na Slovensku?

Komentáre