Život

Highlighty týždňa: Masaryk vyhral 12 Českých levov, ocenení aj Slováci

"Film Masaryk získal rekordný počet Českých levov. Fotku 16-ročného Slováka vybrali medzi 10 najlepších na svetovej súťaži. Do kín vstúpila snímka Únos. Myjavská čipka a Vajnorský ornament sú UNESCO."

TASR/Webmagazin.sk, 6. marca 2017 10:00
Z traileru filmu Masaryk. Foto: Youtube/Totalfilm.cz
Film Masaryk z česko-slovenskej produkcie si z tohtoročného udeľovania ocenení Českej filmovej a televíznej akadémie odniesol rekordných 12 cien Český lev. Snímka o ministrovi zahraničných vecí Janovi Masarykovi zvíťazila v kategórií najlepší film, réžia a výkon v hlavnej a vedľajšej mužskej úlohe. Ocenenie si odniesli tiež tvorcovia, medzi nimi slovenská kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková a kameraman Martin Štrba.

Do kín vstupuje film 9. marca, symbolicky v deň, keď Jan Masaryk zomrel. "Sú to naše spoločné dejiny, či chcete alebo nie. Prajem si, aby sa také dejiny už nikdy neopakovali," povedal počas svojho príhovoru producent filmu Rudolf Biermann.

Českého leva získali v ďalších kategóriách aj snímka Já, Olga Hepnarová a seriál Pustina. Večer uvádzala slovenská moderátorka Adela Banášová.



Úspech na svetovej súťaži vo fotografii



Šestnásťročný fotograf Andrej Kiripolský sa ako jediný Slovák dostal do užšieho výberu mládežníckej kategórie na medzinárodnej súťaži 2017 Sony World Photography. Fotografiu Bezbolestná krása (Painless beauty) vybrali rozhodcovia spomedzi 11.634 obrázkov a posunuli do finálovej desiatky.

Do mládežníckej kategórie sa prihlásili fotografi vo veku od 12 do 19 rokov so svojimi snímkami na tému krása. „Fotka zobrazuje, ako veľmi sú ľudia na seba zlí, pokiaľ ide o krásu. World Photography Awards sú pre mňa najdôležitejšími fotografickými súťažami, preto som veľmi vďačný za ocenenie," povedal Kiripolský.

Celkového víťaza, ktorý získa titul mládežnícky fotograf roka, vyhlási porota spolu s víťazmi profesionálnej kategórie 20. apríla v Londýne.

Únos v kinách



V kinách už môžete vidieť Únos, prvý politický triler v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie. Témou snímky scenáristky a režisérky Mariany Čengel Solčanskej je príbeh okolo únosu prezidentovho syna či podozrivé prepojenia medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici 90. rokov minulého storočia.

Jednu z hlavných úloh stvárnil herec Milan Ondrík. "Cítim trošku chvenie, pretože mám pocit, že sa niečoho dotýkame aj týmto filmom, že sa dotýkame možno nebezpečných vecí, možno vecí, o ktorých treba hovoriť, ale každopádne podstatných vecí, pretože ako národ sme nepoučiteľní. Nepoučiteľní nielen z histórie 90. rokov, ale aj histórie Slovenského štátu," vyhlásil Ondrík k filmovej novinke, ktorá podľa neho môže byť aj varovným prstom. "Bol by som veľmi naivný, keby som si myslel, že tento film zmení Slovensko, ale možno niekto sa zamyslí," dodal pre TASR.



Nové prvky Slovenska v UNESCO



Tylová paličkovaná čipka Myjavskej pahorkatiny a Vajnorský ornament boli 2. marca slávnostne zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Podujatie zorganizovalo Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru pri SĽUK-u v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR. Zástupcovia predkladateľov úspešných nominácií si z rúk ministra kultúry prevzali certifikáty o zápise.

„Dnešný zápis je uznanie jedinečnosti a dôležitosti tohto prvku pre tradičnú kultúru Slovenska. My v našom regióne sme vedeli o jej význame, po dnešnom dni bude o význame paličkovanej čipky z Myjavskej pahorkatiny vedieť celé Slovensko. Od 80. rokov 19. storočia nebol náš región bez aktívnych paličkárok,“ povedala pre TASR Viera Feriancová, riaditeľka Centra tradičnej kultúry v Myjave.

Na snímke ukážka tylovej paličkovanej čipky Myjavskej pahorkatiny. Foto: TASR/Dano Veselský


Na snímke ukážka Vajnorského ornamentu, ktorý bol zapísaný do Reprezentatívneho kultúrneho dedičstva Slovenska počas slávnostného vyhlásenia v Rusovciach 2. marca 2017. Foto: TASR/Dano Veselský


ODPORÚČAME TIEŽ:
Film Únos pripomína kontroverzné témy našej nedávnej histórie
OBRAZOM: Od návrhu až na mólo. Takto vzniká haute couture
VIDEO: Najlepším klubovým filmom za rok 2016 je Sloboda pod nákladom
Trápia vás krčné mandle? Možno ich operovať, imunitu tým nestratíte

Komentáre