Život

Highlighty týždňa: Elán na výnimočnom turné a Taiwančan na Horehroní

"Po prázdninovej prestávke sa vraciame s prehľadom tých najzaujímavejších správ kultúrneho a spoločenského života. "

Webmagazin.sk, 3. septembra 2018 17:00
Vystúpenie známej skupiny Elán. Foto: TASR - Jakub Kotian
Úspešná slovenská skupina Elán sa vydala na turné k 50. výročiu na scéne. „Prípravy na turné boli bohovsky ťažké,“ povedal tesne pred koncertom v Banskej Bystrici Jožo Ráž, ktorého doplnil Jano Baláž: „Trénovali sme aj u mňa v štúdiu, zvyčajne aspoň 3,5 hodiny denne. Sedelo tam 16 ľudí, tak to niekedy vyzeralo ako v električke.“ Do finálneho koncertného setlistu sa po ťažkej a opakovanej redukcii dostalo napokon 29 skladieb z obdobia rokov 1979-2018.

„Chceli sme ukázať veci od začiatku až po súčasnosť, ako ten vývoj s nami išiel,“ povedal Vašo Patejdl. Najbližšie sa prestavia v Prešove (22. 9.) a potom bude nasledovať halová časť vystúpeniami v Bratislave (26. 10.), Žiline (9. 11.), Zvolene (16. 11.) a Košiciach (23. 11.).



Startupisti na Krištáľovom krídle


V poradí 22. ročník Krištáľového krídla prichádza s niekoľkými zmenami, jednou z najvýznamnejších je uvedenie novej kategórie Inovácie a startupy zameranej na mladých, úspešných a kreatívnych ľudí, ktorí sú prirodzeným obrazom rýchleho technologického a informačného vývoja krajiny.

"Na Slovensku je tendencia nárastu inteligentných, šikovných a iniciatívnych ľudí, ktorí ťahajú našu krajinu vpred. Našou povinnosťou a privilégiom je ich predstaviť širokej verejnosti a spoločne im poďakovať za všetko, čím formujú obraz našej spoločnosti pre budúce generácie," uviedla autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

Do 31. októbra môže favorita o prestížne ocenenie navrhnúť aj široká verejnosť prostredníctvom online formulára na www.kristalovekridlo.sk.

Na snímke laureáti ocenenia Krištáľové krídlo. Foto: TASR/Dano Veselský


Taiwančan na Horehroní


Video, v ktorom muž z Taiwanu spoznáva miesta horehronského regiónu, obletelo internet. Zachytáva dlhé doliny, scenérie regiónu, čisté ovzdušie, kraj, kde si ľudia oddýchnu. "Mojím cieľom bolo priblížiť našu tradičnú kultúru, zvyky, ale aj moderné možnosti zážitkov, ktoré Horehronie ponúka," priblížila autorka myšlienky tohto spôsobu propagácie regiónu Ivana Rešutíková zo Slovak Travel Experience. "Steve Lin pochádza z Taiwanu, Horehronie mu však počarovalo a na jeho návštevu sa môžeme tešiť opakovane," dodala.



Nový album Tomáša Klusa


Tomáš Klus a jeho Cílová skupina vydávajú nový album, ktorému dali názov Spolu. Je štýlovo rozmanitý a jeho hlavným posolstvom je poznanie, že hovoriť spolu a milovať sú najcennejšie okamihy v živote.

"Cestu k poznaniu, že spolu je najlepšie, sa snažia mapovať piesne vyskladané tak, aby čo najvernejšie podali príbeh premeny, zmeny vnímania, vyrovnania strán prijímania a dávania toho najcennejšieho, čo nám tu bolo dané zažiť – lásky. Čím jasnejšie a pevnejšie budú naše vzťahy s okolím, čím viac si medzi sebou veci vysvetlíme pravdou, tým skôr uvidíme, že nie je tak zle, ako sa hovorí, pretože z podstaty chceme všetci dobro, i keď k nemu volíme rôzne cesty," uviedol k novinke spevák.



BEZ KOMENTÁRA: Letecké dni SIAF 2018

Komentáre