Život

Highlighty týždňa: České levy ovládol film Všetko bude

"Barbora Švidraňová predstavila nový videoklip. Na Febiofeste uviedli film o M. R. Štefánikovi pre deti. V Bratislave mal premiéru český romantický film. "

TASR/Webmagazin.sk, 25. marca 2019 14:40
Snímka z filmu Všetko bude (Všechno bude). Foto: ČFTA
Najúspešnejšou snímkou na tohtoročnom udeľovaní Českých levov bol film Všetko bude režiséra Olma Omerza. Uspel v kategórii najlepšia réžia, film i scenár a dovedna získal až šesť sošiek. Bodoval tiež v kategórii vedľajších hereckých výkonov. "Chcela som si pripraviť ďakovnú reč, ale bála som sa, že by som to mohla zakríknuť," povedala Eliška Křenková, ktorá si z Českých levov odniesla sošku vôbec prvýkrát. Vo vedľajšej mužskej úlohe uspel Jan František Uher.

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Jenovéfa Boková za film Chvilky, najlepším hercom Karel Dobrý za film Hastrman.



Novinka od Barbory Švidraňovej

Barbora Švidraňová predstavila druhý sólový singel Máš čas. Hudbu zložila Barbora spolu s bratom Šimonom Švidraňom, text napísal maestro Milan Lasica. Ku skladbe vznikol aj videoklip. Skladba pochádza z albumu Fenix kapely Basie Frank Band, ktorý vyšiel v novembri v roku 2016.

„Skladba Máš čas má pre mňa veľký význam. Pán Milan Lasica ju pre mňa napísal v čase, keď to na mňa presne sadlo, akoby vystihol obdobie, v ktorom som sa nachádzala. Pamätám si, keď som otvorila mail od neho a zaliali ma zimomriavky šťastia. Skladba sa už v klasickejšom, jazzovejšom aranžmáne nachádza na albume Fenix. Bolo mi však ľúto, že sa tento krásny text nedostal viac k ľuďom, a tak sme sa s bratom Šimonom rozhodli, že skladbu prearanžujeme do popovejšej formy,“ uviedla pre médiá speváčka.



Štefánik vo filme pre deti


Režisér Andrej Kolenčík vytvoril k tohtoročnému 100. výročiu úmrtia Milana Rastislava Štefánika dobrodružný film pre deti s názvom Mohyla. Premiérovo ho uviedli na Febiofeste.

"Od začiatku sme chceli pracovať s autentickými zdrojmi, a preto sme využili veľké množstvo materiálu priamo zo Štefánikových archívov. Diváci tak uvidia rozanimované fotografie, ktoré fotografoval buď priamo Štefánik, alebo sú to fotografie, ktoré ho zachytili v akcii. Vďaka animácii tak Štefánik opäť ožije a uvidíme ho rozprávať," hovorí Kolenčík s tým, že veľká časť scén sa nakrúcala aj na zelenom plátne. "To nám dalo možnosť presunúť sa aj na miesta, na ktoré by sme sa inak nedostali. Vo filme je viac ako 150 trikových záberov a animácií," dodal.



LOVEnie s Evelyn


Romantickú komédiu LOVEnie, ktorú nakrútil režisér Karel Janák (Snowboarďáci, Rafťáci, Dôverný nepriateľ), odpremiérovali tento týždeň v Bratislave.

Hlavná postava Elišky má svadbu, čaká na svoj veľký deň, ale vytúžené "áno" nakoniec nezaznie. Ženích totiž v rozhodujúcej chvíli vezme nohy na plecia a utečie priamo spred oltára. "Je zmätená z toho, čo sa jej stalo, a zo strachu z budúcnosti. Ukáže sa, že je to síce strašné, ale vlastne to bolo dobré. Niekedy je fakt lepšie, keď vzťah nefunguje, sa rozísť, pre oboch," hovorí Ester Geislerová, ktorá Elišku stvárňuje. Sekunduje jej slovenská herečka a komička Evelyn v roli vševediacej kamarátky.



OBRAZOM: Otvorenie výstavy Krása pre ženu stvorená v Slovenskom národnom múzeu

Komentáre