Život

Highlighty týždňa: Deň kroja v Banskej Bystrici a Slovak Press Photo

"Prinášame prehľad najzaujímavejších správ z minulého týždňa. Dozviete sa, ktorá ZOO nablízku patrí k top 5 na svete a čo prilákalo do SND davy ľudí. "

Webmagazin.sk, 10. septembra 2018 10:00
Na snímke zľava predseda poroty Slovak Press Photo Joe Klamar (fotograf AFP) a člen poroty Slovak Press Photo Czarek Sokolowski z Poľska (fotograf AP) pri víťaznej fotografii Tomáša Benedikoviča, ktorá získala Cenu Grand Prix. Foto: TASR/Martin Baumann
Absolútnym víťazom 7. ročníka súťaže Slovak Press Photo a držiteľom ceny Grand Prix za najlepšiu fotografiu sa stal Tomáš Benedikovič. Fotograf Denníka N si získal medzinárodnú porotu záberom zo série, v ktorej zachytil protesty Za slušné Slovensko. "Zvolili sme ju preto, lebo je neutrálna, je dlhodobá. Ničím sa nevyznačuje viac ako masou ľudí, ktorá tam stojí s tým svetielkom nádeje. Tá situácia nie je uzavretá, nie je to víťazné, nie je to prehraté, zobrazuje situáciu, aká podľa mňa momentálne na Slovensku je," zdôvodnil výber predseda poroty fotograf Joe Klamar (AFP).

Otvorené dvere v SND


Milovníci divadla mali opäť možnosť nahliadnuť do zákulisia slovenskej prvej scény. Slovenské národné divadlo pripravilo Deň otvorených dverí, počas ktorého sa návštevníci mohli stretnúť s hercami a prezrieť si pre divákov skryté priestory. Rovnako dopoludnia sa otvorili dvere Umelecko-dekoračných dielní SND na Mliekarenskej ulici.



Slovensko čoraz obľúbenejšie


Návštevnosť Slovenska nepretržite rastie už štvrtý rok za sebou. Počet hostí v prvom polroku 2018, ktorí na Slovensku strávili minimálne jednu noc, dosiahol viac ako 2,5 milióna. Slováci tvorili 61 percent celkovej návštevnosti. "Medziročne ich počet stúpol o takmer tri percentá. K najviac obľúbeným lokalitám u Slovákov patrili Poprad, Bratislava, Liptovský Mikuláš, Žilina a Košice," informovala ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Zastavilo sa u nás tiež vyše milión zahraničných turistov. "Z pohľadu počtu hostí najviac turistov na Slovensku pribudlo z Českej republiky (plus 27.000), Poľska (plus 10.000) a Číny (plus 6.000)," doplnila hovorkyňa.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský


Úspešná ZOO v Prahe


Pražskej zoo sa opäť podarilo uspieť v svetovej konkurencii. V rebríčku zoologických záhrad cestovateľského servera TripAdvisor sa umiestnila na piatom mieste. "Neveril som, že si v tejto ohromnej konkurencii môžeme udržať skvelé pozície z minulých rokov, ale stalo sa!" komentoval najnovší úspech na Twitteri riaditeľ zoo v českej metropole Miroslav Bobek.

Vlani navštívilo pražskú zoo viac ako 1,44 milióna ľudí, čo bolo druhé najväčšie číslo v jej histórii. V priebehu roka 2017 sa tam narodilo 1262 mláďat 219 druhov zvierat.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


BEZ KOMENTÁRA: Novinkou Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici bol Deň kroja

Komentáre