Život

Highlighty týždňa: Išli si oddýchnuť na dovolenku, no neprežili to

"Minulý týždeň nám ukázal, že hoci človek ide na dovolenku s cieľom oddýchnuť, nemusí to vždy dopadnúť najlepšie."

Kristína Grebáčová, TASR, 5. augusta 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Tragédia sa stala v letovisku v egyptskej Hurghade. Rodina sa vybrala na dovolenku, aby si všetci jej členovia oddýchli a prestali myslieť na starosti každodenného dňa, no z dovolenky sa už nevrátili. České turistky, 36-ročnú Moniku a jej 8-ročnú dcéru Klárku, našli mŕtve v hotelovej izbe.

Otrava jedlom?


Dve nehybné telá našli v hotelovej izbe v noci na utorok 30. júla. V ten deň sa médiami prehnala informácia o tom, že dve české turistky zomreli v Egypte, nehovorilo sa však o príčine. Jasné bolo len to, že sa neutopili ani nestali obeťami únosu, a ešte to, že manžela, respektíve otca hospitalizovali v nemocnici.

Krátko na to sa začalo hovoriť o možnosti, že by zomreli na otravu jedlom. Táto teória však dlho nevydržala a dostala vážne trhliny na základe vyjadrení expertov z ČR aj z Egypta. Zosnulé jednak jedli len v hoteli, kde nikto iný žiadne problémy nemal. Za neobvyklú považovali aj polohu malého dievčatka, pretože sa vôbec nepodobala na polohu, v ktorej by ostalo ležať nehybné telo po otrave jedlom.

Ilustračné foto Foto: TASR
Ďalšie pochybnosti vyvolal fakt, že ak by išlo o otravu jedlom, potom by vzhľadom na výraznú odlišnosť hmotnosti matky a dcérky došlo najskôr k úmrtiu dievčatka a až následne matky. A tak sa odborníci začali postupne prepracovávať k tomu, že išlo o otravu jedom, ktorý sa do tela dostal inak ako jedlom, teda že ide o klasickú násilnú smrť v dôsledku podania jedu.

Jeden člen rodiny prežil


Manžel, respektíve otec, prežil. Bol hospitalizovaní v nemocnici a vypumpovali mu žalúdok, ale žije. Nedokáže pochopiť, ako sa toto celé mohlo stať. Tvrdí, že celej rodine bolo vraj zle, ale najhoršie na tom bol on. "Zvracal som snáď desaťkrát, pätnásťkrát za hodinu. Manželka s dcérou na tom neboli tak strašne," uviedol a potom popísal, ako dcérke hovoril, aby sa o kúsok posunula a keď ju pri absencii akejkoľvek reakcie chytil za ruku, zistil, že je úplne ľadová.

Pribudli ďalšie informácie


V sobotu, 3. augusta, sa médiami prehnali nové informácie. Bolo totiž po pitve a mohlo sa s určitosťou povedať, že sa nepreukázalo žiadne hnačkové ochorenie. Jed, ktorým sa turistky otrávili, bol extrémne silný a nemohol pochádzať z jedla. Bol taký silný, že im úplne rozleptal žalúdky.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Nové informácie v prípade mŕtvych Češiek tak čoraz viac nahrávajú možnosti, že ich niekto úmyselne otrávil. "Na 60 percent je za tým vražda, z ktorej je podozrivý práve manžel," povedala egyptská polícia na otázku českých Lidových novín.

Najpravdepodobnejšia je vražda


Dnes ráno sa objavili informácie, že jed sa do ich tela pravdepodobne dostal v nejakom nápoji. Zatiaľ sa ešte neskončilo toxikologické vyšetrenie, takže nie je známe, aká látka im rozleptala žalúdok.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
V prípade, že pitva a toxikologické testy potvrdia cudzie zavinenie smrti oboch Češiek, muž je jedným z podozrivých - podľa egyptských médií dokonca hlavným. Miestne noviny uvádzajú, že policajti pokladajú za najpravdepodobnejšiu hypotézu vraždu.

Komentáre